O casă din zidărie sau cu o structură din beton armat poate rezista sute de ani

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriConstructii, proiectare case
Ultima actualizareJoi 5 decembrie 2019
Vizualizari1326

Voteaza & Distribuie

Descriere

În ziua de azi se aduce în discuție frecvent argumentul ecologic, aplicat caselor realizate din materiale naturale. Mulți oameni au o adevărată obsesie pentru casele din materiale naturale dar, din păcate, acestea nu mai valorează nimic după 40-50 de ani. Casele de tip "bordei", care sunt din pământ, piatră, baloți de paie și chirpici, nu au o structură care să fie utilă timp de 100 de ani. Mult mai bune sunt casele din zidărie sau care au structura din beton armat, acestea sunt durabile, ele reprezintă o investiție excelentă, în timp.

Deși unii spun despre casele din materiale naturale că sunt ușoare și de aceea nu sunt afectate de seism, în realitate ele vor suferi degradări substanțiale la cutremur. Solicitările din seism sunt proporționale cu masa construcției. Pământul folosit la construcție nu are rezistență la întindere bună. La cutremur este solicitată și fundația clădiri, iar dacă aceasta este din piatră zidită nu este bine, pentru că nu are rezistență la întindere și forfecare. Dacă o casă este construită prost, din materiale naturale, respectiv din pământ sau chirpici, are șanse mari, din păcate, să se dărâme la un cutremur de o anumită magnitudine.

Pentru a rezista la colaps, casele trebuie să aibă o structură de rezistență foarte bună. Experții știu deja că anumite zone din țara noastră sunt predispuse la cutremure, de aceea recomandă pentru case structurile din beton armat sau din oțel. Dezastrele naturale pot fi uneori periculos de puternice, cutremurele de orice magnitudine pot apărea în orice perioadă a anului.

Proprietarii de case trebuie să se gândească cum să reducă daunele prin integritatea structurală a clădirilor pe care le dețin. Este recomandat să se apeleze la servicii de proiecte de rezistență oferite de ArhiProPub.ro, o echipă ingineri și arhitecți, care pot identifica caracteristicile clădirilor, ce afectează în mod direct comportamentul acestora în timpul vibrațiilor și mișcărilor de la cutremure. Acești specialiști cunosc bine toate caracteristicile care influențează integritatea structurală a clădirilor și țin cont de ele atunci când realizează un proiect de structură de rezistență, astfel încât construcția să nu fie afectată de cutremure.

Un proiect de structură de rezistență este alcătuit din:

  • Documentația Tehnică pentru Autorizația de Construcție (DTAC) și verificarea proiectului DTAC
  • Proiectul Tehnic și Detalii de Execuție (PT-DDE)
  • Servicii de consultanță în timpul realizării proiectului, asta include vizite la șantier, schimbări și aplicarea de noi soluții
  • Servicii de modulare 3D pentru structura de rezistență, planul de săpătură, planul de cofraj planșeu, planul de armare plăci, planul cofrare fundații, planul de armare al fundației, planul de armare grinzi.

Prețul unui proiect de structură de rezistență al clădirii începe de la 2.0 Euro/mp. Optimizarea unui proiect vechi poate fi făcută la un cost avantajos, care reprezintă maxim jumătate din costul pentru un proiect nou. Proiectul optimizat va fi realizat la costuri minime, asigurând rezistența construcției proiectate.

Deja se știe că în România se pot produce oricând cutremure, de aceea în zonele de risc, construcțiile trebuie realizate la standarde mai stricte. Cutremurele poate afecta structurile caselor care nu sunt suficient de rezistente, iar replicile acestora pot duce la deteriorarea suplimentară a clădirilor.

Pentru ca structura unei clădiri să fie rezistentă la cutremure, inginerii și arhitecții de la societatea SC ArhiProPub SRL realizează o expertiză tehnică și întocmesc proiecte corespunzătoare. Ei sunt profesioniști în domeniu, iar societatea are 6 ani de experiență în domeniul construcțiilor, mai mult de 300 de proiecte realizate și peste 200 de clienți.

Scopul acestor profesioniști este proiectarea unor case și clădiri rezistente la cutremure, de aceea ei recomandă o rigiditate și o rezistență verticală și laterală. Clădirile trebuie construite corect, trebuie să aibă structuri de rezistență foarte bune, pentru ca să facă față la cutremurele ce induc forțe direcționale, pentru care acestea trebuie să fie pregătite. Dacă nu sunt construite corect, clădirile se pot destabiliza din cauza mișcărilor seismice.
Distribuirea masei și rezistenței în toată structura unei clădiri trebuie să se facă în mod egal, deoarece, după cum consideră specialiștii în domeniul siguranței, rezistența nu depinde doar de un factor. Fundația este foarte importantă. Ea trebuie să fie stabilă indiferent de riscurile care apar în caz de cutremur, mai ales în cazul unei clădiri cu structură mare.

Arhitecții și ingineri profesioniști țin cont de acest lucru, ei recomandă o fundație puternică și adâncă, care să reziste la forțele cutremurelor. Structura de rezistență a unei clădiri trebuie să fie foarte bine realizată, pentru ca aceasta să reziste în timpul evenimentelor seismice. Toate componentele caracteristice ale unei clădiri trebuie să fie interconectate pentru ca fundația să fie stabilă. Aici ne referim și la componentele structurale și la cele nestructurale.

Proiectanții profesioniști țin cont de toate aceste aspecte, ei au în plan menținerea siguranței oamenilor și de aceea dezvoltă cele mai bune strategii de protecție pentru integritatea structurală. Ei comunică cu alți profesioniști și astfel găsesc mereu cele mai eficiente soluții pentru orice proiect care trebuie realizat.