Drumul Terorismului

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5844

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inca de la inceputul existentei vietii pe pamant se poate vorbi de o forma de violenta care nu face altceva decat sa induca teroarea in mintile oamenilor. Un exemplu poate fi Potopul din vremea lui Noe, catastrofa prezentata in Vechiul Teastament.

Religia a constituit mereu motivul pentru care oamenii au devenit violenti si au actionat ca atare. Frica este, intr-adevar, cel mai mare dusman al omului, dar si sentimentul care ii da cel mai mult curaj cand vine vorba de el, pentru a se apara, dar si pentru a ataca, caci astfel se simte in siguranta. Amenintat din toate partile, ba de religie, de diferite credinte si de actiunile semenilor din jur, isi tine frica precum un scut si actioneaza violent pentru linistea proprie ori poate pentru a cuceri ceva.

pion al terorii

pion al terorii

In trecut, Regele Aurbanipal a scos ochii a peste 10.000 de prizionieri de razboi numai pentru a-i speria pe inamici. In trecut, asasinatul era forma de violenta care seamana cel mai bine cu terorismul modern. Teroarea era si este un instrument folosit de politica in atingerea unor scopuri.
Prin anul 1.000, in Orientul Mijlociu, o secta de asasini care-si spuneam "Alamut" practica o forma de terorism similara cu cea intalnita astazi.

Punctul comun al asasinilor si-al teroristilor poate fi motivatia lor, atat in actiune, cat si in modul de organizare. De cele mai multe ori, motivatia atacurilor este de natura religioasa, multi dintre ei se considera niste mesageri ai fortelor divine si cred ca menirea lor este sa faca pace, liniste si bine in lume.

terorism

fuga de terorism

In India a fost o perioada o organizatie terorista "Thungi", una care ataca oligarhia bahmana si felul in care isi manifestau puterea. Mai apoi, forta acestei organizatie a fost indreptata inspre dominatia britanica, iar membri isi strangulau victimele cu niste esarfe negre. De-a lungul unui secol, aceasta organizatie a ucis peste 30.000 de oameni.

In Japonia Evului Mediu s-au transformat confreriile "ninja" intr-un ordin secret si puteau teroriza chiar si seniorii feudali. Forma respectiva de teroare a continuat pana in epoca Meiji, in secolul al XVII-lea.

In perioada Revolutiei Franceze a fost instaurata de catre Robsepiere si in numele dictaturii iacobine, "Domnia terorii". Au fost atunci 350.000 de oameni inchisi, iar dintre acestia doar 17.000 au fost judecati si executati, multi murind fara nicio vina. Chiar si Robespiere a cazut in capcana propriei sale dictaturi, fiind apoi judecat si ucis.

terorism

terorism

In Rusia s-a infiintat o organizatie secreta in 1881, cea care l-a ucis pe Tarul Alexandru al II-lea.
Mai apoi, in anul 1898, Elisabeta - imparateasa Austriei si regina Ungariei a fost injunghiata de un anarhist pe nume Luigi Luccheni, acesta justificandu-si actiunea prin faptul ca lupta importiva celor bogati si puternici, dar s-a si bucurat ca a primit cu aceasta ocazie un loc in istorie.

Cel mai popular atentat care este mult mai bine infipt in istorie este cel care a dat startul Primului Razboi Mondial, asasinatul din 28 iunie 1914.



Teroarea in lume {title}

In anul 1933 cand presedintele Roosevelt a castigat alegerile si a facut niste vizite prin tara, a ajuns si la Miami tinand un discurs de multumire, din masina sa decapotabila. De la 10-15 m distanta, Soe Giuseooe Jangarra, a scos un pistol si a tras spre el. I-a impuscat, de asemenea, si pe alti barbati, printre care si primarul orasului Chicago, omul avand de gand sa impuste toti presedintii.

Pe 23 noiembrie 1963 a fost asasinat un alt presedinte american, John Fitzgerald Kennedy. Acesta se afla intr-un convoi oficial, trecea prin Dallas si a fost impuscat de la fereastra unui depozit de catre un muncitor de acolo, Lee Harvey Oswald.

atentatul de la turnurile gemene

atentatul de la turnurile gemene

Locul unde s-a nascut terorismul mondial este Orientul Apropiat, la Palestina. Totul a inceoput cu fedainii palestiniei care erau frustrati de distrugerea coalitiei arabe de catre Israel in 1967 si au recurs astfel la atentate teroriste. Unul dintre ele este reprezentat de uciderea lui Anwar Sadat in octombrie 1981, pentru ca semnase un acord de pace cu Israelul.

S-a format mai tarziu organizatia cunoscuta pe plan international si condusa pana de curand de Osama Bin Laden, Al-Qaeda, cu care a atacat apoi, in 2001, World Trade Center-ul din America si Pentagonul. Fapt pentru care, ziua de 11 septembrie 2001 va ramane mereu in mintea americanilor si nu numai.

Atentatele teroriste nu s-au oprit aici. In 2003 au avut loc foarte multe astfel de actiuni in Istambul, in fata unor sinagogi. In martie 2004 a fost asasinat, impuscat fiind dintr-un elicopter israelian, fondadorul HAMAS - Sheik Ahmed Yassin. In anul 2005 a fost asasinat Rafik Hariri, prim-ministrul libanez. Regimul presedintelui Taya a fost incheiat de o lovitura de stat in 2005 in Mauritania. In 11 mai 2004 au avut loc trei atentate cu bomba in capitala Spaniei. Ministrul de interne a declarat ca aproape 190 de persoane au murit si 1.900 au fost raniti.

De asemenea, foarte proaspat in memorie a ramas si antentatul de la Londra de la metrou cand au murit 37 de persoane si 45 au fost foarte grav ranite.

Asociatia IRA a fost infiintata in anul 1998 cu scopul de a inlatura administratia britanica din Irlanda de Nord si pentru a bloca procesul de pace. Printre activitatile lor se numara asasinatele, atentatele cu bomba si jafurile. Aceasta organizatie era compusa din 100-200 de membri, dintre care 40 se aflau in inchisori. Drept sprijin extern, primeau bani din partea unor simpatizanti din Statele Unite ale Americii, iar armele si le achizitionau din Balcani.