Monstri imaginari, comuni intregii omeniri

Monstri imaginari, comuni intregii omeniri

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6323

Voteaza & Distribuie

Descriere

Monstri imaginari sunt prezenti in toate culturile de pe glob, in multe cazuri fiind vorba de reprezentari comune ale acelorasi creaturi terifiante, devenind arhetipuri ale groazei. Ei sunt prezenti in diverse variante ale acelasi specii de vampiri, zombi, varcolaci, strigoi etc. Acest lucru este posibil datorita evolutiilor culturale comune ale oamenilor si modului in care functioneaza procesul lor cognitiv. Iata cateva dintre legendele comune care ne bantuie noptile nedormite, infiorandu-ne:


1. Zombi

Se afla „printre noi" cu mult inainte ca Brad Pitt sa salveze lumea World War Z sau ca Milla Jovovich sa lichideze armatele de zombi in seria Resident Evil. Un text babilonian de acum cinci mii de ani ofera o imagine elocventa:„Ii voi dezgropa pe morti si ei ii vor manca pe cei vii… Voi face ca numarul mortilor sa-l depaseasca pe cel al viilor."

Zombi


Zombi in Resident Evil
Exista si alte texte antice care pomenesc de aceste creaturi care i-au inspirat atat de mult pe scenaristii de la Hollywood, iar acest lucru indica vechimea „relatiilor" dintre zombi si oameni. Unii cercetatori ai legendei afirma ca aceasta ar fi fost adoptata de omenire dupa ce, un caine sau un alt animal ar fi dezgropat mana unui cadavru ingropat superficial, incercand s-o roada. Si-ar fi abandonat prada la apropierea altor oameni, care, vazand mana iesita din pamant au ajuns la concluzia ca raposatul incerca sa revina printre ei. In vremurile moderne, ramane in vigoare legenda zombilor haitieni, niste morti-vii, pusi sa actioneze prin intermediul magiei negre.


2. Vampirii

Aproape fiecare cultura de pe glob are varianta sa a legendei vampirilor. Inainte de Dracula, Van Helsing si alte productii cinematografice care incearca sa-si ingrozeasca spectatorii, vampirii au fost prezenti in vechile legende populare si s-au gasit chiar si niste reprezentari grafice ale vampirilor pe oale si vase din Persia antica. Vampirul este cel mai bine reprezentat in folclorul est-european.
vampir


vampir in "Dracula"
Creaturi ale intunericului, vampirii sunt prezentati in legenda ca fiind insetati de sange, muscatura lor putand transforma un om obisnuit in vampir. Potrivit credintei populare, pot fi rapusi, definitiv, cu un tarus infipt in inima, sau pusi pe fuga cu apa sfintita. De asemenea, casele pot fi protejate de vampiri cu legaturi de usturoi agatate pe la usi si ferestre. Hollywoodul ne prezinta si solutia glontului de argint… Secolul al XVIII-lea a fost si unul al noptilor de groaza, cand comunitati intregi tremurau de frica vampirilor.


3. Vrajitoarele

Varianta moderna a vrajitoarelor din alte vremuri ar fi membrele cultului Wicca, devenita o religie neo-pagana, fiind introdusa in circuitul monden de catre Gerald Gardner, in 1954, un pensionar, fost functionar public britanic. El si-a prezentat cultul in termeni fara echivoc: „cult vrajitoresc" si „Vrajitorie". Oricum, vrajitorii si magia sunt condamnati in Sfanta Scriptura, practicantii vrajitoriei fiind trimisi in iad.
Vrajitoare


Vrajitoare
Potrivit unor istorici, vrajitoarele foloseau plante halucinogene, cum ar fi matraguna si belladona pentru a-si completa spectacolul malefic si a obtine senzatia de zbor. Pe o coada de matura, de preferinta. Practicantii magiei negre au fost temuti si urati in aceeasi masura, fiind facuti vinovati de o seama de nenorociri abatute asupra comunitatii si, adesea, arsi pe rug. Si astazi, in Africa sau India indivizi acuzati de vrajitorie sunt linsati de comunitate.


4. Varcolacii

In imaginatia oamenilor ei se „insotesc" cu vampirii, avand locul lor aparte in galeria de monstri ai Hollywoodului (The Twilight). Bestiarul imaginatiei omenesti i-a descris prima data pe varcolaci in imaginile rupestre de acum 14 000 de ani, unde apar oameni cu trasaturi animalice, sau care se transforma in animale.
Twilight


varcolac in "Twilight"
Teama de varcolaci este una veche. La un moment dat, in Europa, lupii erau cele mai feroce animale de prada, ale caror atacuri starneau o spaima extrema. Cand navaleau in haite hamesite prin satele inzapezite erau condusi de un lider al haitei, masculul alfa. Multora dintre oameni li se parea ca barbatul cel mai paros din comunitate ar putea fi si el un om-lup si, adesea, acestia erau pusi la cazne si „recunosteau" ca sunt varcolaci. Se credeau ca devin fiare in faza lunii pline. Au fost tratati la fel ca vrajitoarele si vampirii.