Cum alegi cea mai bună vopsea acrilică

Cum alegi cea mai bună vopsea acrilică

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMiercuri 9 februarie 2022
Vizualizari265

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea produselor care să se potrivească proiectelor tale se poate dovedi a fi destul de dificilă și consumatoare de timp. Dat fiind faptul că ai la dispoziție o gamă extrem de variată de mărci din care poți alege, trebuie să o găsești pe cea ale cărei caracteristici să se plieze pe nivelul așteptărilor tale. Calitatea unei vopsele acrilice nu este definită doar de intensitatea culorii sau timpul de uscare, ci și de alte variabile. Acestea ar trebui luate în calcul la alegerea celei mai bune.

Descoperă 3 dintre cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare când alegi cea mai bună vopsea acrilică!

Intensitatea culorii

Culorile acrilice se deosebesc de acuarelele clasice prin compoziția chimică și intensitatea pigmenților pe care îi conțin. În general, articolele pentru pictură se împart în produse utilizate de către profesioniștii în domeniu și cele destinate uzului publicului larg, cum ar fi elevi, studenți sau amatori. Intensitatea culorilor este împărțită pe o scară de la 1 la 7. Nivelul 1 reprezintă vopselele acrilice a căror calitate este cea mai slabă, iar cele din categoria 7 sunt cele mai intense. În funcție de nevoile tale, alege un kit care să se potrivească proiectelor pe care le ai și care, de asemenea, să conțină și pensule pentru vopsele acrilice.

Timpul de uscare

Mulți profesioniști preferă vopselele acrilice deoarece se usucă foarte repede. Însă acest lucru poate reprezenta o problemă în cazul în care vopseaua se usucă pe pensulă sau pe paleta de culori înainte de a o folosi. Dacă dorești să amesteci vopseaua pe pânză pentru a crea efecte speciale, este recomandat să folosești o vopsea care rămâne umedă pentru o perioadă mai lungă. În caz contrar, alege acele vopsele acrilice care, datorită conținutului specific, elimină rapid apa din compoziția lor. Acest tip de vopsele este utilizat mai ales pentru umplerea diferitelor schițe sau contururi create în timpul procesului creativ, dar și pentru crearea peisajelor sau a diferitelor imagini.

Vâscozitatea culorii

Vâscozitatea unei culori definește consistența sau grosimea propriu-zisă a vopselei. Culorile acrilice pot avea fie o consistență vâscoasă, fie o consistență puțin mai fluidă, mai lichidă. Acrilicele cu consistență groasă, asemănătoare vopselelor în ulei, facilitează procesul de amestecare și de contopire a culorilor în vederea obținerii diferitelor nuanțe cromatice. Cele mai fluide conțin aceeași concentrație de pigmenți și prin urmare au aceeași intensitate cromatică. De aceea, sunt potrivite pentru lucrările de detaliu, umplere și retușuri de finețe, minuțioase absolut necesare unui rezultat impresionant. Există și alternative intermediare, cum ar fi posibilitatea de a dilua sau îngroșa culorile pe medii acrilice specifice.

În concluzie, există câteva variabile importante pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să știi cum să alegi cea mai bună vopsea acrilică. Raportându-te la proiectul pe care vrei să îl îndeplinești, alege vopselele ținând cont de caracteristicile pe care dorești să le obții. Aici vorbim de ce culori trebuie să folosești, intensitatea acestora, dar și posibilitatea de a reveni asupra anumitor aspecte de detaliu în vederea modificării și retușării.

Sursă foto: unsplash.com