La ce să te aștepți după operația de lifting facial

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurichirurgie estetica, chirurgie plastica, lifting facial
Ultima actualizareMiercuri 23 februarie 2022
Vizualizari468

Voteaza & Distribuie

Descriere

După ce ridurile s-au format deja, iar pielea tenului și-a pierdut elasticitatea, nici o cremă nu-i poate reda acestuia aspectul tânăr de altădată. Deși produsele cosmetice de calitate superioară pot îmbunătăți textura tenului, rejuvenarea facială poate fi obținută doar prin proceduri estetice minim invazive sau chirurgicale.

Liftingul facial este una dintre cele mai populare operații estetice la nivel mondial. Aceasta presupune ridicarea, întinderea și repoziționarea țesutului cutanat, astfel încât ridurile de pe ten, gât și uneori decolteu dispar în proporție semnificativă. Liftingul facial îmbunătățește estetica întregii fizionomii, reușind să ascundă foarte bine vârsta reală a pacientului. Totuși, ca orice operație, aceasta presupune anumite riscuri și o perioadă de recuperare. Iată cum se desfășoară și la ce să te aștepți după liftingul facial.

Cum se desfășoară procedura?

Procedura chirurgicală de facelift poate viza doar zona tenului sau poate interesa și pielea gâtului. În funcție de zonă, se efectuează incizii în fața urechilor, pe linia părului, în spatele urechilor, în partea inferioară a scalpului și/sau sub bărbie. Medicul îndepărtează excesul de piele și grăsime, ridică pielea rămasă, repoziționează mușchii și coase strâns țesuturile pe linia inciziei. Inciziile sunt realizate astfel încât să nu fie sesizabile după vindecare, deoarece se estompează în linia părului.

Operația de lifting facial și lifting gât durează 2-5 ore și se face în general sub anestezie generală. După procedură, inciziile vor fi bandajate și este posibil să fie montat un tub de dren (în inciziile feței sau gâtului), pentru eliminarea lichidului acumulat.

Ce se întâmplă după operație?

În general, este necesară o noapte de spitalizare după operație pentru monitorizare. Totuși, uneori pacientul poate pleca acasă în aceeași zi însoțit de un aparținător, cu condiția să fie ținut sub observație peste noapte de către o persoană apropiată. Tuburile de dren se extrag înainte de a pleca acasă. În primele zile după operație, poate fi necesar să iei antibiotice și analgezice. Vei simți o senzație de iritație, rigiditate, amorțeală și inflamație la nivelul tenului și gâtului. Copcile sunt îndepărate după 7-8 zile.

Recuperare

Recuperarea după liftingul facial este lungă. Te vei confrunta cu amorțeli la nivelul obrajilor și urechilor timp de săptămâni sau chiar luni și cu echimoze (vânătăi) în primele zile după operație. De asemenea, inflamația va dura în jur de 1-2 săptămâni. Va trebui să lipsești de la muncă timp de 1-2 săptămâni, însă depinde și tipul meseriei. În cazul joburilor ce presupun efort intens, poate fi nevoie de un concediu medical chiar mai lung.

Recomandări în perioada de recuperare:

 • Activitatea fizică trebuie reluată treptat. Evită activitățile fizice intense (jogging, fitness, aerobic, mers pe bicicletă, dans) timp de cel puțin 2 săptămâni. În această perioadă sunt permise doar eforturile ușoare, cum ar fi mersul.
 • Evită sauna și masajul timp de cel puțin 2 săptămâni.
 • Evită raporturile sexuale timp de 2 săptămâni.
 • Nu conduce autovehicule, decât după ce leziunile se vindecă și după ce te simți confortabil să porți centura de siguranță.
 • Dormi cu capul ridicat pe 2-3 perne.
 • Evită expunerea la soare a zonelor operate.
 • Nu aplica loțiuni sau creme pe răni, decât dacă medicul îți recomandă.
 • Respectă indicațiile medicului privind schimbarea bandajelor.
 • În cazul bărbaților – bărbierește-te cu mare atenție, pentru că zona va fi amorțită și nu vei simți lama pe piele. Un aparat de ras electric poate fi util în perioada de recuperare.
 • Odihnește-te!
 • Mănâncă sănătos și echilibrat!

Majoritatea pacienților se recuperează complet după 4-6 săptămâni. Totuși, este nevoie de 4-6 luni pentru a vedea rezultatul final.

Așadar, operația de facelifting are rezultate remarcabile de întinerire a tenului. Totuși, aceasta presupune o recuperare destul de dificilă. Respectă cu strictețe indicațiile medicului după operație.

Sursa foto: unsplash.com/photos/qLzWvcQq-V8