Piatra decorativă: cum o folosești ca să o evidențiezi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurigranit, marmura, piatra decorativa, travertin
Ultima actualizareMarti 14 septembrie 2021
Vizualizari92

Voteaza & Distribuie

Descriere

Piatra este un material natural uşor de integrat într-o mulţime de stiluri de design interior sau de amenajări exterioare. Pe lângă rezistenţă, piatra decorativă are şi rolul de a îmbunătăţi aspectul locuinţei, transformând zona pe care o îmbracă în element protagonist al camerei. Iată câteva idei de folosire a pietrei decorative, care îţi vor aduce un plus de culoare şi căldură şi vor atrage toate privirile oaspeţilor tăi.

Pardoseală

Granitul, marmura, calcarul şi travertinul sunt alegeri naturale pentru pardoseli atât de interior, cât şi în exterior. Rezistenţa, durabilitatea, aspectul plăcut şi cerinţele minime de întreţinere sunt avantajele care le recomandă pentru utilizarea în construcţii şi amenajări. Materialele naturale creează o atmosferă primitoare şi odihnitoare. Paleta de culori este extrem de diversă, iar texturile uşor de integrat în orice design.

Placări


Când vine vorba despre ziduri sau trepte, piatra naturală nu trebuie să reprezinte neapărat singurul material. Aspectul de piatră poate fi obţinut prin placarea unor suprafeţe deja ridicate. Astfel, proiectul este potrivit nu doar din momentul construcţiei, ci şi în cadrul unei renovări. Poţi alege să îmbraci un întreg perete de interior sau exterior, sau doar o anumită suprafaţă. Piatra naturală poate reprezenta ideea ta de tablou în camera de zi.

Bucătărie şi baie


Camerele în care piatra se integrează cel mai bine sunt bucătăria şi baia, două medii cu variaţii de temperatură şi umiditate înaltă. Datorită rezistenţei în orice mediu şi uşurinţei în întreţinere, blatul de mobilier confecţionat din piatră este alegerea naturală nu doar în bucătărie, ci şi pentru baie. Pentru pardoseală şi pereţi ai de ales dintr-o gamă variată de tipuri de piatră, culori, texturi şi forme. Peretele de deasupra blatului poate fi protejat de accidentele casnice, de stropi şi murdărie cu ajutorul unor plăci din piatră. Acestea pot fi în formă de mozaic, cu diverse modele. În baie poţi folosi piatră naturală pentru orice suprafaţă, de la podea şi pereţi până la elemente de mobilier sau obiecte sanitare.

Delimitarea spaţiilor exterioare

Aleile din piatră sunt o idee excelentă de delimitare a spaţiilor auto, pietonale sau de joacă. În funcţie de trafic şi de zona pe care o deservesc vei putea alege materialul potrivit. Pentru elementele de decor, textura este mai puţin importantă decât aspectul, culoarea şi forma. În schimb, pentru căile de acces auto sau pietonal este esenţial să alegi materiale abrazive care împiedică alunecarea şi previn accidentele. Dacă suprafaţa permite, poţi pava o cale de acces în grădină în stil japonez, cu şerpuiri în jurul gazonului, pomilor fructiferi sau al altor elemente decorative.

Drenaj

Orice material natural are beneficii estetice dar şi de utilitate practică. De jur împrejurul casei poţi săpa un şanţ de suprafaţă pe care să-l umpli cu pietre rotunde, de un alb impecabil. Acestea vor favoriza scurgerea apei în sol, prevenind slăbirea structurii de rezistenţă şi apariţia mucegaiului şi a unor bacterii dăunătoare în interior. Pietrişul de mazăre, alcătuit din roci mici rotunjite, este o piatră decorativă atractivă, ideală pentru grădinărit. Pentru stabilizarea materialului poţi folosi faguri din material plastic sau lemnos.

Datorită rezistenţei, a aspectului plăcut şi a senzaţiei de odihnă pe care o favorizează, piatra naturală este din ce în ce mai prezentă pe şantierele de construcţii sau în proiectele de amenajări interioare şi exterioare. Piatra decorativă este foarte uşor de utilizat în placarea suprafeţelor deja existente, fie că sunt pardoseli, pereţi, obiecte de mobilier sau decorative. Diversitatea de forme, culori şi texturi o recomandă pentru integrarea în majoritatea stilurilor arhitecturale.

Sursa foto: piatraonline.ro/marmura-catania-nihaki-black-10-x-30-x-2-cm
Susa foto: piatraonline.ro/travertin-silver-scapitat-5cm-x-ll-x-2-2cm