Razboiul mondial al dronelor, o posibilitate terifianta

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2978

Voteaza & Distribuie

Descriere



drone


drone: avioane-robot



Dronele – avioanele-robot, controlate de la mari distante – ar putea fi, in curand, arma cea mai prezenta de pe cerul planetar, pe masura ce tehnologia lor de fabricatie devine accesibila si statelor care nu fac parte din elita mondiala. Pot aparea si drone controlate de entitati non-statale, cum ar fi organizatiile teroriste.



Spre exemplu, Hezbollahul, foarte activ in conflictele din Orientul Mijlociu, dispune de astfel de avioane-robot fabricate de Iran. Ca este vorba de o tehnologie copiata de la altii, sau ca modelele nu sunt foarte performante, nu mai are importanta. Fapt este ca se inregistreaza o proliferare fara precedent a acestei tehnologii. Sistemele semi-autonome sunt folosite, in principal, pentru misiuni de supraveghere si recunoastere in zonele de conflict, insa nu este deloc dificil sa echipezi un astfel de avion-robot cu armament, de regula rachete aer-sol sau bombe.


Perspectivele nu sunt deloc trandafirii: exista posibilitatea ca, intr-un viitor nu prea indepartat, fiecare natiune sa detina tehnologi de fabricatie a acestor roboti-aerieni, capabili sa lanseze atacuri devastatoare si sa-si supravegheze tinta in misiuni cu durata de zeci de ore. Complexul militaro-industrial are intentia de a dezvolta tehnologii pentru fabricarea de drone autonome, avioane-robot dotate cu sisteme computerizate de evaluare a prioritatilor de interventie asupra tintelor si care ar putea lua singure decizia de atac, fara a mai astepta comanda vreunui controlor uman.


Acest lucru ar insemna ca dronele sa aiba puterea de a decide uciderea oamenilor si din acel moment s-ar deschide (iarasi) Cutia Pandorei. Dezvoltarea acestor sisteme de arme a ridicat numeroase probleme morale legate de viitorul conflictelor militare. Dronele nu sunt scumpe si par sa faca razboiul sa fie „rentabil", fara pierderi de vieti omenesti in randul trupelor proprii.


Nu vor mai exista misiuni aeriene fara bilet de intoarcere pentru echipaje si nici demonstratii de protest avand ca leitmotiv „Aduceti-i pe baieti acasa!" sau „Hell, no! We won’t go!" Folosirea intensa a dronelor in Afganistan, la lovirea unor tinte mobile, perpetueaza iluzia ca razboiul este ieftin, utilizarea dronelor poate sustine lupta impotriva terorismului si ca ele iti pot rezolva mai toate problemele de ordin militar.


Dronele, ca arme, sunt extrem de precise, dar nu au dus la evitarea pierderilor de vieti printre civilii care nu au nimic de-a face cu razboiul din Afganistan, extins, uneori, si asupra teritoriului Pakistanului, unde se refugiaza militantii islamici. De la inceputul folosirii dronelor in Afganistan, in 2004, peste 2000 de persoane au fost ucise in urma atacurilor lor, intre care 775 erau civili.


Cei care controleaza zborul acestor roboti aerieni, masinarii de atac, actioneaza de la mare distanta, de la baze secrete, feriti de orice indiscretie. Un cer planetar dominat de avioane-robot, fiecare zburand spre obiectivul, autonome sau nu, este o posibilitate din ce in ce mai aproape de realitate. In acest context, dilemele morale se vor amplifica, la fel si numarul de „victime colaterale" (civilii), mai ales cand dronele vor fi angajate in propriile lor razboaie, fara a mai fi controlate de nimeni in momentul decizionar. Aceste sisteme de armament, tot mai sofisticate, si, totusi, din ce in ce mai accesibile, ridica probleme tulburatoare din punct de vedere legal si moral, anuntand o noua revolutie in tehnologia militara.


Cu nume ca Predator, Shadow, sau Phantom, dronele de atac promit sa intunece viitorul ca un front amenintatori de nori cerul unei zile perfecte de vara. Exista toate sansele existentei unei lumi in care aproape fiecare natiune sa dispuna de tehnologia pentru fabricarea dronelor, in care teroarea se poate abate in orice clipa din cer, fara nici un avertisment prealabil. Parafrazand o butada celebra, am putea spune ca razboaiele viitoare vor fi cu drone, sau nu vor fi deloc.