National Arena

Detalii

CategoriiSport
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7665

Voteaza & Distribuie

Descriere

National Arena este cel mai modern stadion din Romania. Situat in Bucuresti, in cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu, National Arena gazduieste meciurile echipei nationale de fotbal, dar si meciuri din cadrul Cupei Romaniei sau finala Supercupei. De asemenea, finala din 2012 a Europa League se va desfasura pe National Arena, marcand o premiera in ceea ce priveste organizarea in Romania a finalei unei competitii de fotbal intre cluburile sportive europene.




National Arena


National Arena, fostul stadion Lia Manoliu




National Arena este construit pe structura vechiului Stadion National sau Stadionul Lia Manoliu, care exista din anul 1953. Intrunind niste criterii precum suprafata terenului de joc, parcari si locuri pentru vip-uri, capacitate a spectatorilor sau diverse locuri special amenajate pentru presa si camere de luat vederi, stadionul intra in categoria a 4-a a ierarhiei UEFA.




National Arena


National Arena




Constructia stadionului


Proiectul National Arena a inceput in octombrie 2005, cand s-a luat decizia renovarii stadionului Lia Manoliu. Din cauza fondurilor insuficiente care impiedicau realizarea unei renovari ample, autoritatile au decis sa faca doar o serie de reparatii. Doi ani mai tarziu, insa, autoritatile au obtinut fondurile necesare si au fost demarate lucrarile. Vechiul stadion a fost demolat si s-a inceput reconstructia, proces ce nu a fost lipsit de critici si controverse. Au fost discutii legate de costurile prea mari si de intarzierile lucrarilor, atat din cauze administrative si tehnice, cat si din pricina vremii nefavorabile din iarna lui 2009. Tot in 2009 s-a luat decizia de a dota stadionul cu un acoperis retractabil in valoare de 20 000 000 de euro. Costurile totale ale constructiei sunt de 234 milioane de euro.


Dotari si capacitate


National Arena a fost conceputa pentru a primi 55 600 de spectatori, cu posibilitati de extindere pana la 63 000. VIP-urile au la dispozitie 3600 de locuri iar presa va putea ocupa cele 364 de locuri destinate, cu posibilitate de extindere pana la 548. Printre dotarile stadionului intra si 360 de camere de odihna, un acoperis retractabil, un sistem de proiectoare si 2100 de locuri de parcare. Stadionul are o suprafata de 108 000 metri patrati, are un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, este dotat cu 40 de loje cu 12 locuri fiecare, cu sali de conferinta si restaurante.


National Arena are 94 de cai de acces, acest lucru permitand intrarea spectatorilor si evacuarea acestora in 20 de minute. Deasupra centrului terenului a fost construit un cub video, utilat cu patru ecrane ce au o suprafata de 30 de metri patrati fiecare.




Cub video pe National Arena


Cub video pe National Arena




Evenimente pe National Arena


Primul eveniment organizat pe stadionul construit in proportie de 90% la acea vreme a fost Ziua Portilor Deschise, organizata de primarul Bucurestiului in data de 17 aprilie 2011. Stadionul a fost vizitat in acea zi de circa 30 000 de oameni. Manat de succesul primului eveniment, dar si din dorinta de a marca finalizarea completa a lucrarilor, primarul orasului a organizat inca o data Ziua Portilor Deschise, ce a inregistrat un succes si mai mare: 100 000 de vizitatori.




Ziua Portilor Deschise


Ziua Portilor Deschise pe National Arena




Inaugurarea National Arena a avut loc in data de 6 septembrie 2011, cu ocazia meciului din cadrul grupei D de calificare la Campionatul European de Fotbal din 2012 dintre nationala Romaniei si a Frantei. Initial, inaugurarea oficiala trebuia sa aiba loc pe 10 august 2011, prin meciul amical dintre Romania si Argentina, insa Argentina a anuntat ca doreste anularea partidei dupa niste probleme intampinate de echipa nationala sud-americana.




Inaugurarea National Arena


Inaugurarea National Arena prin meciul Romania-Franta




UEFA a anuntat ca National Arena va gazdui finala Europa League 2011-2012, iar Otelul Galati a confirmat faptul ca isi va desfasura meciurile din cadrul Ligii Campionilor pe noul Stadion National.


Programul evenimentelor pe National Arena cuprinde:



  • 6 septembrie 2011 - meci din cadrul grupei D de calificare la Campionatul European de Fotbal din 2012 intre Romania si Franta

  • 7 octombrie 2011 - meci din cadrul grupei D de calificare la Campionatul European de Fotbal din 2012 intre Romania si Belarus

  • 29 februarie 2012 – meci amical intre Romania si Uruguay

  • 9 mai 2012 – finala Europa League 2012

  • 23 mai 2012 – finala Cupei Romaniei 2012

  • 17 iulie 2012 – Supercupa Romaniei 2012.



Acces si transport


Accesul la National Arena este asigurat de autobuzele, troleibuzele, tramvaiele si metrourile din Bucuresti. In functie de tribuna sau peluza la care a fost cumparat biletul, intrarea pe stadion se face:

  • prin strada Piere de Coubertin pentru Peluza I Nord

  • prin Bulevardul Basarabia pentru Peluza II Sud

  • prin strada Maior Coravu pentru Tribuna I Vest

  • prin strada Socului pentru Tribuna II Est.