Recondiționarea mobilei: 5 pași simpli de pus în practică

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimobila
Ultima actualizareMiercuri 3 noiembrie 2021
Vizualizari395

Voteaza & Distribuie

Descriere

Obiectele vintage sunt din nou la modă, unele piese fiind adevărate comori care pot inspira farmec și eleganță locuinței tale dacă știi cum să le recondiționezi și să le pui în valoare. Dacă ți-au rămas moștenire anumite elemente de mobilier, care acum ți se par vechi și anoste, urmează pașii de mai jos și redă-le frumusețea de altădată.

1. Pregătește piesa de mobilier
În primul rând, trebuie să cureți piesa de mobilier pe care vrei să o recondiționezi. Șterge praful și îndepărtează cleiul, folosind soluții speciale pentru lemn și o cârpă moale. Adițional, poți curăța cu puțin alcool, pentru a elimina toate impuritățile.

2. Șlefuiește suprafețele
Lemnul necesită șlefuire pentru a fi neted și a-și recăpăta luciul și frumusețea. Folosește un șmirghel mai dur pentru o șlefuire profundă, până la fibra lemnului, sau un șmirghel mai fin, pentru a netezi suprafețele. Dacă mobila este zgâriată tare, poți folosi un șlefuitor electric sau pile rotative pe care le atașezi la bormașină, pentru detaliile încastrate. Chituirea se face la nevoie, în cazul în care observi că sunt crăpături pe suprafața mobilei. După șlefuire, trebuie să cureți din nou suprafețele pentru a le pregăti de următoarele etape ale recondiționării. Poți folosi un pistol de suflat aer pentru un rezultat optim, astfel încât să nu rămână urme de praf sau așchii pe mobilă.

3. Aplică baițul sau vopseaua preferată
Diferența dintre baiț și vopsea o reprezintă gradul de transparență pe care îl conferă, raportat la nuanta naturala a lemnului. Dacă vrei să scoți în evidență originalitatea fibrei lemnoase, alege baițul corespunzător tipului de lemn din care este făcută piesa de mobilier. Acesta va reda culoarea inițială a materialului lemnos.

Dacă îți dorești o mobilă reinventată, pur și simplu aplică un strat sau două de vopsea sau chiar de baiț asociat unui alt tip de lemn decât cel al mobilei tale. Astfel, vei schimba cu totul aspectul piesei de mobilier, făcând-o să pară ca nouă. Poți face totul manual, cu ajutorul unor pensule, sau poți folosi un compresor de aer și pistoale de vopsit, care îți asigură o pulverizare uniformă. Pentru ușurință și practicabilitate, folosește racorduri cu unul sau 2 fileturi pentru a conecta diferitele accesorii la compresor.

4. Aplică un strat de lac protector
La final, după ce baițul sau vopseaua s-au uscat, aplică un lac protector pentru lemn, cu ajutorul unei pensule sau role. Acesta va proteja mobila și finisajele de intemperii și radiații UV, conferind luciu și frumusețe. De asemenea, lacul îmbunătățește rezistența lemnului la murdărie, pete și uzură, asigurând o protecție pe termen îndelungat.

5. Completează elementele lipsă și înlocuiește accesoriile
Dacă mobilei tale îi lipsesc anumite componente, precum un picior sau un sertar, dă comandă de unele noi sau fă-le chiar tu, dacă te pricepi la tâmplărie. În cazul accesoriilor stricate, precum mânerele, poți căuta la anticariate modele asemănătoare sau pur și simplu le poți înlocui cu unele noi. Mobila veche, recondiționată în mod corespunzător, rezistă o întreagă generație. Nu subestima eleganța lemnului învechit, ce poartă amprenta istorică a timpului!

Sursa foto: shutterstock.com