Tipuri de grape și cum se folosesc în procesul de lucrare a solului

Tipuri de grape și cum se folosesc în procesul de lucrare a solului

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura
Ultima actualizareLuni 24 august 2020
Vizualizari149

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lucrările solului includ adesea nevoia de afânare a acestuia și de mărunțire, ca terenul să fie pregătit pentru o nouă însămânțare. Din păcate aceste lucrări de curățare și nivelare a solului nu pot fi făcute manual, mai ales când vorbim de suprafețe mari, însă acestea pot fi făcute mecanizat, cu ajutorul grapelor. Care sunt cele mai importante tipuri de grape pentru lucrările la nivelul pământului? Cum se comportă acestea și de ce au nevoie pentru a funcționa?

Înainte de alege grapele necesare lucrărilor de întreținere a solului este indicat să urmărești calitatea lor, dar și felul în care ele te pot ajuta să sporești productivitatea. De asemenea ar trebui să știi dacă găsești cu ușurință piese de schimb pentru anumite grape și în cât timp le poți avea la îndemână. Dacă vei avea nevoie de talere disc pentru grape care este timpul minim pe care trebui să îl aștepți pentru ele? Ce înseamnă acest lucru pentru sezonul agricol în care te implici?

Odată ce ai stabilit aceste aspecte ce țin de siguranța produselor, te poți orienta către modele specifice de grape, după cum urmează:

Grape cu discuri


Aceste grape sunt probabil unele dintre cele mai folosite în agricultură, deoarece ele sunt responsabile de pregătirea temeinică a solului pentru lucrările de vară, precum aratul. Specialiștii ne sugerează să nu folosim aceste tipuri de grape primăvara, ci doar în timpul sezonului cald, sau pentru lucrările de pregătire a terenului de toamnă.

Grape rotative

Grapele rotative sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc în cazul solurilor care prezintă foarte mulți bolovani. Apariția bolovanilor poate veni și din cauza tipului de sol, dar și din cauza pregătirii necorespunzătoare a acestuia. Este important ca bolovanii să fie sparți cu ajutorul grapelor rotative, deoarece la însămânțare este nevoie de un teren pregătit temeinic, care să acopere semințele și să le pregătească acestora substratul necesar pentru încolțire. Problema care apare la folosirea acestor tipuri de grape este aceea că ele pot sfărma doar bolovaniii acre se află la suprafața solului, drept pentru care va fi nevoie de o intervenție suplimentară în adâncimea pământului pentru asigurarea unui pat germinativ potrivit.

Grape cu dinți

Grapele cu dinți sunt folosite în special pentru distrugerea buruienilor, prin smulgerea acestora de pe suprafață. Practic aceste tipuri de grape prezintă platforme cu colți dispuși pe suprafață, care au rolul de a pătrunde în sol, agățându-se astfel de rădăcina buruienilor.

Buruienile sunt plante care nu aduc niciun beneficiu, din contră ele hrănindu-se cu aportul de vitamine și minerale din sol care ar trebui să ajungă la culturi. Unele tipuri de buruieni sunt foarte greu de eliminat și sunt dispuse pe suprafețe mari, iar din acest motiv apare necesitatea utilizării unei grape cu colți. Aceste tipuri de grape pot fi găsite în diferite variante de mărime, astfel încât să poată fi utilizate atât pentru culturi mici, cât și la scară largă, pe câmpuri vaste. Aceste tipuri de grape pot fi folosite și pentru nivelarea terenului, fiind o unealtă foarte versatilă în lucrările de pregătire a pământului.

Aceste tipuri de grape sunt utile și ne ajută să pregătim terenul pentru însămânțare, în funcție de anotimp. În unele cazuri poate fi nevoie ca și alte utilaje să ajute la aceste pregătiri, precum combinatoarele. În combinație cu combinatoarele mai putem întâlni și un alt tip de grape, denumite grape elicoidale, care au rol de mărunțire a solului, acolo unde se întâlnesc bolovani de mici dimensiuni, și de afânare a terenului, astfel încât să fie permisă însămânțarea și scurgerea apei în capilaritatea terenului.

Sursa foto: unsplash.com/photos/E4M2Ckd7VLo