Laptopul se inchide singur. Posibile cauze

Detalii

CategoriiIT
Tagurilaptop, reparatii laptop
Ultima actualizareLuni 8 noiembrie 2021
Vizualizari1682

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cand laptopul se inchide singur, lucrul acesta poate fi destul de enervant. Cand se intampla asta, cele mai multe persoane se vor uita la sursa de alimentare, ceea ce este perfect justificat. Dar, exista si alte cauze care pot determina inchiderea aleatorie a laptopului.

- Ventilatorul este murdar si laptopul se supraincalzeste

Una din principalele cauze pentru care laptopul se opreste in mod aleatoriu este faptul ca se supraincalzeste. Pentru a evita acest lucru, este esential ca ventilatorul laptopului sa functioneze excelent si sa distribuie caldura in mod corespunzator. Daca laptopul este imbibat de praf, ventilatorul laptopului se poate bloca, ceea ce impiedica functionarea sa normala. De asemenea, cand pasta de pe procesor sau pasta de pe GPU este uscata si invechita, laptopul se poate supraincalzi, ceea ce duce la oprirea sa brusca, aparent fara motiv.

Pentru a evita aceasta problema, iti recomandam sa mergi intr-un service laptop pentru o curatare profesionala pe interior. Aceasta curatare presupune indepartarea prafului de pe componentele interne si aplicarea de pasta termoconductoare proaspata pe CPU si GPU. Nu te gandi ca praful nu se poate acumula pe laptopul tau pentru ca ai mare grija de el. In realitate, orice laptop este predispus la aceasta problema, indiferent in ce mediu este utilizat.

- O problema de natura hardware

Un alt motiv pentru care laptopul se inchide singur tine de defectiunea unei componente interne, cum ar fi HDD-ul sau memoria. Apoi, daca ai adaugat recent o componenta noua in laptop, ar trebui sa o scoti, pentru ca problema poate fi de acolo (o placuta de RAM, un hdd nou etc).

O modalitate simpla de a verifica erorile de hardware este sa accesezi Device Manager si sa vezi daca acolo se raporteaza vreo eroare. Laptopul se poate inchide singur si daca placa de baza sau HDD-ul sunt defecte. Este dificil sa poti face singur diagnosticarea in acest sens. De aceea, iti recomandam sa mergi intr-un service de laptopuri pentru a primi asistenta specializata si un diagnostic complet si corect.

- CPU sau GPU overclockat

Daca ai facut overclocking pe laptop, este posibil ca acesta sa devina instabil atunci cand il folosesti pentru activitati mai intese, cum ar fi jocurile sau procesarea video. Aceasta cauza este mai dificil de identificat, dar cel mai bine este sa te asiguri ca overclocking-ul este dezactivat pe laptop.

- Drivere neactualizate, lipsa ori blocate

Deseori, problema nu este din cauza componentelor hardware, ci din cauza driverelor. Driverele incompatibile pot cauza tot felul de probleme. Daca ai modificat sistemul de operare sau ai schimbat driverele de pe laptop, acest lucru poate determina unele probleme. Un driver necorespunzator poate oricand sa inchida complet laptopul.

- Virus pe laptop

O cauza mai rara a inchiderii intamplatoare a unui laptop poate fi un virus. Unii virusi inchid complet laptopul si apoi il repornesc. Acesti virusi sunt de obciei activati de un anumit lucru pe care il faci pe laptop, fie ca asta inseamna sa apesi o tasta sau sa deschizi un anumit program. Pentru a te asigura ca laptopul este protejat impotriva virusilor, foloseste un antivirus cat mai bun.

- Incarcatorul este defect sau bateria este nefunctionala

Daca esti in mijlocul unui joc, iar laptopul se opreste atunci cand faci setarile normale de performanta, cel mai probabil, problema este din cauza bateriei sau a incarcatorului. Jocurile sunt mai consumatoare de energie, iar daca laptopul nu era conectat la priza, se poate ca bateria sa se epuizeze rapid. Jocurile folosesc la maximum procesorul si placa grafica, iar acest lucru duce la un consum mare de energie. Prin urmare, se poate ca laptopul sa se inchida doar atunci cand te afli intr-un joc care consuma foarte multe resurse.

- Pornire rapida activata in Windows

Functia de pornire rapida are scopul de a reduce timpul de pornire al unui laptop dupa ce acesta a fost oprit, dar poate cauza probleme de inchidere aleatorie a sistemului de operare Windows 10. Avand aceasta functie activata pe laptop, Windows-ul va inchide toate aplicatiile si va deconecta toti utilizatorii la fel cum ar face pentru o inchidere obisnuita.

Cu toate acestea, inainte de finalizarea inchiderii, starea curenta a sistemului este salvata in fisierul de hibernare. Cand pornesti laptopul, Windows-ul nu trebuie sa incarce din nou nucleul, fisierele de sistem si driverele. Windows citeste fisierul de hibernare pentru a reimprospata memoria RAM si reduce semnificativ timpul de pornire. Cu toate ca acesta functie accelereaza procesul de pornire, abordarea hidrida poate face ca sistemul sa devina instabil, ceea ce duce la multe probleme si chiar la inchiderea laptopului in mod aleatoriu. Astfel de probleme apar pe dispozitivele care nu accepta modul de repaus sau hibernare.

Pentru a dezactiva pornirea rapida in Windows 10, acceseaza Control Panel si apoi Power Options. In continuare, selecteaza ce face butonul de pornire care se afla in partea din stanga a ferestrei curente. Dezactiveaza aceasta functie din setari. Pentru a dezactiva pornirea rapida, apasa pe Change settings. Debifeaza caseta din dreptul Turn on fast startup si salveaza modificarile. Acum ar trebui ca laptopul sa nu se mai opreasca singur.

Daca nici una din solutiile de mai sus nu se potriveste in cazul tau, ar trebui sa mergi cu laptopul intr-un service pentru diagnosticare corecta si completa.