Uleiul de cocos în bucătărie - 3 rețete pe care trebuie să le încerci

Uleiul de cocos în bucătărie - 3 rețete pe care trebuie să le încerci

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguriretete culinare, ulei
Ultima actualizareMiercuri 6 mai 2020
Vizualizari111

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uleiul de cocos virgin este un aliment aromat, cu un miros plăcut. În timp ce unele studii afirmă că e benefic pentru sănătate, altele demonstrează că acesta sporește riscul cardiovascular prin creșterea LDL-colesterolului. Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că, în comparație cu untul din lapte, uleiul de cocos este mai puțin periculos pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Beneficiile uleiului de cocos rămân un subiect controversat. Însă, într-o dietă echilibrată, consumul limitat de ulei de cocos nu afectează sănătatea. Iată care sunt cele trei preparate culinare cu ulei de cocos pe care trebuie să le încerci.

Pâine dulce cu dovleac și cocos

Porții: 1 pâine

Ai nevoie de:

  • O cană și un sfert de făină albă de grâu
  • Jumătate de cană de făină integrală de grâu
  • 2 lingurițe cu praf de copt
  • 1 linguriță ghimbir măcinat
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • Un vârf de linguriță de cuișoare măcinate
  • Un sfert de linguriță de nucșoară măcinată
  • 1 linguriță sare
  • 1 cană dovleac din conservă
  • 2 ouă (la temperatura camerei)
  • Jumătate de cană cu ulei de cocos virgin
  • 1 cană zahăr brun
  • 1 lingură zahăr granulat
  • 2 linguri fulgi de cocos
  • 2 linguri semințe de dovleac neprăjite

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 180 °C. Amestecă într-un bol făina, praful de copt, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara și sarea. Într-un alt bol, amestecă ouăle cu dovleacul, uleiul (topit și răcit) și zahărul brun, până se omogenizează, apoi amestecă-le cu ingredientele uscate.

Tapetează o tavă de cozonac cu hârtie de copt și pune aluatul în această tavă. Presară deasupra semințele de dovleac, fulgii de cocos și zahărul granulat. Dă tava la cuptor pentru 50-60 de minute, până ce pâinea devine aurie. După ce scoți din cuptor, lasă pâinea să se răcească în tavă 30 de minute. Abia apoi răstoarnă pâinea pe un suport de sârmă și las-o să se răcească complet.

Bomboane de cocos și lime

Porții: 48

Ai nevoie de:

  • 340 g ciocolată albă tocată
  • Un sfert de cană de ulei de cocos virgin
  • 400 ml lapte de cocos neîndulcit
  • 1 lingură coajă de lime rasă fin
  • 1 lingură zeamă de lime
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1 cană și jumătate de fulgi de cocos
  • 3 sferturi de linguriță de sare

Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 130 °C. Într-o tavă de copt, din sticlă, de 33-22 cm, amestecă uleiul de cocos cu ciocolata. Dă tava la cuptor și amestecă la fiecare 15 minute, ca să omogenizezi ingredientele. Ține la cuptor până ce amestecul se caramelizează și capătă o culoare brun deschisă (aproximativ 45-60 de minute), apoi scoate și lasă la răcit.

Între timp, toarnă laptele de cocos într-o tigaie și lasă-l să fiarbă la foc mic spre mediu, circa 10 minute, amestecând ocazional. Laptele este gata atunci când și-a redus, cam cu un sfert, cantitatea totală. După ce este gata, lasă-l la răcit.

Cât încă este cald, toarnă laptele peste ciocolata și uleiul caramelizate, adaugă zeama de lime, sarea și esența de vanilie. Amestecă bine până ce ingredientele se omogenizează. Acoperă tava și lasă amestecul la răcit cel puțin 30 de minute. Taie, apoi, ciocolata în 48 de bucăți (8 rânduri și 6 coloane). Scoate câte o bucată și modeleaz-o în palme pentru a forma o biluță.

Într-o farfurie amestecă fulgii de cocos cu coaja de lime. Dă fiecare bomboană prin acest amestec și presează, ușor, fulgii ca să rămână lipiți de bomboană.

Batoane de cocos (fără coacere)

Porții: 20

Ai nevoie de:

  • 3 căni fulgi de cocos neîndulciți
  • 1 cană ulei de cocos virgin topit
  • Un sfert de cană sirop de arțar sau orice îndulcitor lichid

Mod de preparare: Tapetează cu hârtie de copt o tavă de 20x20 cm. Într-un bol mare, amestecă fulgii de cocos cu uleiul de cocos și siropul și amestecă bine până ce ingredientele se omogenizează și se formează un aluat gros. Dacă aluatul nu se leagă, adăugați puțin sirop sau apă. Toarnă amestecul în tava pregătită și întinde aluatul, presând cu mâinile umede. Lasă tava la frigider până ce aluatul se întărește, apoi taie-l în bucăți.

Așadar, utilizarea uleiului de cocos pentru gătit este o alegere inspirată pentru prepararea unor deserturi speciale. Evită însă consumul în exces, pentru că uleiul este bogat în grăsimi saturate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/alimente-nuc%C4%83-de-cocos-fructe-3062139/