Zdzislaw Beksinski - pictor polonez

Zdzislaw Beksinski - pictor polonez

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6694

Voteaza & Distribuie

DescriereZdzislaw Beksinski


Zdzislaw BeksinskiZdzislaw Beksinski
a fost un renumit pictor, fotograf si pictor cu aptitudini artistice indreptate spre fantezie. Si-a realizat desenele si picturile atat in stil baroc, cat si gotic. Primul stil ce a dominat reprezentatiile sale, cu cele mai multe exemple venind dintr-un realism fantastic, a fost in perioada in care el a pictat o serie de imagini deranjat de suprarealistice, rupte parca dintr-un mediu de cosmar. Al doilea stil este mai abstract si e dominat de forma, reprezentand tipul de pictura adoptat de acesta mai tarziu. In 2005, sculptorul polonez a fost ucis.
Zdzislaw Beksinski


Zdzislaw BeksinskiBeksinski s-a nascut in orasul Sanok, in sudul Poloniei. Dupa ce a studiat arhitectura in Cracovia, s-a intors in 1955 in orasul natal. A inceput sa sculpteze fiind obligat sa studieze cativa ani acasa, iar apoi si-a transformat aceasta indeletnicire intr-o pasiune. Isi facea sculpturile din metal, fire si ghips. Cateva teme din fotografiile lui apar apoi in picturile lui, reprezentand fete strambe, peisaje si obiecte cu o textura curbata, care erau in special manipulate prin lumini si umbre.


Pana si in domeniul fotografiei a adoptat un comportament deranjant, opera lui contine fotografii cu papusi mutilate, cu capetele rupte, portrete cu oameni fara fete sau cu capetele bandajate. Primele lui picturi reprezentau arta abstract, dar prin anii 1960, au inceput sa capete inspiratie suprarealista.


Zdzislaw Beksinski nu a urmat nicio scoala de arta, picturile lui erau de cele mai multe ori create prin folosirea uleiurilor pe niste panze pe care el le prepara singur. In timp ce picta, artistul asculta mereu muzica clasica. O expozitie de renume din Varsovia din 1964, s-a dovedit a fi primul sau succes, toate picturile sale fiind vandute.
Zdzislaw Beksinski


Zdzislaw BeksinskiIn orasul natal al artistului se gaseste un muzeu dedicat acestuia. Un muzeu ce gazduieste 50 de tablouri si 120 de desene din colectia Dmochowski, deschisa in 2006 in Galiera de Arta a orasului Czestochowa. O cruce Beksinski, in forma de T, corespunsatoare sculptorului, poate fi vazuta in desertul Nevada.