Nokia - povestea unui lider mondial

Nokia - povestea unui lider mondial

Detalii

CategoriiIT
TaguriSamsung
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5599

Voteaza & Distribuie

DescriereNokia - Connecting People


Nokia - Connecting PeopleGrupul Nokia a fost infiintat in iunie 1966, moment in care in Finlanda, tara mama a producatorului Nokia, trei firme din secolul al XIX-lea care actionau in sectoare diverse (papetarie, cauciuc si fabricarea cablului) si-au unit fortele. In limba finlandeza, cuvantul Nokia este numele vechi al zibelinei, un animal dupa care a fost numit si un rau. Raul Nokia curge in vestul Finlandei, iar pe malurile sale s-a construit orasul Nokia, locul de nastere al companiei cu acelasi nume.La inceputurile sale, Nokia a fost un conglomerat de intreprinderi destul de diversificate. In anii '70, se va face cunoscuta prin productia de televizoare, insa adevarata lansare a numelui se va face incepand cu 1992, cand compania a decis sa se concentreze asupra telecomunicatiilor, abandonandu-si alte piete pe care era prezenta. Nokia se lanseaza atunci pe piata promitatoare a telefoanelor mobile, deja ocupata de alti mari competitori, cum ar fi Samsung, Sagem, Siemens, Motorola sau gigantul Philips. Debutul companiei in domeniul telecomunicatiilor este o ocazie speciala pentru companie de a desfasura operatiuni masive de cercetare si dezvoltare, fiind destul de departe de autonomia si finetea pe care le au astazi telefoanele mobile. Telefoanele sunt mai grele si consuma mai multa energie, iar functionalitatile primelor aparate sunt limitate: Bluetooth-ul nu este inca disponibil si nici convergenta digitala.Nokia 3210


Nokia 3210Oferind un design sobru si elegant pentru vremea sa, modelul de top al Nokia este simplu de folosit, cu tasta de navigare ilustrata printr-o bara albastra. Aceste modele de telefoane concurau atunci cu Sagem, Siemens si Motorola. Anii 2000 sunt valul pe care compania il astepta si acest succes se datoreaza celebrului sau model 3210, care reia filosofia de simplitate a telefoanelor Nokia, fiind in acelasi timp disponibil la un pret rezonabil.Modelul 3210 va fi una dintre cele mai bune vanzari din istoria Nokia. Din nou concurenta deja stabilita cu Samsung, Sagem, Siemens si cu noii intrati pe piata - coreenii LG, determina firma sa cerceteze si sa inoveze in permanenta, implicandu-se cel mai mult in cercetarea tehnologiei Bluetooth. Multumita ei, o gama larga de accesorii pot comunica cu telefonul mobil fara sa fie nevoie de un cablu de transfer. Nokia a fost printre primii producatori care au oferit casti Bluetooth wireless, sau sisteme de integrare Bluetooth pentru masini. De asemenea, aceasta tehnologie permite sincronizarea telefonului mobil cu PC-ul sau cu laptopul. Nokia face, de asemenea cercetari in ceea ce priveste software-urile pentru telefoanele mobile, dovada si rezultatul fiind faimosul sau sistem de operare Symbian OS. Bazat pe Linux, acest sistemul de operare este dispobil pe telefoanele Nokia de ultima generatie. Pentru a rentabiliza Symbian OS, Nokia va vinde sistemul celorlalti producatori de telefoane, printre care chiar competitorii Samsung, Siemens, Sendo si LG.

Nokia Symbian OS


Nokia Symbian OS

Anul 2005 va fi anul recunoasterii pentru Nokia reusind sa-i depaseasca pe gigantii Motorola si Samsung si devenind lider mondial in telefonia mobila, cu o cota de piata de 32,6%. Cu un profit net confortabil cu mai mult de 4 miliarde de euro in 2006, Nokia este un gigant care se bucura de o imagine consolidata in randul clientilor sai. Mereu in cautarea inovatiei, compania Nokia demonstreaza ca intentioneaza sa-i conecteze pe oamenii pentru o lunga perioada de acum inainte.