NLP - dezvoltare personală şi îndeplinirea obiectivelor

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricoaching, cursuri, lingvistica, neurolingvistica, Neurologie
Ultima actualizareJoi 4 iunie 2015
Vizualizari1495

Voteaza & Distribuie

Descriere

Neuro-Lingvistig Programming (eng.) sau programarea neuro-lingvistica este o ştiinţă care cercetează modalităţile de gândire şi de funcţionare ale oamenilor, din punct de vedere al experienţei subiective. Denumirea acestei tehnici reflectă exact şi disciplinele care stau la baza sa: programarea computerelor, neurologie şi lingvistică – programare în sensul de proces de învăţare, de dobândire a experienţelor umane.

Fiecare dintre noi reacţionează într-un anume fel la realitatea din jur. În fapt această realitate este subiectivă, fiind mai degrabă o lume construită în mintea fiecăruia în baza percepţiilor şi experienţelor proprii. NLP ar putea fi definită ca un studiu al acestor percepţii şi experienţe, al trăirilor subiective şi a comportamentului uman.

Nlp Romania este un segment ce a prins contur şi care se dezvoltă continuu. Principiile de bază după care se ghidează doresc să deschidă pentru fiecare persoană acea uşă către auto-cunoaştere, conştientizare şi deblocare a puterii personale. Imaginea pe care ne-o formăm despre lumea înconjurătoare este în totalitate subiectivă – acesta este primul lucru pe care trebuie să îl învăţăm. Realitatea din jur este diferită pentru fiecare persoană, se bazează pe idei, concepţii şi păreri personale. Cu ajutorul tehnicilor şi principiilor NLP această imagine se îmbunătăţeşte şi fiecare persoană poate să beneficieze: ajunge la o auto-cunoaştere mai bună, reuşeşte mai uşor să îşi îndeplinească obiectivele propuse sau chiar îşi schimbă abordarea şi concepţiile asupra lumii.

Chiar şi scepticii vor recunoaşte că unele întrebări puse stârnesc reacţii majore în mintea oricui. „Ce schimbări pot face la mine şi în viaţa mea?”, „Ce am învăţat din acea experienţă?”, „De ce sa nu reuşesc?”, „Daca nu fac asta acum, atunci cand?” sunt doar câteva din aceste întrebări. Odată ce mintea se concentrează pe răspunsuri la obiect, orientate pozitiv, nu vor mai exista situaţii în care descurajarea duce la renunţarea la un anumit obiectiv.

Un alt principiu NLP spune că eşecul nu există. Fiecare situaţie, fiecare experienţă de viaţă trebuie văzută ca o ocazie de a învăţa lucruri noi şi de a nu mai face aceleaşi greşeli. Atitudinea pozitivă este secretul care a ajutat persoanele de succes să depăşească eşecurile, care nu sunt altceva decât rezultate nedorite. Oricine poate face ceea ce îşi propune. De ce nu ai reuşi, dacă alţii au făcut-o? Exact acest lucru este reflectat în cursurile NLP: creşterea încrederii în sine. Odată ce o persoană crede că poate realiza ceea ce şi-a propus, nu mai rămâne decât să pună în aplicare paşii şi procedurile de urmat.

Dezvoltarea pe plan personal dar şi profesional devine cu ajutorul cursurilor NLP o misiune îndeplinită. Oricine dispune de resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele, trebuie doar conştientizat acest lucru. Evitând întrebarea „De ce?” – care nu găseşte decât motive şi justificări – şi căutând un răspuns la întrebarea “Cum?” se poate reuşi pe orice plan.

Programarea neurolingvistică ajută astfel orice persoană să obţină rezultatele dorite mult mai rapid, să preia controlul asupra propriei minţi şi chiar să ajute şi pe alţii să se schimbe în bine. Această schimbare este de dorit întrucât are un obiectiv real: reuşita pe toate planurile – atât cel personal cât şi cel profesional.