Uși culisante sau uși glisante: cum le diferențiem și pe care le alegem?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriusi pvc
Ultima actualizareVineri 23 septembrie 2022
Vizualizari346

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci când amenajezi o locuință, trebuie să ții cont de fiecare detaliu astfel încât să obții cât mai mult spațiu și confort fără să organizezi locul prea simplist sau să trebuiască să faci sacrificii. Un mod potrivit de a câștiga spațiu este prin instalarea de uși culisante sau uși glisante. Nu doar că acestea sunt eficiente, dar reprezintă și o alegere modernă, care arată grozav. În plus, designul lor specific este de ajutor pentru a crea iluzia de spațiu. Suprafețele vitrate extinse măresc vizual camera, dând senzația că încăperea este deschisă către zona exterioară.

Uși culisante și glisante: care este diferența?


Ușile culisante și ușile glisante sunt extrem de asemănătoare, motiv pentru care multe persoane le confundă sau nu pot identifica diferențele. Principiul lor de bază este același - partea mobilă nu este batantă, ci se deplasează către stânga sau dreapta. Însă, acestea nu sunt complet identice. Ușile glisante sunt formate din două panouri de sticlă montate pe o șină de rulare. Fie un singur panou, fie ambele pot fi mobile, iar acestea rămân în același plan, pe aceeași șină. În schimb, ușile culisante sunt diferite. Cele două foi de sticlă sunt de fapt paralele, iar acestea nu sunt montate pe o șină de rulare.

Ce tip de ușă ar trebui să alegi?

Ambele tipuri de uși au avantaje precum câștigarea de spațiu în interiorul încăperii și prezența unei suprafețe vitrate mai mari. Însă, ușile culisante aduc câteva beneficii în plus față de cele glisante. Faptul că cele două panouri de sticlă sunt poziționate în planuri paralele permite o închidere etanșă și o izolare superioară. Astfel, te poți bucura de un confort termic sporit, dar și de o eficiență energetică mai mare. Chiar dacă ușa este instalată către exterior, sistemul de închidere va fi la fel de bun ca în cazul unei uși batante tradiționale. În plus, acestea pot fi dotate cu geam termoizolant.

Acest lucru înseamnă că poți beneficia și de mai multă siguranță. Lipsa șinei de rulare permite prezența unui sistem de închidere superior, de încredere. În plus, ai și oportunitatea de a dota ușile cu sticlă securizată și cu sisteme de blocare. Mecanismul de închidere nu asigură doar siguranță, ci este și mai durabil în comparație cu șina, defecțiunile fiind mult mai rar întâlnite.

Unde poți instala uși culisante sau glisante?

Datorită proprietăților lor superioare cu privire la izolare, siguranță și durabilitate, ușile culisante reprezintă o alegere mai avantajoasă. De aceea, ele sunt perfecte pentru a le instala către exterior, în zonele de trecere către terasă, grădină, balcon. Însă, este sunt potrivite și în interiorul locuinței, de exemplu pentru un living open space. Poți găsi uși culisante termopan pe izotec.ro. Ușile glisante, în schimb, ar trebui instalate doar în interiorul locuinței. Sistemul este de cele mai multe ori întâlnit la cabinele de duș, însă le poți instala și la intrarea în bucătărie, baie sau către un dressing.

Ușile culisante și glisante reprezintă alternative practice la ușile batante, care îți oferă mai mult spațiu și o deschidere mai mare către exterior sau către alte încăperi. Dacă îți dorești o casă modernă, fără să faci economie la confort și siguranță, alege ușile culisante din geam termopan.

Sursa foto: shutterstock_1375252976.jpg