Muzica gospel

Muzica gospel

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4960

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzica gospel a zilelor noastre este veche de mai bine de 50 de ani. Este muzica afro-americanilor si este mereu in schimbarem si inca la inceput s-a confruntat cu provocari si nici in ziua de astazi nu lucrurile nu stau altfel. Multi membri mai in varsta ai bisericilor sunt de parere ca muzica este prea laica. Membrii mai tineri ai bisericii cred ca cei batrani nu ii inteleg, dar oricate controverse ar aparea, muzica gospel nu pleaca nicaieri.


muzica gospel


Anii \'30 in muzica gospel

Intre anii 1900-1930 muzica gospel poate fi pusa pe seama schimbarilor sociale care au loc in tara. Multi negrii din sud au inceput sa migreze spre alte zone ale Statelor Unite si au luat cu ei acest gen de muzica. Gospelul a fost si inca este o forma de exprimare a afro-americanilor.A doua etapa s-a petrecut in timpul anilor \'30, si ea se numeste „era Dorsey". Thomas Dorsey este tatal gospelului contemporan, iar cantecele sale combina strigatele de lauda si fervoarea emotionala cu un stil modern, care nu a fost prea bine primit in unele biserici de pe tot teritoriul.


Muzica gospel in anii \'40

Apoi au venit anii \'40, cand muzica gospel a inceput sa se schimbe. In aceasta perioada au inceput sa apara ansamblurile si cvartetele care calatoreau prin toata America si astfel, genul devenind popular si cererea era mai mare. La scurt timp dupa inchierea celui de-al doilea razboi mondial, negrii au inceput sa inregistreze melodiile, iar muzica gospel s-a vandut foarte bine. Reverendul Herb Brewater din Memphis a devenit cel mai important compozitor de muzica gospel al acelei epoci.


Pianul si orga in anii \'50

Anii \'50 au adus o schimbare: ansamblurile erau acompaniate de pian sau orga. Unele dintre cele mai de seama grupuri ale acestor vremuri au fost Clara Ward Singers din Philadephia, The Staple Singers din Chicago si Albertina Walker din Atlanta. Din grupul Albertinei Walker, numit Caravana, facea parte James Cleveland, care ulterior a devenit un renumit compozitor, dirijor si solist.


De la gospel la rap

Muzica gospel a ramas neschimbata in timpul anilor \'60, \'70 si la inceputul anilor 80. Apoi, se pare ca muzica gospel s-a indreptat catre hip hop. Multi artisti rap si-au transformat vietile si s-au intors catre Dumnezeu. Grupul rap Run DMC este un exemplu bun, si multi altii le-au urmat exemplul incepand sa cante despre Dumnezeu.Dar, de-a lungul istoriei sale, muzica Gospel e un gen pe care afro-americanii l-au revendicat ca fiind al lor, si isi are radacinile si in alte stiluri muzicale americane, cum ar fi blues-ul, jazz-ul, si rock\'n roll-ul.