Studiu: 7 caracteristici esentiale ale separatorului de smantana pentru fermierii moderni

Detalii

CategoriiStiinta
Tagurilapte
Ultima actualizareJoi 21 martie 2019
Vizualizari989

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi lumea evolueaza continuu si am crede ca agricultura este lasata in urma, se pare ca aceasta are un potential semificativ in Romania. Odata cu evolutia tehnologiei, masinariile si dispozitivele folosite de fermierii romani au devenit din ce in ce mai performante si eficiente. Fermierii moderni stiu cat de importanta este utilizarea aparaturii moderne in activitatea zilnica si cat de mult aceasta le usureaza munca. In plus, tehnologia moderna ii ajuta pe acestia sa ofere clientilor produse de calitate si atent realizate.

Cele mai importante 7 caracteristici ale separatorului de smantana

Pentru fermierii de astazi, munca fizica epuizanta este de domeniul trecutului. Chiar daca noua aparatura necesita o implicare serioasa a fermierului, efortul nu este nici pe departe atat de mare ca pe vremuri. Studiind atent aceasta evolutie a agriculturii moderne, cercetatorii din Romania au constatat ca peste 48% dintre fermierii romani nu se pot lipsi de un intrument “magic”, cum il numesc ei: separatorul de smantana (ce are rolul de a extrage grasimea din lapte si a-l separa in smantana si lapte degresat).

Din peste 200 de fermieri intervievati la finalul anului 2018, peste 82% au declarat ca cele mai importante caracteristici ale unui separator de smantana sunt urmatoarele:

  • piesele trebuie sa fie realizate din materiale inoxidabile pentru a nu dauna calitatii laptelui;
  • trebuie musai sa aiba butoane de reglare a concentratiei de grasime;
  • trebuie sa asigure o separare corecta si eficienta, in urma careia sa rezulte smantana si lapte degresat (se accepta o cantitate maxima de 0,5% grasime);
  • incalzirea in prealabil a laptelui asigura o functionare eficienta a aparatului;
  • trebuie sa permita o curatare foarte usoara a tuturor componentelor, iar asamblarea si dezasamblarea acestuia trebuie sa se faca, de asemenea, foarte usor si rapid;
  • trebuie sa permita dezasamblarea tuturor componentelor, cu exceptia motorului;
  • aceasta ultima caracteristica tine mai mult de fermier decat de aparat: bolul aparatului trebuie curatat la fiecare 20 de minute, pentru ca separarea sa se realizeze ca la carte si pentru a elimina toate impurtitatile din lapte.

Astfel, cu un separator de smantana ce indeplineste aceste calitati, fermierii sunt capabili sa livreze un lapte cu maximum 0,5% grasime si o smantana praspata si de calitate. Pe langa aceasta masinarie, acestia au nevoie si de alte echipamente moderne, menite sa le usureze munca, in functie de activitatea pe care o desfasoara zilnic. Dintre acestea amintim: aparate de muls, tancuri de racire a laptelui, motocoase, motoferastraie etc. Este foarte important ca toate aceste utilaje si instrumente sa fie realizate in conformitate cu standardele CE si cu ajutorul celor mai noi tehnologii din domeniu.

O noutate absoluta, ce ar putea revolutiona agricultura in viitor, ar putea fi reprezentata de dronele asistate de calculator, pentru monitorizarea viilor si a livezilor. La o dezbatere recenta pe tema viticulturii inteligente, Conf. dr. Avram Fitiu (Facultatea de Agricultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj) a declarat ca, noua tehnologie bazata pe drone, ar putea identifica zonele in care sunt probleme de irigatii sau daunatori, putandu-se astfel actiona eficient local.

Se pare ca viitorul si evolutia tehnologiei sunt de partea agriculturii si a fermierilor.

Sursa foto: pixabay.com