Lipsa educatiei - pericol pentru sanatate

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2099

Voteaza & Distribuie

Descriereinstructiuni medicale


intelegerea instructiunilor medicale„Ai carte, ai parte", spune un proverb vechi, si se pare ca in acea „parte" este inclusa si o durata mai mare de viata, nu doar accesul la un serviciu mai bun si un salariu mai ridicat, potrivit pregatirii fiecaruia. Unul din trei adulti britanici, trecuti de 65 de ani, are dificultati majore in intelegerea informatiilor de baza legate de sanatate, sugereaza un studiu nou. Riscurile lor de a muri in urmatorii cinci ani sunt aproape triple fata de cele intampinate de cei care nu au probleme legate de instruire si fluenta in lectura si scriere. Pe parcursul studiului demarat de University College din Londra, au fost testati peste 8000 de adulti cu privire la modul lor de a intelege instructiunile de administrare a aspirinei.Cercetatorii de la departamentul de epidemologie si sanatate publica de la University College au declarat ca o intelegere limitata sau restransa a chestiunilor de sanatate in randul celor varstnici are implicatii si in proiectarea si functionarea serviciilor medicale in randul acestui segment al populatiei, din ce in ce mai amplu. Folosind un test scurt, continand patru intrebari, bazate pe instructiunile gasite pe pachetele cu aspirina, cercetatorii au evaluat capacitatea participantilor de a citi si intelege informatiile


Ei au descoperit ca 67,5% dintre cei testati aveau o mare capacitate de a intelege aceste instructiuni (au atins scorul maxim), in vreme ce 20% au fost clasificati cu o capacitate medie de intelegere (au comis o eroare), iar 12,5% au fost clasificati ca avand posibilitati limitate de a intelege instructiunile. Studiul constata ca aproape jumatate dintre adultii cu varste peste 80 de ani nu sunt capabili sa inteleaga corect cele patru intrebari, in comparatie cu doar un sfert dintre adultii de 60 de ani.


Cercetatorii i-au urmarit pe subiecti pe o perioada de cinci ani de la derularea testului si in acest interval 6,1% dintre cei cu mare capacitate de intelegere a informatiilor, 9% din cei cu nivel mediu si 16% dintre cei cu capacitate scazuta au decedat. Oamenii de stiinta au relatat ca nivelul scazut de intelegere a instructiunilor este legat de incidenta mult mai ridicata a simptomelor depresiei si bolilor cronice, cum ar fi cele de inima, diabetul, atacurile cerebrale si astma, in vreme ce nivelul ridicat al intelegerii presupune si abilitati cognitive mai ridicate, inclusiv fluenta verbala si o memorie mai buna.


Katherine Murphy, directorul Asociatiei Pacientilor din Marea Britanie, a declarat ca rezultatele acestor studii sunt „ingrijoratoare", pentru ca sunt atatea persoane care se chinuiesc sa inteleaga instructiunile de baza ale consumului de medicamente. Ea admite ca pacientii risca sa nu ia deciziile corecte in materie de sanatate daca nu sunt in stare sa inteleaga nici informatiile de baza, si ca ar trebui sa fie implicati in elaborarea acestor informatii prin intermediul pliantelor.


Pacientilor nu li se cere sa inteleaga jargonul medical, dar cum s-ar putea adapta la avalansa de informatii medicale cu care sunt intampinati? Dificultatile de intelegere a acestor informatii par sa fie generate de o seama de factori medicali, cum ar fi dislexia, sau intreruperea studiilor, stresul si diferite bariere sociale din timpul copilariei celor afectati. Acesti oameni incearca insa sa-si ascunda aceste dificultati, dezvoltand diferite strategii pentru disimularea incapacitatii lor de a intelege instructiunile de baza, cum ar fi refuzul de a completa formulare (sub pretextul cel mai uzitat ca si-au uitat ochelarii acasa), ori refuza sa citeasca un text cu glas tare.


In schimb, ei pot avea abilitati de comunicare verbala excelente, ceea ce ascunde deficientele de la citire si intelegere a informatiilor. Ei se pot pune in primejdie consumand alte doze de medicamente decat cele recomandate. Lipsa de abilitati de intelegere a informatiilor de baza le poate aduce o moarte prematura, cum, din nefericire, a demonstrat studiul de la Londra.