Sfaturi pentru fotografii alb-negru reusite

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFotograf, fotografie, Hobby
Ultima actualizareDuminica 2 aprilie 2023
Vizualizari5813

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fotografia alb-negru e deja de multa vreme din nou la moda. Cand fotografia color a intrat in scena, cea alb-negru a fost aproape uitata. Pur si simplu parea atat de mohorata si plictisitoare pe langa explozia de culoare. Cu toate acestea, in ultima vreme, oamenii au inceput sa descopere din nou frumusetea intrinseca, puritatea si puterea cadrelor alb-negru. Insa nu toata lumea stie cum sa faca o poza alb-negru reusita, asadar, va dam cateva sfaturi care sa va perfectioneze putin tehnica.

Alegerea subiectului


Desi subiectul pe care alegeti sa il fotografiati este intotdeauna important, indiferent daca fotografiati color sau alb-negru, totusi exista factori speciali pe care trebuie sa ii luati in considerare pentru fotografia alb-negru. De exemplu, in timp ce unele subiecte pot parea foarte interesante ca material de fotografie in culori, daca le pozati in alb-negru, multe dintre ele se vor dovedi plictisitoare. Insa, de multe ori o scena simpla sau un portret pot iesi destul de dramatice in alb si negru. Pe acest considerent, multe cupluri aleg ca pozele lor de nunta sa fie alb-negru, datorita aerului romantic si atemporal pe care il sugereaza.

Astfel de imagini vor iesi mai bine daca oamenii sunt imbracati in haine simple, in culori solide in loc de imprimeuri. Puteti obtine un efect dramatic si feeric cu cat mai putine elemente. Peisajele naturale sau urbane, natura moarta cu fructe si flori sunt, de asemenea, subiecte grozave pentru fotografiile alb-negru. Trebuie sa aveti un simt dezvoltat al neobisnuitului, cum ar fi efectele formelor si al umbrelor facute de diverse obiecte, cladiri sau copaci.

Efectele luminii si ale umbrei


Fotografiile alb-negru sunt practic bazate pe lumina si umbra. Acesta este motivul pentru care trebuie sa fie folosite cat mai eficient. De exemplu, incercati sa fotografiati o scena in diverse momente ale zilei si veti observa modul in care lumina si umbra afecteaza starea pe care o transmite o fotografie alb-negru. O alta idee este de a experimenta cu intensitatea luminii. De exemplu, ati putea poza un copac intr-o zi cetoasa si mai tarziu, acelasi copac intr-o zi insorita.

Luati formele in considerare


Deoarece imaginilor alb-negru le lipseste culoarea, acestea sunt, in mare masura, dependente de linii si forme pentru a starni interesul. Incercati sa includeti o varietate de forme care creeaza diferite tipuri de linii, cum ar fi liniile curbe, strambe sau inclinate. Liniile drepte bine reliefate pot avea, de asemenea, efecte dramatice in fotografiile alb-negru.

Atentie la perspectiva dvs.

Perspectiva poate crea efecte foarte interesante, mai ales in fotografia alb-negru. Poate aduce la viata un subiect standard, poate conferi profunzime si mister obiectelor monotone si banale si puteti face o imagine sa spuna o poveste doar prin utilizarea un unghi neobisnuit.

Aveti grija la fundal

In fotografiile alb-negru (si nu numai) trebuie sa va asigurati ca subiectul nu se confunda cu peisajul. Adesea, doar mutarea subiectului un pic mai la stanga sau un pic mai la dreapta va poate ajuta sa eliminati elemente nedorite din fotografia dvs. Sau ati putea incerca si sa faceti poza dintr-un alt unghi.

Adaugati textura

Textura adauga interes si claritate unei fotografii alb-negru. De exemplu, imaginea unui perete cu textura va arata cu siguranta mai interesant decat un perete neted sau cea a unui caldaram va arata mai dramatic decat o sosea dreapta.

Culorile chiar conteaza


Culorile, chiar daca nu se vad, au diferite efecte in fotografiile alb-negru. De exemplu, in timp ce verdele si rosul arata izbitor atunci cand apar intr-o fotografie colorata, cele doua culori vor deveni aproape imposibil de diferentiat intr-o fotografie alb-negru. Cu cat vor contrasta mai mult culorile care au tonuri de gri, cu atat vor crea imagini alb-negru mult mai interesante.