Printesa Sissi

Printesa Sissi

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriAustria, Istorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari43528

Voteaza & Distribuie

Descriere

sissiLa 10 septembrie 1898, este asasinata printesa Sissi, pe numele ei adevarat Elisabeth Amalie Eugenie, ducesa de Bavaria si printesa de Bavaria, facand parte din casa de Wittelsbach.
A devenit imparateasa a Austriei si regina a Ungariei datorita casatoriei cu imparatul Franz Joseph. Tatal sau a fost Maximilian, duce de Bavaria, iar mama sa a fost Ludovika, printesa de Bavaria. Familia sa locuia la castelul Possenhoffen.
Printesa Sissi s-a nascut la Munchen, in Bavaria, la 24 decembrie 1937. In vara anului 1853, Elisabeth, in varsta de 15 ani, si-a insotit mama si pe sora ei mai mare, Helene intr-o excursie in statiunea Bad Ischl, din Austria, unde sperau ca Helene sa atraga atentia imparatului Austriei, Franz Joseph, atunci in varsta de 23 de ani. Insa Franz Joseph a ales-o pe Elisabeth, iar cuplul s-a casatorit la Viena in primavara anului 1854.
Numita pe buna dreptate "printesa Diana a perioadei sale", Sissi s-a adaptat cu greu etichetei de la curtea habsburgilor. A avut cu imparatul Austriei patru copii: Sophie, arhiducesa de Austria (1855-1858), Gisela, arhiducesa de Austria (1856-1932), Marie-Valerie, arhiducesa de Austria (1868-1924) si cel care se spera ca va fi printul mostenitor, Rudolf (1858-1889).
Dupa ce casatoria ei a inceput sa se deterioreze din cauza infidelitatilor lui Franz Joseph, Sissi a inceput sa calatoreasca, vazandu-si copiii foarte rar. A vizitat locuri ca Madeira, Ungaria, Anglia si Corfu, unde a cerut sa i se construiasca un castel pe care la denumit Achilleion. Sissi a devenit faimoasa pentru frumusetea ei, pentru modul in care a influentat moda vremii, dar si pentru pasiunea sa enorma pentru sport, cu precadere pentru calarie.
Nelinistile nationale din cadrul monarhiei habsburgilor, cauzate de rebelii unguri, au condus in 1867, la intemeierea dublei monarhii austro-ungare, facand-o pe Elisabeth imparateasa Austriei si regina Ungariei. Elisabeth a fost intotdeauna apropiata de cauza ungurilor si, odata ce s-a impacat cu sotul ei, i s-a alaturat lui Franz Joseph la Budapesta unde a avut loc incoronarea lor.
Dupa ce a dat nastere celei de-a patra fiice a lor, Marie-Valerie, Sissi a reinceput sa calatoreasca prin Europa. In 1889, viata lui Sissi a fost zguduita de moartea unicului ei fiu, printul Rudolph, in varsta de 31 de ani, care si-a impuscat tanara amanta, baroana Mary Vetsera, dupa care s-a sinucis.
Scandalul este cunoscut sub numele de Mayerling, dupa numele cabanei lui Rudolph din Austria. La 10 septembrie 1898, la Geneva, in Elvetia, Sissi, in varsta de 61 de ani, a fost injunghiata. Asasinul ei, tanarul Luigi Lucheni , spera sa ucida un print din casa de Orleans si negasindu-l, si-a indreptat atentia spre ea, pe care a gasit-o plimbandu-se pe malul lacului Geneva si se pregatea sa urce intr-o barca cu aburi ce se indrepta spre Montreux. Cutitul tanarului i-a strapuns inima. Ultimele cuvinte ale lui Sissi au fost "Ce mi s-a intamplat?" Imparateasa a fost inmormantata in cavoul imperial din centrul Vienei, care vreme de secole a fost locul in care erau inmormantati imparatii Austriei.