"Paranormal Activity": explicatii stiintifice

"Paranormal Activity": explicatii stiintifice

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3254

Voteaza & Distribuie

DescriereParanormal Activity


Paranormal ActivityParanormal Activity – Activitate paranormala, un film cu buget redus, prezentat ca o inregistrare video de amatori a activitatii paranormale dintr-o casa banala, a devenit aproape o franciza, ajungand la episodul 3. Nu este deloc un film realizat de o companie obscura, ci chiar de Paramount Pictures. Se bucura de succes, la fel cum se bucura, de secole, toate povestile cu fantome.Si totusi, nu exista nicio dovada solida privind posibilitatea ca mortii sa se plimbe printre noi, bantuind case in care au locuit candva, sau unde li s-a intamplat ceva ingrozitor si nu-si pot regasi pacea. Insa o multime de oameni au vazut fantome. Exista cazuri de cladiri unde, in anumite locuri, martori fara legatura unii cu altii au relatat ca au vazut unele „aparitii" ciudate si ca au avut senzatia de loc bantuit.


Stiinta are o multime de explicatii pentru tot, asa ca nu putea ignora acest fenomen care nelinisteste omenirea de secole. Neacceptand supranaturalul, stiinta recurge la elemente cuantificabile, care pot fi masurate si ale caror efecte se cunosc. Spre exemplu, infrasunetele. Acestea pot fi percepute de oameni fara ca mintea constienta sa le inteleaga, insa pot avea induce stari deloc placute, se poate ajunge la panica si la lesin.


Mai precis, ar fi vorba de infrasunetele din plaja de frecvente intre 7 si 19 Hz. Acestea sunt inaudibile pentru urechea omeneasca, insa pot crea stari de frica, panica, senzatii extrem de neplacute. Nu este necesara prezenta „savantului nebun", care sa rasuceasca un comutator, pentru ca oamenii sa fie afectati de infrasunete. Acestea se degaja si natural, prin exploziile vulcanilor, cutremure, valuri oceanice puternice si chiar datorita vantului care loveste dealurile si cladirile in cavitatea potrivita.


Chiar si animalele pot genera infrasunete. Ragetul tigrilor poate atinge in jur de 18 Hz, inducand teama atunci cand il aud oamenii. Imperceptibile la nivelul constient, infrasunetele sunt responsabile de aparitia unui sentiment de teama irationala, spontana, in anumite medii si cladiri. Asta ar echivala cu sentimentul ca o casa este „bantuita", invitand la parasirea grabnica a acelui loc. Stiintific vorbind, ar putea fi o modalitate de a-i tine pe hoti la distanta, cand pleci in concediu: instalarea, in casa, a unui generator de infrasunete.


Dar cum s-ar explica vederea fantomelor, acele aparitii de groaza, care ajuta Hollywoodul sa faca bani? Vic Tandy, un cercetator britanic, era la curent cu plangerile colegilor sai referitoare la cladirea politehnicii unde se afla laboratorul sau. Acestia comentau ca se simt deprimati, se tem si au o stare psihica foarte proasta de fiecare data cand petrec mai multe ore in cladire. Unii indicasera chiar si vederea unor „aparitii" fantomatice.


Tandy a trecut si el prin aceasta experienta cand, pentru cateva minute, o forma cenusie s-a conturat langa pupitrul sau, pret de cateva minute. Fiind om de stiinta nu s-a dus sa cheme un exorcist. Dupa ce a eliminat otravirea cu vreun gaz toxic sau efectele vreunui echipament necorespunzator, Victor Tandy a observat ca aceste aparitii se intamplau numai in anumite locuri din laborator. El a mai remarcat ca daca plasa o bucata de tabla intr-o menghina, aceasta intra in vibratie, fara nici un motiv real.


Asta s-ar putea numi Poltergeist. In loc sa cheme acum vanatorii de fantome, Tandy a facut cateva masuratori constatand ca era vorba de infrasunete. Mai precis, ventilatorul sistemului de aerisire din laborator, unul „tacut", producea vibratii de joasa frecventa, de 18,9Hz, care ricosau din pereti. Potrivit NASA, vibratiile erau destul de puternice incat sa intre in rezonanta cu ochiul omenesc, provocand pete incetosate in campul vizual.


Convins ca daduse peste o explicatie plauzibila, Tandy a facut unele masuratori in abatia din apropiere, pe care legenda o prezenta drept bantuita. El a descoperit ca forma pivnitei abatiei, holul care ducea spre ea, boltile, aveau exact caracteristicile unei camere de rezonanta. Vibratiile create acolo, pe cai naturale, atingeau exact frecventa critica de 18,9 Hz, cand majoritatea oamenilor traiesc o groaza irationala. Aproape jumatate dintre americani cred in fantome, astfel ca, traind din plin experiente paranormale, au alimentat o industrie cat se poate de serioasa: vanatorii de fantome.