Tot ce trebuie să știi despre soia

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare
Ultima actualizareLuni 6 februarie 2023
Vizualizari287

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe alimente din soia: alternative vegetale la produse din carne, lapte din soia, ulei din soia, tofu sau tempeh. Și nu este de mirare, dat fiind că soia este o sursă completă de proteine și conține cantități semnificative de aminoacizi esențiali. Pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe alimente din soia: alternative vegetale la produse din carne, lapte din soia, ulei din soia, tofu sau tempeh. Și nu este de mirare, dat fiind că soia este o sursă completă de proteine și conține cantități semnificative de aminoacizi esențiali.

Află în continuare totul despre soia: originea plantei de soia, tipuri de soia, ce nutrienți conține, care sunt beneficiile pentru sănătate și cum să introduci soia în regimul alimentar.

Ce este soia și de unde provine

Soia este o plantă leguminoasă originară din China, având o istorie de cel puțin 5000 de ani și care fost una dintre cele cinci plante sacre ale împăratului Shennong, alături de orz, orez, grâu și mei. De asemenea, sosul din soia este considerat unul dintre cele mai vechi condimente din lume, fiind creat acum 2500 de ani.

Boabele de soia sunt de trei feluri:

  • soia verde - cunoscută și sub denumirea de edamame, este adăugată mai ales în salate de tip poke bowl
  • soia galbenă – folosită pentru a face majoritatea produselor din soia: tofu, tempeh, făină din soia, lapte din soia, sosuri din soia (tamari, koikuchi)
  • soia neagră – o regăsim în mâncărurile tradiționale asiatice în formă fiartă sau fermentată.

Ce conține soia și care sunt valorile nutriționale

Boabele de soia conțin proteine într-o proporție de 45%, pe lângă fibre dietetice și carbohidrați. Acestea se digeră lent, mențin senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp și contribuie la înmulțirea bacteriilor sănătoase din intestine. De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, vitamine (B6, C, K) și minerale (fier, mangan, fosfor, cupru, potasiu, magneziu, zinc, seleniu și calciu).

100 de grame de soia conțin:

  • Calorii: 446 kcal
  • Lipide: 20 g
  • Carbohidrați: 30 g
  • Proteine: 36 g
  • Sodiu: 2 mg
  • Fibre: 9 g
  • Zahăr: 7 g.

Beneficii pentru sănătate

Boabele de soia au mai multe beneficii dovedite pentru sănătate datorită conținutului bogat în izoflavone: scad riscul de cancer, combat obezitatea, reduc riscul de diabet, previn bolile de inimă și susțin sănătatea sistemului osos. De asemenea, un consum regulat de soia poate ameliora simptomele menopauzei și scade nivelul de colesterol.

Cum să introduci soia în regimul alimentar

Sunt mai multe moduri diferite prin care poți să consumi soia. Spre exemplu, o dată pe săptămână poți include soia în una din mesele zilei. La micul dejun încearcă un iaurt din soia cu fructe sau un terci de ovăz pregătit cu lapte din soia în loc de lapte de vacă. Pentru masa de prânz optează pentru un bol cu orez, în care să adaugi edamame, salată de varză și bucăți de somon afumat. Masa bogată de cină poate fi înlocuită cu o salată de legume în care să incluzi bucăți de tofu, gătite la grătar sau la cuptor. De asemenea, există o varietate de alternative vegetale pentru carne ce sunt produse din soia (șnițele, crenvurști) care pot înlocui periodic carnea. Nu în ultimul rând, boabele de soia prăjite pot fi consumate sub formă de gustare.

Atenție, produsele din soia sunt contraindicate persoanelor care sunt alergice la soia. Cum acestea pot avea denumiri mai deosebite (tofu, tempeh), se recomandă citirea cu atenție a etichetei produsului.