Romanul 'Sentimente' de Felicia Mircea

Romanul 'Sentimente' de Felicia Mircea

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2821

Voteaza & Distribuie

Descriere

sentimente-felicia-mircea"Intocmai cum raurile cristaline si repezi trecand peste bolovani si piedici se-ndreapta spre marele rau sau spre mare, tot astfel romanul Sentimente, pleaca sigur cautandu-si fagasul, exprimand printr-un stil "potrivit" viata cu meandrele ei, neincetata zbatere a oamenilor in cautarea fericirii prin munca si responsabilitate.

Firesc si simplu el urmareste in 31 de capitole, grupate in doua parti, sentimentul complex al dragostei concretizat in viata de familie si urmarind destinul femeii-intelectual pe generatii , dezvaluind sufletul si mintea femeiii-medic a veacului nostru, luptatoare in viata de zi cu zi si pe plan spiritual pentru implinire. Povestea femeii cu sete de a cunoaste lumea , de a se realiza prin „a lucra" nu numai pentru a se bucura de lux, bani, avantaje, se amplifica prin fata eroinei Mari, Natalia , care cunoaste dragostea , dezamagirea, bucuria vietii langa omul drag, dragostea pentru meseria de medic. Un dialog viu si firesc da glas lumii eroilor care ne poarta in Europa ( Romania, Franta - Paris ), Africa ( Cape Town si alte asezari) pe vapor - timp in care cu bucurie avem in fata o carte in care oamenii isi expun parerile, comunica, se imprietenesc, se iubesc si traiesc in diferite colectivitati umane – lucreaza intens, sunt chirurgi, rezolva operatii de cancer etc. – sunt impreuna si la petreceri , sperand bucurandu-se. Cele mai multe dintre capitole redau , la inceput, peisajul care pregateste actiunea, lumea naturii fiind in stransa legatura cu viata sufleteasca a oamenilor – „ Dimineata luminoasa si vesela se furiseaza usurel in casa, cu o stralucire suava si dulce, invaluind camera ( era ziua de nastere a Nataliei)" sau „ Era o dimineata insorita de vara" – apoi potretul frumoasei Natalia in somn.

Intrebarile retorice „ Ce–o facea asa de nefericita ?, exclamatiile si frazele care redau
miscarea semnificativa a oamenilor, - gesturile, privirea, lumea de ganduri – la Paris, in Africa de Sud, in excursii, creeaza o lume plina de viata pe care o recunoastem in lumea contemporana. Carte cu puternice trasaturi romantice vii, este si un roman de calatorii, un roman de meditatie despre fericire sau boli psihice. Singuratate, stres tristete sport sau miscare, vin sa explice cum sa traim bucuria sau neimplinirile - totul pe un ton firesc, intr-o fraza simpla, calda si convingatoare.

Inteligenta nu este suficienta daca ea nu se sprijina pe un suport puternic al unui caracter ferm – istoria vietii lui Julien , medic valoros dar care cade in dementa, neurmarindu-si.

De la iubirea eroinei Mari care-si creste fetita fara sot si ajunge sa cunoasca o mare si delicata iubire care o aduce la Paris intr-o viata fara griji materiale - romanul urmareste existenta plina de intamplari uimitoare a fetei , Natalia devenita medic care cunoaste si dezamagirea – prin tradarea lui Julien – medicul care-i salveaza mama de cancer. – dar si bucuria adevaratei iubiri prin Andre. Romanul Sentimente este un fermecator roman de dragoste, de calatorie, un roman psihologic care ne face sa citim cu nesat fiecare pagina, sa meditam cu privire la „ Fericire" prin teza Patriciei, dar si la boli grave psihice si evenimente tragice , ca cele din scenele Julien, Natalia, Andre.

Cursul este firesc intocmai ca al raurilor repezi ce se coboara de la munte „ spre marea cea mare" – in lupta cu bolovanii si stancile, dar pastrandu-si cristalinul unic al puritatii. Poposind prin zeci si zeci de intamplari cu oameni si locuri din Europa sau intreaga lume – eroii romanului sunt vii si plini de freamat – ne fac sa-i urmarim cu interes si afectiune, bucurandu-ne ca cei buni si adevarati inving. Discutand discret si punctat probleme de psihologie , viata sentimentala sau sexuala, de literatura universala, cartea este o chemare spre cunoastere si fara indoiala o reala exprimare a dragostei pentru un loc minunat in care frumosul , binele si adevarul ar trebui sa domneasca si care se numeste Romania . Este o carte pentru toate varstele , o bucurie pentru fiecare."

Dorina Margineantu - prof. limba si literatura romana