The Doors

The Doors

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3012

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trupa The Doors a fost infiintata in anul 1965 in Los Angeles, California, in urma unei intalniri dintre Jim Morrison si Ray Manzarek, studenti la universitatea de film "UCLA". In scurt timp, proiectul a capatat o mare importanta, iar apoi, trupa americana a devenit un adevarat fenomen al scenei muzicii rock.The Doors


The DoorsNumele formatiei The Doors vine de la eseul lui Aldous Huxley, "The Doors of Perception", titlu imprumutat dintr-un vers al poetului William Blake:If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite.Manzarek, care avea deja o trupa impreuna cu fratii sai, numita Rick and The Reavens, isi cauta un solist si un baterist. Dupa ce l-a auzit pe Morrison cantand piesa "Moonligh Drive", ale carei versuri ii apartineau tot lui Jim, Ray a fost impresionat si l-a recrutat in trupa sa. Tot atunci l-a gasit si pe bateristul John Densmore. Acestia au inregistrat apoi sase melodii, iar versurile au fost scrise de Jim.Albumul


Albumul "The Doors"Fratii lui Ray au parasit trupa dupa ce au ascultat inregistrarile, nefiind multumiti. Acestia au fost inlocuiti atunci de Robby Krieger, la chitara, care era prieten bun cu bateristul, acestia cantand inainte cu trupa The Psychedelic Rangers. In aceasta noua formula, trupa a inceput sa cante in diverse cluburi, precum "London Fog" de pe Sunset Strip si apoi in Whisly A Go-Go.


Albumul lor de debut, "The Doors" a continut majoritatea pieselor realizate de ei si drama muzicala "The End". Albumul a fost intregistrat in cateva zile, iar cele mai multe piese n-au avut nevoie decat de o interpretare pentru a fi inregistrate. Pentru a promova melodia "Break on Through", Jim Morrison si Manzarek au regizat un scurt film, lucru ce a avut un rol important in dezvoltarea videoclipurile muzicale.


Albumul a fost o senzatie la vremea respectiva. "Light My Fire", a doua piesa extrasa, a transformat formatia intr-una de succes, punand-o langa The Greatful Dead si Jefferson Airplane.In scurt timp, Jim Morrison a devenit o adevarata emblema. Frumusetea sa si aparitia scenica remarcanta furau ochii oricui, iar in sucrt timp a ajuns unul dintre cele mai faimoase sex simboluri ale acelei perioade. Totusi, acesta nu a fost incantat de statutul de vedeta, se simta mai degraba condamnat.Jim Morrison


Jim MorrisonAl doilea album al formatiei, "Strange Days" a fost de asemenea de succes, iar reputatia grupului s-a pastrat. Cu al treilea album, "Waiting for the Sun", care a fost lansat in 1968, acestia si-au schimbat sitlul initial. Acest album a ocupat prima pozitie in topuri, iar cunoscuta melodie "Hello, I Love You" a ajuns pe locul I in clasamentul american.


Dupa un an, prolificii de la The Doors au lansat un nou album, "The Soft Parade", inmultindu-si cu aceasta ocazie modalitatile de a se exprima prin intermediul muzicii. S-au folosit de sectiuni de corn, de corzi si au colaborat, spre exemplu, pentru piesa "Touch Me", cu saxofonistul Curtis Amy.


Versurile melodiilor celor de la The Doors aveau diverse incarcaturi psihologice, sociale si politice. De versuri mereu s-a ocupat solistul trupei, Jim Morriosn, caruia i se spunea si "The Lizard King". Aici se adaugau talentul lui John Densmore la tobe, clapele la care canta fara pereche Ray Manzarek, artistul ce reusea cu mana stanga sa cante la chitara bas si Robby Krieger, in ale carui acorduri de chitara se observau diverse note indiene, blues, de chitara clasica si flamenco. Aceasta a fost reteta unei trupe deosebite, cu un stil aparte.


Reputatia trupei nu a fost una tocmai curata. Acestia aveau spectacole live foarte provocatoare, un stil mai mult decat rebel. Limbajul nepotrivit la adresa poltiei, pe care l-a avut Jim Morrison pe o scena din New Haven, l-a incaltat pe acesta cu o arestare direct de pe scena. Se pare ca au fost cazuri si mai scandaloase.

Ray Manzarek


Ray Manzarek
La concertul "Dinner Key Auditorium" din Miami, in anul 1969, se spune ca Jim Morrison ar fi fost mai mult decat indecent, expunandu-si partile intime. Jim Morrison a sustinut ca procesul avut in urma acestor fapte i-a deschis ochi cu privire la sistemul judiciar american, fata de care avea o atitudine "imatura si nerealista", pana atunci.


Jim Morrison ajunsese la un moment dat in centrul atentiei, acesta ocupa si pe copertile albumelor trupei mai mult spatiu decat ceilalti membri. In ciuda acestor lucruri, el isi dorea ca toti sa primeasca aceeasi recunoastere. Cand au fost chemati pe scena "Jim Morrison and The Doors", solistul s-a infuriat si nu a acceptat sa mearga sa cante pana nu i-au anuntat din nou drept "The Doors".
John Densmore


John DensmoreIn ultimii ani ai vietii, solistul trupei The Doors a inceput sa consume mai putine droguri, insa a inceput sa bea, lucru ce l-a afectat tot mai tare, devenind in acelasi timp tot mai dificil, iar inregistrarile au inceput sa dureze tot mai mult.


Au lansat apoi in 1970 albumul "Morrison Hotel" si "L.A. Woman", ambele de succes, prin intermediul carora au incercat sa se reintoarca la stilul lor initial si sa exploreze partea blues si R&B. Desi au fost niste dispute intre membri formatiei, acestia au reusit sa dea scenei muzicii rock o piesa care a fost si este foarte des difuzata la posturile de radio rock, este vorba de piesa atmosferica "Riders on the Storm".
Robby Krieger


Robby KriegerIn 1971, Jim Morrison a murit, cand avea doar 27 de ani, trupul sau fiind gasit in cada din aparamentul sau, iar moartea a lasat in urma varii controverse.


Desi au ramas fara solist, The Doors si-au continuat activitatea muzicala, Kireger si Manzarek l-au inlocuit pe Morrison si au mai lansat doua albume, "Other Voices" si "Full Circle". Dupa un timp, The Doors au fost nevoiti sa isi schimbe denumirea, fapt ce a demonstrat ca fara Jim Morrison nu exista The Doors.


Oliver Stone a lansat filmul "The Doors" in 1991- film biografic, cu Val Kilmer jucandu-l pe Jim Morrison, iar in 2009 a aparut documentarul "When You're Strange", in regia lui Tom DiCillo si cu Johnny Depp pe post de narator.