Traditii de nunta romanesti

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriMaramures, Viata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8650

Voteaza & Distribuie

Descriere

Traditiile pastrate pana in ziua de azi dau farmec nuntilor traditionale romanesti, imbinarea vechilor obiceiuri cu povesti de dragoste sincera incheindu-se prin casatorie. In zilele noastre vechile traditii de nunta se regasesc in principal la sate.


Nunta este unul dintre cele mai interesante si importante traditii de familie, in toate culturile din lume. Aceasta presupune diferite traditii pentru diferite popoare, care pot fi de natura religioasa, economica, legislativa si folclorica. Ritualurile populare romanesti sunt efectuate in scopul de a aduce fericire, prosperitate, integrare sociala si fecunditate cuplului de tineri casatoriti. Aceste ritualuri variaza de la o regiune la alta, dar unul dintre elementele comune sunt costumele populare pe care mireasa si mirele trebuie sa le poarte si care sunt pline de insemnatate.



In Moldova, de exemplu, traditiile de nunta sunt in conformitate cu convingerea comuna ca o persoana care nu a reusit sa construiasca o casa, sa creasca copii, sa sape o groapa si sa planteze un copac care a cazut in viata lui. Traditiile explica frumusetea caselor din Moldova, abundenta vegetatiei de acolo si numarul mare de fantani gasite in aceasta zona. Una din traditiile tipice moldovenesti pastrate in zilele noastre este respectul si recunostinta aratate pentru parintilor printr-un gest de inclinare.




nunta in Moldova


traditii de nunta in Moldova




Nunta traditionala este bogata in decoratiuni si are, de asemenea, elemente morale solide. In afara de acestea, petrecerea este menita sa dureze pana in zori, mesele sunt pline de preparate culinare delicioase si vin, iar atmosfera de sarbatoare este completata de dansuri si cantece traditionale. De asemenea, ca un gest simbolic, atunci cand petrecerea de nunta ajunge in zori, mireasa trebuie sa tina un copil in brate pentru a se asigura ca va avea o casa plina de copii. Inainte de a trece pragul noii lor case, deasupra tinerilor casatoriti se arunca boabe de grau, care simbolizeaza o viata prospera.



In Maramures (judet in partea de nord a Romaniei), nunta are mai multe valori simbolice si mai multe etape care trebuie urmate pentru a respecta obiceiul stravechi. Ceremonia este destul de simpla. Primul pas este facut atunci cand o persoana de incredere din partea familiei mirelui merge in casa miresei pentru a cere fata in casatorie. Raspunsul pozitiv vine de obicei dupa ce fara e ceruta de trei ori, apoi viitorul mire si parintii fetei vorbesc despre zestrea miresei si decid impreuna data ceremoniei de nunta. Se merge pe jos pana la locul de nunta si intreaga ceremonie se bazeaza pe elemente simbolice, vestimentatie, gesturi, o anumita ordine a evenimentelor, care trebuie sa fie pe deplin respectate.




nunta in Maramures


traditii de nunta in Maramures




Costumele mirilor joaca un rol important pentru cuplul de tineri si dorinta lor de a urma obiceiurile stravechi. Astfel, mireasa trebuie sa poarte o camasa alba si fusta, cu un sort alb peste ea, o haina de lana fara maneci si un cordon rosu la nivelul taliei. Mirele trebuie sa poarte traditionalii pantaloni largi, o camasa alba din canepa si peste ea aceeasi haina fara maneci.



Exista de asemenea o parte emotionala in cadrul ceremoniei, mai ales in timpul asa-numitelor "momente de iertare", atunci cand mirele si mireasa trebuie sa-si ceara iertare parintilor pentru posibilele greseli care le-au facut inainte de aceasta ocazie speciala.




traditii nunta Maramures


traditii nunta Maramures




Atunci cand mirele ajunge la casa fetei pentru a o lua, este de obicei insotit de nas, de catre un om care tine steagul si alti doritori. Exista anumite ritualuri care sunt efectuate in timpul actului de propunere, unul dintre ele fiind efectuat de catre soacra. Ea spala obrajii mirelui si miresei atunci cand fata paseste in casa viitoriilor ei socrii. Acest lucru sugereaza faptul ca viitoarea mireasa este acceptata de noua ei familie.



Desigur, exista multe alte ritualuri dupa casatorie, ceea ce implica cateva practici si credinte specifice. Un act savarsit de o femeie nou-casatorita este acela cand ea taie o bucata de lemn dintr-o singura lovitura cu ajutorul unui topor. Se considera ca aceasta practica asigura o nastere usoara tinerei domnisoare. Un alt obicei ar fi tesutul lanei, astfel incat tanara mireasa sa fie o gazda cu un statut renumit.




nunta Maramures


nunta traditionala in Maramures




Acestea sunt doar cateva exemple de elemente traditionale pentru acest act ceremonial sacru: nunta. Multe din ele sunt inca pastrate in zilele noastre, in timp ce altele sunt pierdute in timp.