Meniul gălățenilor: 5 atracții culinare în orașul de la Dunăre

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriLivrare mancare, mancare
Ultima actualizareMarti 2 februarie 2021
Vizualizari547

Voteaza & Distribuie

Descriere

Galațiul este un oraș cu o lungă tradiție istorică. Aflat la întâlnirea mai multor drumuri comerciale, atât terestre, cât și fluviale, a beneficiat dintotdeauna de mărfuri alimentare diverse, de la mirodenii la fructe și carne. Bineînțeles, peștele local sau adus de la mare a reprezentat un aliment de bază în alimentația localnicilor. Galațiul a combinat astfel savoarea bucătăriei moldovenești cu ingredientele și rețetele aduse din alte locuri. Locuitorii orașului de pe Dunăre sunt deschiși și în prezent față de diversitatea culinară, așa că mănâncă cu plăcere atât preparate gătite după rețete tradiționale, cât și preparate moderne sau din bucătăria altor popoare. De aceea, te invităm să descoperi în continuare 5 atracții culinare care reprezintă Galațiul.

1. Crap la grătar cu mujdei și mămăligă
Cele mai gustoase preparate din pește de apă dulce sunt gătite cu pește din Dunăre. Abundența crapului sălbatic, care se hrănește natural, asigură accesul gălățenilor la pește proaspăt și gustos. Crapul este un pește gras, așa că frigerea lui pe grătar reprezintă una dintre cele mai bune metode de a-l găti. Grăsimea în exces se scurge, dar carnea rămâne suculentă și savuroasă. Adăugarea de mujdei potențează gustul cărnii de pește, iar mămăliga completează preparatul, făcându-l irezistibil.

2. Stroganoff de pui
Stroganoff este la origine un preparat rusesc din bucăți de carne de vită sotate, servite într-un sos de smântână. În secolul al XIX-lea a depășit granițele Rusiei și a devenit popular în toată lumea. Și la noi Stroganoff se gătește de mai bine de un secol și, firesc, au apărut variații ale rețetei. Gălățenii apreciază varianta cu pui, care se gătește din fâșii de piept de pui, peste care se pune sos un sos creol. Acest sos este acrișor și picant și se realizează din vin, unt, ulei, țelină, pătrunjel, lămâie, ceapă, usturoi, roșii și ardei iute. Asocierea puiului cu acest sos este o idee perfectă, iar servirea alături de orez chinezesc, ciuperci și castraveți murați transformă Stroganoff de pui într-o experiență culinară perfectă.

3. Storceag
Storceagul este un tip de ciorbă specific Deltei Dunării, care se bucură de popularitate crescândă. Nici nu este de mirare că gălățenii l-au inclus în meniul lor, pentru că este foarte gustos. Pentru prepararea storceagului tradițional se folosea sturionul, dar, din cauza scăderii populațiilor de sturion, s-a inclus în rețetă, ca substitut, somnul. Preparatul este însă la fel de gustos, mai ales că acest pește nu are oase și are o carne delicioasă. Ciorba se face cu zer sau smântână, ouă, legume și se servește cu mujdei și ardei iute.

4. Frigărui moldovenești
Frigăruile au fost printre primele mâncăruri gătite după descoperirea focului și au rămas la fel de populare. Există multe rețete, care de obicei combină bucăți de carne cu ingrediente vegetale. Frigăruile moldovenești se fac din carne marinată într-un baiț din vin, usturoi, zeamă de lămâie și condimente. După ce este lăsată timp de câteva ore să se frăgezească și să se umple de arome, bucățile de carne se înfig în frigărui care se frig pe grătar până devin rumene și suculente. Se servesc alături de piure de cartofi sau alte garnituri și cu gogoșari în oțet sau murături.

5. Papanași cu dulceață de vișine și smântână
Papanașii sunt un desert clasic, care sigur nu se vor demoda. Gustoși și aromați, papanașii ne încântă oricând simțim nevoia de dulce. Și în Galați acest desert este la mare căutare, mai ales cel cu dulceață de vișine și smântână, care combină gustul dulce-acrișor al fructelor cu cel plin al smântânii. Papanașul este un deliciu atât gustativ, cât și vizual, aspectul său fiind deosebit de apetisant.

Gălățenii mănâncă preparate diverse și gustoase. Dacă comanzi la domiciliu în Galați, trece în meniul tău și unul dintre preparatele de mai sus și vei descoperi savori autentice, de care nu te vei sătura.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/somon-peste-peste-la-gratar-gratar-1485014/