Minciuni vandute drept "drame personale"

Minciuni vandute drept "drame personale"

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriPublicitate
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2189

Voteaza & Distribuie

Descriere

Minciuni sfruntate au fost oferite publicului nestiutor drept „intamplari" adevarate secole de-a randul, dar poate ca niciodata n-au inundat piata ca acum. Persista si pe Internet sub forma de bloguri, pretinzandu-se a fi „jurnale personale", dar multe sunt niste inventii ale celor care nu reusesc sa fie ceea ce-si doresc. Asa ca, decat sa bati la portile fictiunii literare, mai bine pretinzi ca totul ti s-a intamplat chiar tie. Ce drama!A Million Little Pieces


A Million Little Pieces1. A Million Little Pieces (Un milion de bucatele). In 2003, scriitorul James Frey a publicat un soi de „amintiri" despre viata sa de drogat desavarsit, alcoolic si delincvent notoriu si „baiat rau", atat de rau ca si-a tatuat pe frunte FTBSITTTD – adica Fuck The Bullshit, It’s Time to Throw Down (Sa lasam prostiile, e timpul sa daramam tot). Cartea lui descrie incidente oribile, intamplari dramatice, care s-au succedat una dupa alta in viata lui Frey, cum a fost el arestat de 11 ori inainte de a implini 19 ani si cum a fost anchetat de FBI pentru coordonarea unui imperiu al drogurilor.


Cartea a devenit rapid un best-seller. In realitate, Jimmy Frey n-a comis nimic din acest „bullshit". Singura lui fapta „gretoasa" a fost ca a parcat intr-un loc interzis, langa o masina de politie, fiind amendat pe loc, si a fost prins baut la volan, petrecand catva ore in arest. Cartea lui de „amintiri" a stat luni de zile in lista cu best-seller-uri intocmita de The New York Times. Pana la urma, Frey a recunoscut ca totul este o inventie. Cartea devenit o raritate, dupa ce a fost retrasa din librarii.


2. Love And Consequences (Dragostea si consecintele ei). Pe locul unu in galeria de „fete de treaba care vor sa fie criminale inraite", insa prefera sa scrie o carte sau sa croseteze, s-ar putea clasa „Magaret B. Jones".


Desigur, este un pseudonim, iar cartea ei, Love And Consequences s-ar vrea o atrocitate de la cap la coada.„Jones" pretinde ca este pe jumatate indianca si a fost crescuta intr-un orfelinat din South Central Los Anegeles, loc cunoscut drept „zona de razboi" intre bande. Margaret descrie viata violenta din miezul bandelor de traficanti de droguri, inceputa de la 13 ani. Bla,bla,bla,bla…


„Margaret Jones" este, de fapt, Margaret Selzer, fata de treaba, dintr-o familie avuta din San Fernando Valley, California. Dobandind faima ca „The Bitch from LA" a fost, in cele din urma, demascata de propria ei familie cumsecade, satula de aberatiile ei vicioase. Pretinde si acum ca toate povestile sunt adevarate, auzite de la prietenii din zonele mai putin bogate din Vale. Putea sa scrie totul altfel, nu ca pe drame din propria ei biografie imaginara.The Amityville Horror


The Amityville Horror3. The Amityville Horror (Oroarea din Amytiville). Dupa toata zarva iscata de filmul The Exorcist, in librariile din SUA a „explodat" The Amtyville Horror (Long Island, New York), care prezinta cazul tanarului cuplu George si Kathy Lutz. Ei cumparasera o casa batraneasca, solida si linistita in Amityville, pentru a constata ca era bantuita de entitati demonice. Dupa 28 de zile au fost nevoiti s-o paraseasca ingroziti. Pasamite, acolo avusese loc o crima oribila, cu un an inainte, o familie intreaga fiind macelarita.


Imediat, Hollywoodul a cumparat drepturile de adaptare cinematografica a cartii. A iesit si Horrorul si au inceput sa curga banii. Insa cei doi Lutz s-au dovedit a fi doar niste escroci. Parintele Pecoraro, pomenit la inceputul cartii, a declarat sub juramant ca n-a calcat niciodata pe acolo, vorbind doar la telefon cu sotii Lutz. Totul a fost dat in vileag de avocatul care l-a aparat pe Butch Defeo, cel care ar fi macelarit familia din casa din Amityville. El a declarat ca sotii Lutz au conceput povestea „dupa cateva sticle de vin". Dati in judecata (dupa „oroarea din Amityville" s-au facut 9 filme), cei doi Lutz inca pretind ca „totul a fost aproape adevarat". C’mon guys!


Asadar, minciunile „aproape adevarate" incetoseaza, pentru o vreme, limita dintre fictiunea pura si realitate.