Uleiul de macadamia

Uleiul de macadamia

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3444

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uleiul de macadamia este obtinut din nucile arborelui cu acelasi nume, originar din Australia. Desi se foloseste uneori si la gatit sau in salate, uleiul de macadamia este intrebuintat cu precadere in industria cosmetica. Este un emolient excelent, cu proprietati antioxidative, potrivit in special pentru cremele sau unturile de corp, dar si pentru lotiunile de protectie solara. Are o aroma placuta, asemanatoare nucilor, si o culoare galbui-deschisa, precum chihlimbarul.




Ulei de macadamia


Ulei de macadamia, un excelent emolient pentru piele




Uleiul de macadamia, bogat in antioxidanti

In compozitia sa chimica, predominanti sunt acizii oleic si palmitoleic, apoi acidul lonoleic si linolenic. Datorita continutului foarte scazut de grasimi polinesaturate, uleiul de macadamia este foarte stabil si nu oxideaza atat de usor precum alte uleiuri. De asemenea, este apreciat in bucataria australiana datorita punctului de ardere foarte ridicat (210 grade C), ceea ce-l face excelent pentru prajit.




Ulei de macadamia


Ulei de macadamia, folosit la prajit si in salate




Uleiul de macadamia are o durata de viata la temperatura camerei de pana la doi ani. In plus, contine pana la 85% grasimi mononesaturate, care protejeaza impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare si ajuta la scaderea colesterolului.


Uleiul de macadamia in cosmetica

Proprietatile sale puternic emoliente, precum si calitatile antioxidative fac din uleiul de macadamia un ingredient extrem de pretios pentru cosmetica. Utilizat atat in produsele pentru ingrijirea pielii, cat si in cele destinate parului, uleiul de macadamia este bland cu pielea, un bun emolient si foarte bine asimilat datorita compozitiei similare sebumului uman. Are efect nutritiv, ajuta la refacerea tesuturilor in urma iritatiilor si diverselor altor leziuni si este un excelent protector celular.


Unul dintre meritele acestui ulei bogat in acid palmitoleic este acela de incetinire a imbatranirii pielii. Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde proprietatile hidratante si elasticitatea prin scaderea cantitatii de acid palmitoleic din piele. Uleiul de macadamia vine in intampinarea acestui neajuns, asigurand prezenta acestui acid la nivel cutanat. Acesta este motivul principal pentru care uleiul de macadamia este utilizat pe scara larga in produsele cosmetice anti-rid si anti-imbatranire.




Nuci de macadamia


Nuci de macadamia




Acest ulei formeaza o pelicula fina la suprafata pielii, protejand-o de agresiunea frigului si a vantului in anotimpul rece si mentinand un nivel optim de hidratare. Aceasta calitate il face excelent pentru tenurile uscate si deshidratate, dar si pentru alte zone ale corpului unde exista o deficienta de hidratare (coate, calcaie, maini, buze).


Utilizarea uleiului de macadamia

Cunoscand proprietatile binefacatoare pentru piele ale uleiului de macadamia, va puteti orienta catre produsele de ingrijire care contin acest component. Il veti gasi in creme antirid, creme hidratante sau nutritive, unturi de corp, balsamuri protectoare pentru maini si buze, creme pentru zona ochilor sau in lotiunile de protectie solara.


Puteti folosi uleiul de macadamia ca atare, aplicat pe pielea curata dimineata si seara, intr-un strat subtire. Mai ales iarna, pelicula fina pe care o formeaza la suprafata pielii o va proteja de agresiunea frigului, prevenind aparitia petelor si a descuamarilor. Uleiul de macadamia este si un foarte bun ulei de masaj, fiind foarte gras si, ca atare, intinzandu-se bine pe piele si neabsorbindu-se atat de repede.




Ulei de macadamia pentru par


Uleiul de macadamia se regaseste in produsele de ingrijire a parului




Daca sunteti adeptele prepararii in casa a produselor cosmetice, atunci aprovizionati-va cu ulei de macadamia si adaugati-l in cremele si lotiunile pentru fata. Suplimentul de acizi grasi mono si polinesaturati va imbunatati formula acestora si va aduce numai beneficii tenului.


Daca va preparati acasa propriile creme si lotiuni, combinati uleiului de macadamia cu alte uleiuri precum cel de jojoba pentru a beneficia de o gama cat mai bogata de acizi grasi nesaturati. Ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii si aparitiei ridurilor fine prin mentinerea unui nivel optim de hidratare. Revigoreaza tenul matur, calmeaza arsurile solare, iritatiile si alte afectiuni ale pielii si ofera protectie impotriva actiunii vatamatoare a razelor soarelui.


Folositi cu masura uleiul de macadamia in cazul tenului gras si cu tendinta acneica.


Se recomanda pastrarea uleiului in recipiente inchise la culoare, ferite de lumina, umiditate si caldura.