Scurta istorie a Campionatului Mondial de Fotbal II

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3664

Voteaza & Distribuie

Descriere

„Au intrat pe teren"

In ceea ce a fost, cu siguranta, cel mai controversat gol din finala Campionatului Mondial, Anglia lui Geoff Hurst se uita cum sutul lui din timpul prelungirilor, in meciul cu Germania de Vest din 1966, lovea bara si continua sa treaca linia portii. Anglia, gazda, conducea cu 3-2 si a castigat cu 4-2, cand Hurst a realizat singurul hat trick dintr-o finala, performanta nefiind inca egalata pana in prezent. Golul sau a fost elocvent rezumat de comentatorul BBC-ului, Kenneth Wolstenholme. Observand fanii care au inceput deja sa intre pe teren, el a spus celebra fraza: „Au intrat pe teren. Cred ca totul s-a terminat... s-a terminat acum!"

Cel mai mare din toate timpurile

Campionatul Mondial din 1970, din Mexic, va fi intotdeauna cunoscut pentru apogeul puteri echipei braziliene. Pele, tinta a faulturilor cu patru ani inainte, a promis ca niciodata nu va mai lua parte la un alt campionat. Din fericire pentru lumea fotbalului, s-a razgandit, iar echipa a dominat tot, distrugand Italia in finala cu 4-1. Dar echipa Braziliei a insemnat mai mult decat magicul numar 10: Carlos Alberto, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Rivelino si Tostão toti au stralucit. Golul final al Braziliei a fost o opera de arta: opt jucatori au fost implicati in el, intr-o manevra care a inceput chiar in afara careului lor. In cele din urma, Pele i-a pasat mingea capitanului Alberto, care a sutat-o in parta. Toate acestea in prima finala difuzata color.

Fotbal total

A fost o miscare atat de buna, incat au inventat o expresie pentru ea. Olandezul Johann Cruyff a fost un mijlocas genial si echipa lui din 1974 a fost recunoscuta pentru stilul ei usor si placut, denumit "fotbal total". In ciuda pierderii finalei impotriva gazdei, Germania de Vest, olandezii au fost cea mai buna echipa, reusind sa invinga Brazilia in semifinala datorita unui gol inscris de Cruyff. Dar mostenirea sa a fost pecetluita cu „driblingul Cruyff", o manevra ametitoare care le-a inghetat sangele in vine aparatorilor. Copii pasionati de fotbal din intreaga lume au incercat sa o reproduca, dar au esuat de cele mai multe ori.

Parada cu confeti

Ce priveliste incantatoare li s-a aratat jucatorilor, suporterilor si telespectatorilor din intreaga lume. Finala din 1978 s-a desfasurat in Argentina si a fost castigata de echipa gazda, aflata sub o presiune incredibila, mai ales ca junta militara si gherilele au convenit la un armistitiu. Si Argentina a beneficiat de decizia curioasa a FIFA de a nu incepe meciurilei n acelasi timp, ceea ce insemna ca echipa stia ce avea de facut inainte de lovitura de inceput Finala jucata impotriva Olandei, a fost oarecum stricata la inceput de jocul argentinian - echipa si-a facut adversara sa astepte sase minute inainte de a intra in cele din urma pe teren. Olanda a pierdut cu un scor de 3-1, atacantul argentinian Mario Kempes inscriind doua goluri. Finalista invinsa in 1930, Argentina a castigat in cele din urma o Cupa Mondiala.