Tu ce părere ai despre centralele electrice de apartament?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricentrale electrice
Ultima actualizareSambata 28 decembrie 2019
Vizualizari839

Voteaza & Distribuie

Descriere

Când temperatura scade, facturile cresc! Iată un adevăr dureros pe care nu îl putem nega.

Surse de încălzire actuale pe timp de iarnă

Căutarea unor căi mai bune de a încălzi locuințele pe timp friguros este la fel de veche ca civilizația în sine. Încălzirea centrală era deja folosită de culturile antice precum cea grecească sau romană. În zonele friguroase, încălzirea corespunzătoare este esențială pentru orice: de la calitatea vieții și a sănătății la productivitate în muncă. În prezent trăim o perioadă în care se constată o preocuparea crescândă cu privire la reducerea costurilor și impactul asupra mediului în materie de mijloace de încălzire a caselor noastre.

În țara noastră cel mai eficient tip de centrală termică este cel pe gaz. Dacă dintr-un anumit motiv nu este posibilă instalarea acestuia (de exemplu, nu există o rețea principală pe gaz), nu avem ce face și va trebui ca să ne orientăm spre o centrală electrică. Sunt mai fericiți aceia care stau la case și pot să își instaleze sisteme de captare a energiei solare care să le reducă cheltuielile inclusiv cu funcționarea centralelor electrice pe timp friguros.

Modalități tradiționale de a bate frigul

Unele dintre noile tehnologii sunt captivante, însă importanța crescândă a durabilității înseamnă, de asemenea, revenirea unei vechi reguli de încălzire, aceea conform căreia întâi trebuie să se încălzească persoanele, abia mai apoi mediul înconjurător. Sau, altfel spus, elimină pe cât posibil pierderile de căldură. Și cum poți face asta mai bine decât debranșându-te dacă stai la bloc de la sistemul centralizat de încălzire și trecerea la un sistem autonom, fie el și electric?

Acest lucru se datorează și faptului că atunci când utilizezi pentru încălzire sistemul la comun, poți aștepta mult timp debutul sezonului de încălzire (fiind legat de ceea ce doresc furnizorii de utilități sau chiar vecinii din bloc!) sau, chiar dacă teoretic se furnizează căldura la caloriferele din casă, temperatura din apartament nu este suficient de ridicată și trebuie să cumperi și alte surse de încălzire suplimentare, așadar vei plăti de două ori pentru a face față frigului. În plus, de multe ori conductele crapă în momentul când ai mai mare nevoie de căldură, muncitorii încep să facă reparații după un program de neînțeles care te fac să tremuri în casă chiar și în miez de iarnă. Și dacă în calitate de adult mai mergi pe varianta comunistă de a mai pune pe tine o haină mai groasă, dacă mai ai și copiii mici care răcesc ușor lucrurile se agravează dramaitc.

În concluzie, pentru a nu mai depinde de serviciile publice, poți să-ți montezi o centrală individuală pe gaz sau electrică și vei putea ca să stabilești tu însuți când dai drumul la căldură, ce temeratură constantă rei să ai în casă, cât de mult vrei curent electric vrei să consumi. Ca să fim corecți, trebuie remarcat faptul că încălzirea cu o centrală electrică de apartament va costa ceva mai mult decât încălzirea centralizată. Acest lucru se datorează puterii mari a încălzitoarelor și tarifelor mari de energie electrică. În ciuda acestui fapt, dacă calculezi corect puterea unei centrale electrice, o setezi pe modul economic de funcționare și așezi corect caloriferele în camere, poți economisi în mod semnificativ factura la pentru energie.