Simone de Beauvoir

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3958

Voteaza & Distribuie

Descriere

Femeie de litere, Simone de Beauvoir este recunoscuta la nivel mondial datorita eseului sau feminist intitulat Al doilea sex. Relatia sa amoroasa si foarte neobisnuita pentru acele vremuri cu filozoful si scriitorul Jean-Paul Sartre i-a conferit un statut special de femeie independenta si libera in totalitate.

Respingerea unei educatii religioase

Simone Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir s-a nascut pe 9 ianuarie 1908, intr-o familie catolica, destul de asezata. Fiind cea mai mare dintre cei doi copii, primeste o educatie severa si traditionala din partea mamei sale. In copilarie a studiat la Institutul Desire, o scoala catolica, insa inca de timpuriu a inceput sa respinga aceasta educatie, declarandu-se atee in totalitate.

Apoi, isi descopera pasiunea profunda pentru lectura si scris. In anul 1926, se inscrie la cursurile de filosofie de la Sorbona si trei ani mai tarziu, isi ia diploma de docent cu un rezultat mai mult decat satisfacator. Isi va preda disciplina la Marsilia, apoi la Rouen si la Paris. Cu toate acestea, nu este multumita de aceasta profesie, si o abandoneaza in 1943 pentru a urma o cariera literara. Primul sau roman, Invitata, pune in scena rapoartele amoroase si gelogia ce apar intr-o relatie tripartita.

Ucenica si tovarasa lui Jean-Paul Sartre

In 1929, o intrevedere cu existentialistul Jean-Paul Sartre marcheaza un punct de cotitura in viata lui Simone de Beauvoir si in perspectivele sale asupra vietii. Cei doi construiesc o relatie foarte puternica atat intelectuala, cat si emotionala, dar nu se conformeaza intr-o relatie conjugala. De fapt, vor refuza chiar sa imparta acelasi acoperis.

Pana la moartea filosofului, cuplul a trait in cel mai nonconformist mod posibil. Legaturile amoroase exterioare au fost o parte integranta a relatiei lor, care, uneori, includea si o a treia persoana. Raportul pe care Simone de Beauvoir il intretine cu amantul ei ilustreaza perfect reflectiile sale privind pozitia femeii in societate si relatia cu celelalt, in general.

O scriitoare deosebit de angajata

Ideile care au inflorit in mintea lui Simone de Beauvoir au fost marcate de foarte devreme de un puternic angajament politic. Din 1926, ea s-a alaturat miscarii socialiste. In 1945, Jean-Paul Sartre creeaza Les Temps Modernes, o revista de stanga in care ea a publicat mai multe articole. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, angajamentele sale politice se intensifica.

A demonstrat, de asemenea, un angajament foarte puternic fata de problemele femeilor, publicand in 1949 eseul in doua volume Al doilea sex. Cu considerente aproapiate de folosofia existentialista, ea sustine eliberarea si emanciparea femeilor in societate. Printr-un studiu istoric, stiintific, sociologic si literar, incearca sa arate pana la ce punct femeile sunt asuprite de catre barbati. Singurul mijloc de a i se sustrage este obtinerea independentei depline. Aceasta carte scandalizeaza inalta societate, dar va fi sustinuta de Levi-Strauss si va deveni baza primelor miscari feministe.

Cultul pentru calatorie

In 1947, Simone de Beauvoir isi propune sa descopere lumea. A calatorit mai intai in Statele Unite, unde il intalneste pe viitorul ei amant, Nelson Algren, dupa care calatoreste in Africa si Europa. In 1955, viziteaza China, iar la inceputul anilor 1960 descopera Cuba si Brazilia, dupa care ajunge in URSS. Calatoriile in strainatate ii permit sa-si imbogateasca operele, pe care nu le neglijeaza nici un moment.

In 1954, romanul sau Mandarinii a castigat Premiul Goncourt. Cu toate acestea, scriitoarea abandoneaza romanul pentru a se dedica lucrarilor autobiografice si eseurilor. In 1958 apar Memoriile unei fete cuminti, urmat de La force de l'age si La force des choses. Prin intermediul acestor fresce autobiografice, Beauvoir propune un exemplu de emancipare a femeilor si isi continua studiul despre comportamentul si responsabilitatea oamenilor in societate.

O pierdere care o ucide incet-incet

In 1980, Jean-Paul Sartre moare, iar Simone de Beauvoir este deosebit de afectata de aceasta pierdere, pe care o considera o fatalitate. Sase ani dupa, in 1986, la varsta de 78 ani, moare si ea si este inmormantata in Cimitirul Montparnasse din Paris.