StudentFest 2008 - expira...inspira

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3280

Voteaza & Distribuie

Descriere

StudentFest 2008

expira...inspira


Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara (OSUT) lanseaza in perioada 12-18 mai 2008 festivalul studentesc de arta StudentFest. Pornit acum 16 ani "Festul" a fost si este o rampa de lansare pentru tinerii artisti din Timisoara si din tara.

Editia din anul acesta va purta tema "expira...inspira". Este prima editie care va trece limitele festivalului ca manifest. Este editia "matura" care va cauta liniile generale ale curentului artistic actual.

Cele 7 sectiuni ale festivalului (arhitectura, muzica, arte plastice, teatru, foto&film, publicitate, literatura) desi mai putine ca anul trecut, vor aduce publicul fata in fata cu cei mai reprezentativi artisti ai artei contemporane. Personalitatile care vor participa la StudentFest, in perioada 12-18 mai, vor fi pe departe cele mai importante personalitati pe care le-a gazduit Timisoara in ultimii 10 ani. De aceea fiecare personalitate-eveniment va fi promovat separat.

Mai multe detalii pe www.studentfest.ro si in urmatoarele comunicate de presa.


De ce "expira…inspira"?

Pana acum tema festivalului a fost aleasa in funcþie de o realitate mai mult sau mai puþin dezirabila. Temele StudentFestului au fost pe rand adjective sau substantive care nu au facut altceva decat sa constate realitatea, sa o masoare si sa o critice.

Numarul mare de ediþii de pana acum au creat o inerþie a protestului, o revolta de dragul revoltei care se repeta din primavara in primavara, fara vreun rezultat concret.

"Expira…inspira", cu riscul de a induce impresia de elitism, este prima ediþie care isi concretizeaza si alt scop inafara manifestului. Anul acesta este prima ediþie care va perverti arta studenþeasca in asa fel incat Timisoara 12-18 mai 2008, va fi kilometrul zero al curentului artistic actual.

Si acum pe sleau: "expira…inspira" s-a nascut dupa o supradoza de cofeina. Tema a foat creatia mea si a Corinei (coordonatoarea sectiunii de literatura), la locul de munca. Este evident vorba de un job part-time, unde altundeva decat in mall. Ce vreti suntem studenti doar! Ideea e totusi simpla. Un curent artistic in momentul in care se stinge, expira, dar este in acelasi timp placa turnanta pentru urmatorul, il inspira. Astfel arta evolueaza, trece dintr-o forma in alta.

Noi vrem sa aflam care ii este forma actuala. Cum s-ar numi? Ce o defineste? Acestea sunt directiile pe care vom merge in Studentfest 2008.

De ce curtea Facultatii de arte?


Motivul pentru care cea mai mare parte a evenimentelor se vor desfasura in curtea facultatii de arte este unul cat se poate de simplu. Ne dorim un StudentFest unitar, care sa fie un festival in intregimea cuvantului. Va fi cu adevarat un festival de arta.

In ultimele 3 (16-17-18. 05) zile cel putin, vor misuna la un loc arhitecti, pictori, sculptori, fotografi, regizori, scriitori, poeti, actori si studenti infometati dupa arta. Sincer nu putem sa ne inchipuim o imagine de ansamblu. Aceasta este starea pe care ne-o dorim in acele foste garaje de tancuri.

Platformele de beton si baracile, vor fi staulul in care se va naste curentul artistic in care cu totii traim. Ne va ramane doar sa il botezam.