Concerte camerale de excepție la Fundățeanca

Detalii

CategoriiCultura
TaguriGeorge Enescu, Johann Sebastian Bach, Muzica
Ultima actualizareMarti 10 octombrie 2017
Vizualizari1174

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul Serile Lipatti își continuă cea de a VI-a ediție la Conacul Lipatti de la Fundățeanca. În plină toamnă, în 10, 17, 24 și 31 octombrie, la ora 6 seara, salonul de muzică își redeschide porțile pentru publicul lui fidel cu recitaluri de pian de cel mai înalt nivel, avându-i drept protagoniști pe Ieronim Gugu, Vlad Dimulescu, Andrei Licareț și Viniciu Moroianu. Paleta repertorială este foarte generoasă, se cântă Bach, Mozart, Beethoven, romantici – Schumann, Chopin, Brahms, dar și creații ale secolului XX - Rahmaninov, Skriabin, Prokofiev și nelipsiții Enescu și Lipatti.

Ca și în edițiile precedente, publicul este adus la Fundățeanca, la Casa memorială Lipatti, cu autocarele de la Pitești. Fundățeanca este vechea denumire, intrată în literatura de specialitate, a satului Ciolcești, ce aparține de comuna Leordeni, la 30 de km de Pitești. Serile Lipatti sunt deschise cu prelegeri ale muzicologului Saviana Diamandi, ce introduc publicul în stilurile și epocile muzicale regăsite în recitalurile serii. Apoi publicul se întâlnește cu un solist debutant, ales dintre cei mai talentați interpreți din universitățile și academiile naționale de muzică, ca pe urmă să se delecteze cu recitalul artistului consacrat. La această ediție, debutanții invitați sunt tinerii pianiști Ionuț Diaconu, Marina Bratu, Gabriel Gîțan și Marius Boldea, studenți ai maeștrilor Vlad Dimulescu și Viniciu Moroianu.

Serile de la Fundățeanca sunt o continuare a lanțului de evenimente oferit de Festivalul Serile Lipatti în anul în care sărbătorim 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti: concertul de la Ateneul Român din 19 martie 2017, în care Festivalul l-a prezentat pe extraordinarul pianist rus Nikolai Demidenko și recitalurile celor trei dintre primii pianiști ai țării, Vlad Dimulescu, Daniel Goiți și Viniciu Moroianu în Franța, la Festival international de musique de Besançon Franche-Comté, sub titulatura Les Soirées Lipatti, din luna septembrie. Cu prilejul omagierii lui Lipatti s-a redeschis pentru cele trei recitaluri românești Sala Parlamentului din Palatul Justiției, acolo unde Dinu Lipatti își susținea ultimul său recital din 16 septembrie 1950.

Serile Lipatti de la Fundățeanca se constituie într-un proiect finanțat de Consiliul Județean Argeș, având ca partener principal Institutul Cultural Român.