Mitologia si cultura azteca

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5699

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mitologia si cultura azteca sunt un amestec rezultat in urma migratiei in nordul vaii Anahuac, ce se afla in inima capitalei Mexicului de azi. Exista diferite variante ale originii aztecilor. Unele mituri spun ca ei au venit dintr-un loc numit Aztlan. Alte mituri afirma ca aztecii au venit din Chicomostoc, pamantul celor sapte pesteri.

Aztecii credeau ca, fiind calauziti de catre zeul lor, Colibri "cel stangaci", au ajuns pe o insula unde au vazut un vultur asezat pe un cactus plin de fructe. Aceasta a insemnat indeplinirea profetiei ce i-a facut sa creada ca ajuns in noua lor casa. Eu au construit aici orasul Tenochtitlan si o insula artificiala.

Legenda spune ca atunci cand aztecii au ajuns in valea Anahuac, erau cei mai putin civilizati din toate triburile. Pasiunea de a invata i-a facut sa devina mai buni cunoscatori decat celelalte triburi. Ei credeau ca toltecii erau creatorii tuturor culturilor. Una din teoriile creatiei spune ca au existat 5 sori si ca, unul dintre ei, cel ce lumineaza planeta noastra in ziua de azi este ultimul dintre ei. In timp ce ceilalti patru au disparut, ultimul a fost salvat in urma sacrificiului unui zeu. Alt mit vorbeste despre zeii gemeni Tezcatlipoca si Quetzalcoatl ce au creat Pamantul. Reprezentatii ale zeului Tezcatlipoca il reprezinta pe acesta fara un picior, pe care l-ar fi pierdut in timp ce crea Pamantul.

Aztecii se inchinau unui numar mare de zei. Multe dintre numele zeilor sunt greu de pronuntat ceea ce ne face sa credem ca dobandisera o anumita dexteritate in pronuntie. Panteonul zeitatilor aztece a dictat credinta in intregul Imperiu Aztec. Festivalurile lor aveau multa culoare, pene si sacrificii. Se crede ca aceste sarbatori se tineau in cinstea zeului Soare pentru a-i pastra stralucirea.

Aztecii credeau ca zeii lor trebuie sa se hraneasca cu sange proaspat, asa ca intreaga lor cultura a propagat sacrificiul uman. Oamenii asteptau cu nerabdare pentru a-si da viata pe altare. Majoritatea zeilor azteci faceau parte doar din anumite regiuni, triburi si culturi.
Dintre zeii azteci amintim: Acolmiztli, zeul lumii subterane, Atlacamani, zeita uraganelor, Atlacoya, zeita secetei, Atlaua, zeul apei. Camaxtli, zeul vanatorii si al focului si Chalchiuhtecolotl, bufnita de noapte. Aztecii mai venerau si zei ai serpilor, precum Chicomecoatl, Coatlicue si Xiuhcoatl, demoni ai intunericului precum Tzitzimime sau stelele sudului: Centzon Huitznahua.

Mai existau si zei ale unor creaturi supranaturale, precum Ahuitzotl, cainele-maimuta, Cihuateteo, spiritele femeilor ce au murit in timpul nasterii sau un spirit vegetal numit Nagual. Mitologia lor a dus la inchinarea la eroul legendar Popocatepetl si la anumite locuri. Intre locurile venerate de catre azteci pot fi numire: Mictlan - lumea subterana, Apanoayan - primul dintre cele noua nivele ale Mictlan, Tlalocan - paradisul originar si Tehuantepec, dealul sacru al jaguarului.

Cultura bogata a aztecilor se regaseste si in formele de arta si arhitectura. Aztecii au lasat in urma un stil arhitectural unic, la fel de colorat ca si ei insusi.