Personaje adevarate sau fictive?

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10014

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cateva figuri istorice stau la jumatatea distantei dintre realitate si fictiune: posibil autentice, posibil doar o plasmuire a imaginatiei publice. Mai jos sunt sase asemenea personaje care poate sunt reale, poate sunt fictive.

Robin Hood

Fermecatorul haiduc din poveste... a existat el cu adevarat? Unii sunt de parere ca se bazeaza pe un personaj din viata reala, cu un nume complet diferit. Printre candidatii enumerati de Robin Hood Worldwide Society se numara Robert Fitzooth, conte de Huntingdon (1160-1247), Robert de Kyme (1210-1285, care a avut, de asemenea, o creanta asupra titlului de conte englez de Huntingdon) si un fugar pe nume Robert Hod . Grupul citeaza, de asemenea, o carte din 1998 a autorului britanic Tony Molyneux-Smith, Robin Hood and Lords de Wellow, ceea ce sugereaza ca Robin Hood [trailer Robin Hood 2010] nu a fost un singur om, ci un pseudonim luat de catre mai multi descendenti ai lui Sir Robert Foliot. Un om pe nume Robin Hood apare intr-adevar pe listele din Wakefield, desi doar numele nu a fost suficient pentru a convinge oamenii de stiinta ca el este „adevaratul" Robin Hood. Este posibil, desigur, ca povestile cu Robin Hood sa fie pura fictiune si nici un adevarat Robin Hood sa nu fi existat vreodata.

Regele Arthur

Aproape toate povestile clasice despre Regele Arthur sunt recunoscute ca fiind opere de fictiune. Sir Lancelot, Sfantul Graal, sabia Excalibur, magicianul Merlin - acestea sunt creatii ale poetilor si scriitorilor cum ar fi Chretien de Troyes si Sir Thomas Malory. Totusi, unii cred ca Regele Arthur din legenda are un rege sau un viteaz corespondent in viata reala care a trait in Anglia in timpul secolului V sau VI (un candidat puternic este Riothamus, trimis de imparatul Leon I in jurul 467 sa salveze Insulele britanice de invadatorii saxoni). In mod asemanator, sapaturile din secolul XX de la Castelul Cadbury, din Somerset i-au facut pe unii entuziasti sa sugereze ca a fost asezarea sau sursa de inspiratie pentru Camelotul lui Arthur. In apropiere se afla Glastonbury Abbey, care conform legendei este locul de inmormantare al lui Arthur si al Reginei Guinevere.

Papesa Ioana O femeie Papa?

Sigur! Asta e ceea ce spun unii credinciosi despre existenta Papesei Ioana, care se presupune ca ar fi detinut papalitatea in secolul IX, chiar intre Papa Leon IV si Papa Benedict III. Povestea spune ca Ioana s-a nascut in Germania intr-o familie engleza si a fost educata in domeniul stiintelor. S-a mascat in barbat, John (sau Johannes) Anglicus, si in cele din urma a fost aleasa papa in 853. Dupa putin mai mult de doi ani ca Papa Ioan al VIII-lea, feminitatea Ioanei a devenit jenant de evidenta atunci cand a nascut un fiu in timpul unei procesiuni prin Roma. Multimea speriata i-a legat picioarele de coada calului, apoi au omorat-o cu pietre in timp ce era tarata pe strazi. Aceasta este o versiune a povestii, popularizata de Martin de Troppau, un calugar polonez care a trait in secolul al XIII-lea. Pana in secolul XVI sau aproximativ, faptul ca a existat intr-adevar un papa de sex feminin a fost acceptat. Cand propagandistii protestanti de dupa Reforma au folosit povestea pentru a critica Biserica Catolica, Vaticanul a inceput sa sustina oficial ca povestea Papesei Ioana este una fabricata. Intr-adevar, nu exista nici o dovada contemporana ca a existat vreodata o femeie papa, iar rapoartele arata ca intre moarte lui Leon IV si inscaunarea lui Benedict al III-lea s-au scurs doar cateva saptamani. Cei care cred ca Papesa Ioana a existat sustin ca Biserica Catolica a musamalizat toate dovezile existentei ei.

Homer si Aesop au existat in realitate?

Homer Povestea traditionala a lui Homer, poetul caruia i se atribuie Iliada si Odiseea, este destul de specifica in mai multe puncte. Se presupune ca ar fi fost orb, ca s-ar fi nascut la Smirna (pe coasta Turciei de azi) si ca ar fi ratacit prin zona recitandu-si celebrele opere (care mai tarziu au fost transcrise de altii). Herodot, marele istoric, parea sa creada ca Homer a fost un om care a trait cu adevarat cu secole inaintea timpului sau. Dar savantul german F.A. Wolf a sugerat, in cartea lui din 1795, Prolegomena ad Homerum, ca Homer a fost pur si simplu un nume dat zecilor de barzii greci care au contribuit la scrierea istoriei de-a lungul timpului. Cartea lui Wolf a starnit o discutie care a continuat pana in prezent, si chiar si expertii par sa fie de acord ca nu exista nici o modalitate de a dovedi daca Homer a fost un singur om sau doar un colectiv de poeti uitati.

Aesop Aesop este un alt bard poate-nu-atat-de-real al antichitatii. Specialitatea lui erau fabulele scurte si pline de miez - exact opusul lungilor opere ale lui Homer. Conform traditiei, Aesop era un sclav de pe insula Samos, care si-a castigat libertatea prin inteligenta sa. Se presupune, de asemenea, ca ar fi fost un curtean al regelui Cresus. Dar natura fabulelor lui Esop face usor de imaginat ca povestile noi au fost adaugate de multi oameni de-a lungul timpului, cum ar fi glumele moderne transmise prin e-mail in zilele noastre. Cei mai multi invatati par sa creada ca un singur Aesop nu a existat niciodata si chiar Encyclopedia Britannica il numeste „aproape sigur o figura legendara".

Bigfoot si Nessie, inventii sau creaturi adevarate?

Bigfoot Si Bigfoot este aproape sigur o figura legendara, dar speranta e vesnica printre fanii vagabondului latos. Nu exista nici o dovada stiintifica pentru existenta lui Bigfoot, dar multi vanatori si excursionisti au sustinut ca au vazut o creatura asemanatoare unei maimute in padurile din America de Nord. Cea mai faimoasa „dovada" a lui Bigfoot dateaza din 1967 si este o inregistrare a lui Roger Patterson, care infatiseaza un gigant paros alergand printre copacii padurilor din California de Nord. Filmul nu s-a dovedit niciodata a fi autentic, dar nici ca ar fi o farsa. Patterson a murit in 1972, inca insistand ca l-a imortalizat pe adevaratul Bigfoot pe pelicula.

Nessie O alta creatura mare si misterioasa care a speriat oamenii este Monstrul din Loch Ness din Scotia. „Nessie", asa cum este denumita afectuos, a fost urmarita de fotografi, turisti si oameni de stiinta incepand din anii 1930. Loch Ness este al treilea lac de apa dulce din Europa, lung si ingust, adanc si intunecat, facand vanatoarea lui destul de dificila. Cu toate acestea, zona atrage turisti si cercetatori, dar dupa cateva mii de observatii si mai multe fotografii controversate, nu s-a ajuns la nici o concluzie cu privire la existenta sau natura „monstrului", adesea descris ca fiind un inotator in forma de romb, cu gat lung si aripi. Incidental, in apropiere de Loch, Lochy se mandreste cu o creatura asemanatoare, descrisa de unii ca fiind un „var primar cu trei cocoase" de-al lui Nessie.