Quentin Tarantino

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriQuentin Tarantino
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1580

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Quentin Jerome Tarantino
Nascut(a): 27 martie 1963 in Knoxville, Tennessee, SUA
Inaltime: 185 cm

Quentin Tarantino este un celebru regizor american, dar si scenarist, producator si actor cu un stil unic pe care si l-a creat de-a lungul timpului. Cele mai cunoscute filme realizate sub bagheta sa regizorala sunt Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Kill Bill, Death Proof si Inglourious Basterds. A fost distins de-a lungul carierei cu peste 70 de premii, intre care  un premiu Oscar, un Glob de Aur, un trofeu BAFTA si un Palme d'Or.

Cariera

Quentin Tarantino a lucrat initial la un magazin de inchirieri de filme din Manhattan Beach, unde avea obiceiul sa urmareasca cu atentie genurile de filme preferate de clienti. Regizorul a marturisit ca observatiile sale de atunci l-au ajutat mult mai tarziu in cariera. 

In 1987, Tarantino a colaborat la scrierea scenariului filmului My Best Friend's Birthday, pe care l-a si regizat ulterior. Din pacate, pelicula a fost distrusa intr-unQuentin Tarantino incendiu, insa scenariul ramas a stat la baza peliculei True Romance. Cinci ani mai tarziu, regizorul lansa Reservoir Dogs, un film cu un succes incredibil la public si la critici. Quentin Tarantino a scris scenariului peliculei in trei saptamani si jumatate si, cu putin ajutor din partea vechilor sale cunostinte, Lawrence Bender si Monte Hellman, scriptul s-a transformat in film.

In 1993, True Romance vede lumina zilei. Ulterior, Tarantino scrie scenariului peliculei Natural Born Killers, pe care regizorul Oliver Stone il adapteaza si il transpune intr-unul dintre cele mai apreciate filme ale sale. Succesul avut de Tarantino i-a croit un drum bine definit la Hollywood iar ofertele nu conteneau sa curga. 

In continuare, Quentin Tarantino s-a retras la Amesterdam pentru a lucra la scenariul peliculei Pulp Fiction. Regizeaza in continuare episodul al patrulea din Four Rooms, apoi Jackie Brown in 1997, o adaptare dupa romanul Rum Punch al lui Elmore Leonard. Tarantino planuia sa realizeze inca de la acea vreme filmul de razboi ce purta atunci titlul de Inglourious Bastards, insa a amanat proiectul pentru a se ocupa de scrierea scenariului filmului Kill Bill. Kill Bill a fost lansat in doua volume, iar personajul principal, Mireasa, este produsul colaborarii lui Tarantino cu Uma Thurman inca de pe vremea cand aceasta juca in Pulp Fiction. 

Urmatorul sau film este Grindhouse, pe care l-a regizat impreuna cu Robert Rodriguez. Desi criticii i-au acordat credit, pelicula nu a avut succes la box office. Alte proiecte in care s-a implicat au fost Hostel, Killshot si Hell Ride.

In 2009, Quentin Tarantino lansa Inglourious Basterds, film ce a primit aprecieri critice foarte bune si s-a clasat primul in ierarhia incasarilor la box office. Cu Brad Pitt, Christoph Waltz si Melanie Laurent ca figuri centrale ale filmului, Inglourious Basterds a fost nominalizat la opt premii Oscar, castigand la categoria Cel mai bun actor intr-un rol secundar prin prestatia lui Christoph Waltz. Pe langa premiul Academiei Americane de Film, Waltz a mai fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes si la BAFTA. 

Tarantino a lucrat mai bine de 10 ani la perfectionarea scenariului si i-a fost teama ca filmul nu se va concretiza niciodata din cauza dificultatii de a gasi un actor potrivit pentru rolul lui Hans Landa. Initial, Leonardo DiCaprio a fost luat in calcul, dupa care Tarantino l-a gasit pe austriacul Christoph Waltz. 

In 2011, regizorul s-a apucat de un nou proiect, Django Unchained, despre razbunarea unui scalv pe fostul sa stapan. In film au fost distribuiti Leonardo DiCaprio, Sacha Baron Cohen, Samuel L. Jackson, Christoph Waltz si Joseph Gordon-Levitt. In paralel, Quentin Tarantino lucreaza la scenariul filmului Kill Bill: Vol. 3. 

Viata personala

Quentin Jerome Tarantino s-a nascut pe 27 martie 1963 in Knoxville, Tennessee, SUA. A studiat la Narbonne High School, insa a abandonat scoala pentru a urma cursuri de actorie la James Best Theater Company.

A fost implicat in relatii amoroase cu Mira Sorvino, Alisson Anders, Sofia Coppola si Julie Dreyfus. S-a speculat faptul ca ar fi avut o idila cu Uma Thurman, pe care o numeste muza sa, insa cei doi au negat, afirmand ca relatia lor este strict profesionala. 

Uma Thurman si Quentin Tarantino