Pilula contraceptiva in tarile europene

Pilula contraceptiva in tarile europene

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriGrecia, Suedia, Turcia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3376

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un studiu pan-european initiat de Bayer Schering Pharma a indicat faptul ca majoritatea femeilor din Europa cu varsta cuprinsa intre 15 (sau 18) si 49 de ani utilizeaza sau au utilizat pilula contraceptiva.


Principalele concluzii ale studiului au fost:

  • Exista diferente mari intre tarile europene

  • Utilizatorii curenti de metode contraceptive utilizeaza fie Pilula, fie prezervativul masculin

  • Un numar egal de femei nu utilizeaza nicio metoda de contraceptie

  • Varsta medie a primului contact sexual al femeilor din Europa este de 18 aniStudiul pan-european initiat de Bayer Schering Pharma a evaluat conduita contraceptiva curenta si anterioara a femeilor cu varste cuprinse intre 15 (sau 18, in functie de reglementarile legale ale fiecarei tari) si 49 de ani. Studiul s-a desfasurat in principal online, insa si prin discutii fata in fata in anumite tari, in lunile noiembrie si decembrie 2009. A fost al treilea studiu de acest gen, studiile anterioare fiind realizate in anii 2003 si 2006. In total, au fost intervievate 24.320 de femei din 18 tari.


Cateva date interesante obtinute de studiu:

Peste 65% dintre femeile intervievate au experienta cu pilula contraceptiva (OC) sau cu prezervativul masculin, ori cu ambele metode.


pilula contraceptiva


71% dintre femei au utilizat una sau mai multe dintre metodele contraceptive hormonale, iar 93% dintre acestea indica utilizarea pilulei contraceptive la un moment dat - ceea ce inseamna ca 66% dintre ele au utilizat Pilula. Acelasi procent (71% dintre femei) a utilizat la un moment dat un prezervativ masculin pentru contraceptie. Trebuie remarcat faptul ca acest lucru nu inseamna, in mod obligatoriu, ca toate aceste femei au utilizat metoda „dubla" super-sigura de combinare a pilulei cu prezervativul. Intrebarea pertinenta din studiu se referea la utilizarea unei anumite metode intr-un anumit moment din viata acestora.


Astfel, doua treimi dintre femeile din Europa au utilizat Pilula la un moment dat din viata acestora. Procentul este semnificativ mai scazut in Grecia (24%), Ucraina (27%) si Turcia (26%). Pe de alta parte, aproximativ 90% din toate femeile din Germania, Franta si Suedia au incercat o pilula contraceptiva in trecut.


Cele trei cele mai mari grupe utilizate in prezent: Pilula, prezervativul si nicio metoda contraceptiva

Metoda contraceptiva principala, cel mai des utilizata in mod curent, in cele 18 tari europene care au luat parte la studiu este Pilula cu un procent de 24%, urmata de prezervativul masculin cu 23%. Un alt procent de 23% din toate femeile din Europa din grupul de varsta fertila nu utilizeaza in prezent nicio metoda contraceptiva.


Neutilizarea unei metode contraceptive nu implica automat o conduita riscanta: numeroase femei din acest grup sunt insarcinate sau incearca sa ramana insarcinate (aproximativ 30%), pot sa nu se afle intr-o relatie intima (aproximativ 15%) sau pot crede ca nu pot ramane insarcinate (aproximativ 10%). Un alt procent de 6% declara ca acestea sau partenerul lor sunt infertili cu siguranta, in timp ce 8% se tem de posibilele efecte secundare ale contraceptivelor (nu neaparat contraceptive hormonale).La nivelul fiecarei tari, aproximativ 50% din toate femeile din Franta folosesc in prezent Pilula, urmate de Republica Ceha (43%), Olanda (41%) si Germania (38%). Cel mai scazut numar de utilizatoare curente de contraceptie orala a fost raportat in Grecia (4%), Ucraina (8%) si Turcia (7%). La polul opus, prezervativul masculin este metoda cea mai des folosita in mod curent in Grecia (53%), Rusia (34%), Spania (34%) si Ucraina (33%).


Varsta medie a primului contact sexual este de 18 ani - prezervativele sunt populare „prima oara"

Mitul ca tinerii au relatii sexuale la o varsta din ce in ce mai frageda nu reiese din rezultatele acestui studiu. In randul intervievatilor anonimi, varsta medie a primului contact sexual a fost 18 ani, variind de la aproximativ 16 ani si jumatate in Danemerca si Suedia pana la 19 ani in Polonia si 20 de ani si jumatate in Turcia. 17% dintre persoanele care au raspuns in Suedia au declarat ca prima relatie sexuala a avut loc la varsta de 14 ani sau mai devreme.


Media europeana pentru primul contact sexual la 14 ani sau la o varsta mai tanara este de 5%, iar cifra pentru Turcia este de doar 1%. Astfel, fetele din Suedia isi incep viata sexuala devreme, iar fetele din Turcia mai tarziu (in medie, desigur). La polul opus, 43% dintre persoanele care au raspuns in Turcia au avut 21 de ani sau mai mult in momentul primului contact sexual, varsta echivalenta cu un procent de 5% in Austria, Danemarca si Republica Ceha. Cifra medie pentru Europa este de 14% - ceea ce inseamna ca 14% dintre femeile europene sunt virgine la 21 de ani.Pentru primul contact sexual, prezervativul masculin a fost in mod cert cea mai populara metoda contraceptiva, cu un procent de 49%. Aproximativ 21% din femei foloseau Pilula inainte de a avea un contact sexual pentru prima oara, iar un procent ingrijorator de 14% se bazau pe metoda raportului sexual intrerupt. 18% dintre femeile din studiu nu au utilizat nicio forma de contraceptie in momentul primului contact sexual. Doar pentru a ilustra cateva extreme, 79% din persoanele din Grecia au utilizat prezervativul masculin si doar 1% au folosit Pilula drept contraceptiv „prima data", in timp ce 14% au incercat metoda raportului sexual intrerupt. In Olanda, 55% foloseau pilula, in timp ce 54% au folosit prezervativul si doar 4% au folosit raportul sexual intrerupt.


In Romania, conform unui alt studiu realizat pe un esantion de 1.500 de respondenti, pilula este utilizata de 14% dintre femeile active sexual. 73% dintre cele care au folosit pilula contraceptiva s-au declarat foarte multumite de aceasta. Nu a fost remarcata nicio schimbare in ceea ce priveste utilizarea pilulei contraceptive in randul celor care folosesc metodele de contraceptie: 19% dintre respondente au indicat pilula contraceptiva ca fiind metoda de contraceptie pe care o folosesc cel mai des.


Cu toate acestea, procentul femeilor cu varstele cuprinse intre 20 si 24 de ani care au indicat pilula contraceptiva ca fiind cea mai folosita metoda de contraceptie este de 37%. De asemenea, procentul femeilor care au inceput sa foloseasca pilula contraceptiva intre 15 si 19 ani a ajuns la 32%.