Proceduri moderne de tratament pentru afecțiunile cardiovasculare

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricardiolog, Cardiologie
Ultima actualizareMiercuri 24 februarie 2021
Vizualizari534

Voteaza & Distribuie

Descriere

Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, iar stilul de viață agitat și obiceiurile nesănătoase contribuie și mai mult la creșterea numărului de cazuri. Riscul apariției acestor probleme poate fi redus prin respectarea unei diete care să conțină cât mai puține grăsimi, prin renunțarea la fumat și la alcool și, desigur, prin odihnă suficientă și mișcare. Există mai multe tipuri de afecțiuni cardiovasculare și fiecare necesită un anumit tip de tratament. Din fericire, acum există proceduri moderne, minim invazive, care pot înlocui cu succes operația clasică. Iată care sunt acestea și când sunt recomandate:

Angioplastia cu stent

Medicul cardiolog poate recurge la o angioplastie coronariană cu stenturi pentru a lărgi arterele coronare care sunt blocate sau îngustate din cauza unor depuneri de calciu, colesterol și produși sanguini (placă de aterom). Intervenția este utilă în special pentru a trata boala coronariană, care se manifestă prin durere intensă în piept, senzație de leșin, oboseala sau palpitații. Angioplastia durează cel mult o oră, presupune numai 48 de ore de spitalizare și se realizează cu anestezie locală. În timpul intervenției, medicul face o mică puncție la nivelul brațului și introduce un cateter, pe care îl ghidează până la nivelul arterelor coronare. Aici, injectează o substanță de contrast, pentru a vedea mai bine cum circulă sângele. Apoi, în zonele în care arterele sunt îngustate, va introduce un balon sau un stent, pentru a lărgi și a menține deschise vasele de sânge.

Ablația prin radiofrecvență

Această procedură de tratament este recomandată în cazul tahiaritmiilor (ritm cardiac prea rapid și neregulat). Intervenția este minim invazivă: un cateter este introdus prin artere până la nivelul inimii, pentru ca medicul să observe exact zona în care mușchiul cardiac produce aritmia. Apoi, va distruge celulele cardiace anormale, prin intermediul radiofrecvenței (energie termică similară microundelor). O alternativă la această procedură o reprezintă crioablația, care implică folosirea energiei reci în loc de radiofrecvență. Procedura de ablație nu afectează structura inimii, pentru că distruge o zonă foarte mică a mușchiului cardiac.

Implantarea unui stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac este un mic dispozitiv care este implantat sub piele, pentru a corecta un ritm cardiac anormal (aritmie). Aparatul este conectat cu fire și electrozi la mușchiul cardiac și monitorizează constant bătăile inimii. Atunci când detectează o anomalie (ritm prea lent, prea rapid sau anormal), stimulatorul transmite un curent electric de slabă intensitate la nivelul mușchiului cardiac, reglând astfel bătăile inimii. Intervenția pentru implantarea unui stimulator (sau pacemaker) durează cel mult 2 ore și se realizează cu anestezie locală. Durata de spitalizare necesară este de numai 6 ore, prin urmare pacientul poate să plece acasă în aceeași zi.

Cardioversia electrică

Această procedură modernă este recomandată pacienților care suferă de aritmii atriale și ventriculare, fibrilație atrială, flutter atrial sau tahicardie ventriculară. Intervenția se realizează sub sedare, pentru a reduce disconfortul pacientului și are ca scop restabilirea ritmului cardiac normal. Procedura implică folosirea unui defibrilator: aparatul este conectat la electrozi care sunt fixați pe pieptul pacientului, monitorizează ritmul cardiac și apoi aplică un șoc electric, pentru a regla bătăile inimii.

În concluzie, există mai multe proceduri moderne, minim invazive, care pot fi folosite pentru a trata afecțiunile cardiovasculare. Spre deosebire de operația pe cord, aceste intervenții presupun o recuperare rapidă, un risc redus de complicații și sunt mult mai ușor de suportat de către pacient.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/echipamente-echipament-ma-inarii-chirurg-3376790/