Ce sunt glafurile? 3 criterii de selecție

Ce sunt glafurile? 3 criterii de selecție

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurigranit
Ultima actualizareLuni 19 septembrie 2022
Vizualizari54

Voteaza & Distribuie

Descriere

Construirea unei case presupune atenție la detalii estetice, dar mai presus de orice grijă față de unele detalii constructive. Existența unor elemente de construcții și asigurarea că acestea funcționează corect ar trebui să fie prima grijă a beneficiarilor. De la buiandrugi la sistemul de colectare a apei pluviale, totul este important, iar printre acestea chiar și existența și folosirea în mod corect a glafurilor.

Ce sunt glafurile?


Glafurile reprezintă elemente constructive care se montează în zona ferestrelor și care acoperă suprafața de beton pe care sprijină tâmplăria și cea aferentă grosimii de perete. Glafurile au rolul de a proteja suprafața de beton de infiltrații de apă ce pot proveni din precipitații, dar și un rol important în izolarea golului dintre tâmplărie și beton. Nu în ultimul rând, glafurile au rol estetic, pentru că acestea contribuie la un plus de frumusețe al casei, indiferent dacă sunt montate la interior sau la exterior. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri sunt glafurile din granit, deoarece piatra naturală acoperă toate cerințele de rezistență, durabilitate și confort pe care ar trebui să le îndeplinească aceste elemente constructive.

Cum se alege corect glaful pentru casă?


Dacă vrei să acoperi zonele de la nivelul suprafețelor vitrate, ar trebui să știi că există câteva criterii care ar trebui să te ajute să alegi mai ușor glafurile. Iată care sunt acestea:

Alege glaful în funcție de material

Glafurile trebuie să fie durabile și rezistente, așadar va fi necesar să ai în vedere alegerea unui material rezistent, așa cum este piatra naturală. Atât granitul, cât și marmura, travertinul sau ardezia reprezintă materiale care trec testul timpului și care își păstrează caracteristicile. Fiind materiale naturale, ele nu vor întâmpina dificultăți în a rezista acțiunii vântului, a razelor soarelui sau ploii. Glafurile din piatră naturală nu se vor eroda și nu își vor schimba culoarea sau forma în timp, așa cum o fac alte materiale folosite pentru realizarea glafurilor.

Alege glafurile în funcție de culorile casei tale

Indiferent dacă vorbim despre alegerea glafurilor exterioare sau de glafuri interioare, va fi necesar să ai în vedere și aspectul estetic. Din fericire, la nivel de culoare tot piatra naturală este salvatoare, deoarece aceasta oferă variante moderne de culoare, dar și compoziții unice de nuanțe, pe care niciun alt material nu le poate oferi. Granitul îți va oferi un aspect ușor pestriț, grație inserțiilor de culori închise, ce contrastează uneori cu nuanțele deschise. Pe de altă parte marmura va oferi un finisaj fluid, grație liniilor și venaturii unice, care scoate în evidență orice element constructiv decorat cu ajutorul acesteia. Nu în ultimul rând, travertinul aduce cu sine aspectul lemnului, drept pentru care el poate oferi casei tale exact senzația de căldură de care aceasta are nevoie.

Alege glafurile în funcție de dimensiune

În acest caz nu este vorba despre dimensiunea efectivă a golului de fereastră, deși acest parametru este deosebit de important. Discutăm însă despre dimensiunea materialelor din care se pot realiza glafurile, pentru că, spre exemplu, glafurile din orice tip de piatră naturală pot fi realizate dintr-o bucată. Pentru că piatra naturală se extrage în plăci mari, acestea pot fi tăiate liniar, obținându-se astfel glafurile, blaturile, treptele și contratreptele. Fără a mai fi nevoit să realizezi din bucăți glafurile (așa cum se întâmplă în cazul altor materiale) avantajele sunt clare. Mai multă rezistență, o capacitate mai bună de izolare, dar și un aspect mai elegant, fiecare dintre aceste aspecte recomandă piatra naturală pentru glafuri.

Glafurile sunt elemente constructive deosebit de importante pentru o locuință așa că alegere materialelor este deosebit de importantă. Aceste criterii nu ar trebui pierdute din vedere, deoarece ele pot schimba total aspectul casei tale și te pot ajuta să economisești substanțial în ceea ce privește investițiile făcute în casa ta.

Sursa foto: unsplash.com/photos/NWFzy9fDm0E