Rivalitate dincolo de sport

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4280

Voteaza & Distribuie

Descriere

Maradona - Pele: dusmani pe viata

Maradona si Pele

Maradona si Pele

Cine este cel mai bun jucator de fotbal al tuturor timpurilor? Pele sau Maradona? Daca nu s-au infruntat niciodata pe teren (nu fac parte din aceeasi generatie), aceasta intrebare este una dintre cauzele urii dintre argentinian si brazilian.

La fiecare interviu, cei doi fosti jucatori mai adauga putina provocare si insulte. Cand Pele il ataca pe Maradona in privinta testului sau pozitiv de cocaina in 1994, argentinianul ii vorbeste despre implicarea fiului sau in traficul de droguri. Cea mai neinsemnata conferinta de presa intre cei doi giganti ai fotbalului se transforma intr-o reglare de conturi.

Cand „el pibe de oro" a devenit antrenor in Argentina, Pele a spus: „A acceptat postul de antrenor, deoarece avea nevoie de un loc de munca si de bani. Nu stiu de ce vorbeste despre mine atat de des. Probabil ca e indragostit de mine." Maradona, care este cunoscut pentru provocarile sale, ii raspunde sec: „Locul lui Pele este intr-un muzeu."

Dezbaterea privind cel mai bun numar 10 din istoria fotbalului nu este nici pe departe gata.

Senna - Prost: doi piloti pentru o coroana

Ayrton Senna si Alain Prost

Ayrton Senna si Alain Prost

Rivalitatea dintre Ayrton Senna si Alain Prost intre anii '80 si '90 a fost de o intensitate rara. In 1988, cand ambii piloti fac parte din echipa McLaren, Prost este deja un dublu campion mondial. In sanul echipei, lupta intre ei face ravagii. Francezul se plangea de favoritismul inginerilor fata de brazilian. La sfarsitul sezonului, Senna a fost campion mondial.

In anul urmator, cei doi campioni isi duc razboiul in mass-media, afisand in mod deschis rivalitatea lor. Nu se mai pot suporta. Prost castiga al treilea sau titlu in Japonia, dupa o ciocnire cu rivalul sau. In 1990, Senna e cel care il scoate pe Prost de pe pista pentru a-si asigura victoria. Furios, „Profesorul" il face pe brazilian trisor. Cei doi piloti nu-si mai vorbesc si striga unul la altul, prin intermediul mass-mediei.

Prost isi incheie cariera la sfarsitul anului 1993. Fara „cel mai bun dusman" al sau, Senna pare sa se plictiseasca si ii transmite in mod regulat mesaje francezului. La Imola, in timpul pregatirilor din ajunul tragicului lui accident, Senna a spus la microfonul TF1: „Mi-e dor tine, prietenul meu Alain".
La moartea brazilianului, Prost a fost extrem de afectat.

Kerrigan - Harding: drama pe gheata

Nancy Kerrigan si Tonya Harding

Nancy Kerrigan si Tonya Harding

In apropierea Jocurilor Olimpice de la Lillehammer in 1994, Statele Unite mizeaza pe doua patinatoae pentru a le aduce acasa medalia de aur. Acestea sunt Nancy Kerrigan, medaliata olimpica in 1992 la Albertville si Tonya Harding, locul 4 in aceeasi competitie.

Cu putin timp inainte de Jocurile din 1994, Nancy Kerrigan a fost victima unei agresiuni. Este ranita la genunchi cu o bara de fier. Chestiunea este luata foarte in serios de catre politie si ancheta arata rapid ca anturajul Tonyei Harding a fost implicat. Se dovedeste ca fostul ei sot a pus la cale atacul si ca agentul ei e cel care a lovit-o. Patinatoarea neaga orice implicare, in ciuda marturiei contrare a fostului ei sot.

Kerrigan se reface rapid dupa atac si in cele din urma castiga medalia de argint la Jocurile Olimpice din Norvegia. Harding termina a opta din competitie. In urma acestui caz, Tonya Harding este exclusa din Federatia Americana de patinaj. De asemenea, este obligata sa plateasca o amenda de 110 000 $ si 500 de ore de munca in folosul comunitatii pentru marturie mincinoasa. A sustinut mereu ca i s-a adus la cunostinta atacul la o luna dupa ce a avut loc.



"Dusmani" si in afara terenului {title}

Bryant - O'Neal: infruntarea ego-urilor la LA Lakers

Kobe Bryant si Shaquille O'Neal

Kobe Bryant si Shaquille O'Neal

Atunci cand Shaquille O'Neal a ajuns la Lakers in 1996, Kobe Bryant descopera si el NBA-ul in aceeasi echipa.

Coabitarea intre cei doi jucatori incepe bine. „Shaq" este o stea si il ia sub aripa lui pe tanarul Kobe al carui talent il impresioneaza. In 2000 si 2001, au castigat titlul NBA. O'Neal este vedeta echipei, dar Bryant vrea si el o bucata de tort si ii vine greu sa imparta scena cu cineva..

Presa devine ecoul acestor probleme interne cand Bryant pune sub semnul intrebarii profesionalismul lui Shaq. Spune ca acesta „nu mai e in forma si e lenes." O'Neal nu spune nimic, raspunzand pe teren, pur si simplu ramanand cel mai bun din club. In 2002, Lakers sunt din nou campioni.

Acesta este ultimul titlu pentru duo. Relatia lor se deterioreaza si jocul echipei are de suferit. Bryant il gaseste pe O'Neal prea batran si O'Neal pe Bryant prea egoist. Din 2002 pana in 2005, Lakers nu mai castiga nimic.

In 2006, Shaquille O'Neal este transferat la Miami. In timpul prezentarii sale, cand jurnalistii l-au intrebat de Bryant, el a raspuns: „Nu il cunosc. Am uitat acest nume."

Nadal - Soderling: tensiune pe teren

Soderling si Nadal

Soderling si Nadal

Dintre toti jucatorii din circuitul profesionist, unul dintre cei mai putini populari tenismeni este suedezul Robin Soderling. Exista mai ales unul, la care nu are trecere: Rafael Nadal.

Totul a inceput in 2007, in a treia runda de la Wimbledon. In timp ce Nadal se pregatea sa serveasca, Soderling pleaca sa-si schimbe racheta. Iritat, spaniolul ii face semne ample pentru a-i da de inteles ca el vrea sa joace. Adversarul sau incepe sa-i imite gesturile, isi trece mana prin par, si-si lasa pantaloni mai jos de talie. In fata spectatorilor surprinsi si amuzat, Nadal isi asuma comportamentul, dar nu par sa aprecieze cu adevarat. La o conferinta de presa, el critica comportamentul adversarului sau: „Nu este cel mai cool tip pe care l-ai putea intalni vreodata in vestiar. E bizar, am vorbit cu alti jucatori si nimeni nu il vorbeste de bine."

In 2009, cei doi jucatori se intalnesc din nou pentru titlul de la Roma, pe zgura. Nadal vrea sa-si umileasca adversarul. Face acest lucru prin castigarea meciului cu 6-0, 6-1. Dar Soderling se ia de el din nou. Cu o rea-credinta impresionanta, contesta o decizie a arbitrului. Publicul incepe sa fluiere, dar el nu inceteaza. Continua sa discute provocand furia lui Rafa pe care il ironizeaza. Acest episod cu siguranta pecetea pe dusmania lor.