Avantajele si dezavantajele unei rinoplastii

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurichirurgie estetica, rinoplastie
Ultima actualizareJoi 6 iunie 2024
Vizualizari890

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rinoplastia este o interventie chirurgicala aleasa dintr-o varietate de motive, de la estetice la medicale. Conform doctorului Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva, unul dintre cei mai experimentati chirurgi plasticieni de la noi din tara, cu peste 12 000 de interventii chirurgicale la activ, persoanele care apeleaza la rinoplastie se confrunta, de cele mai multe ori, cu:

 • probleme de respiratie;
 • stima de sine scazuta din cauza dimensiunii sau formei nasului;
 • o umflatura proeminenta pe puntea nasului sau un varf al nasului prea cazut;
 • un nas prea lat sau prea inalt;
 • un nas disproportionat cu restul fetei.

Din fericire, rinoplastia poate rezolva toate aceste probleme mentionate mai sus, insa desi vine cu o multime de avantaje notabile, are si cateva aspecte mai putin placute.

Avantajele unei rinoplastii


 • Corectarea defectelor fizice, cum ar fi un sept deviat;
 • Sanatate mai buna – Rinoplastia te ajuta sa respiri mai usor, sa dormi mai bine si sa ai un risc mai mic de infectii ale sinusurilor;
 • Stima de sine mai buna – Un nas mai placut din punct de vedere estetic si o simetrie mai buna a trasaturilor faciale te pot face sa te simti mai bine in propria piele.

Dezavantajele unei rinoplastii


 • Disconfort de la operatie;
 • Ingrijirea postoperatorie necesita o atentie speciala;
 • Nu exista asigurari ca rezultatul final va fi exact ceea ce iti doresti sau ca nasul va arata mai bine decat inainte. De regula, insa, rezultatul unei rinoplastii este cel putin satisfacator pentru pacient.

Rinoplastia, ca orice alta interventie chirurgicala, are unele riscuri. Inainte de a efectua operatia, este important sa te asiguri ca medicul chirurg la care apelezi pentru aceasta procedura este la curent cu toate medicamentele si suplimentele pe care le iei, precum si cu toate alergiile pe care le poti avea la medicamente sau lucruri precum latexul, etc. De asemenea, este recomandat sa discuti cu medicul tau orice nelamurire, pentru a scapa de toate grijile.

De cate interventii este nevoie pentru a obtine rezultatul dorit?


La aceasta intrebare este dificil de raspuns, deoarece sunt multi factori implicati. In cele mai multe cazuri, insa, o singura rinoplastie este suficienta, mai ales daca scopul interventiei este de a remedia numai un defect. Cu toate acestea, exista cazuri in care pot fi necesare mai multe interventii chirurgicale, in special la pacientii care necesita o schimbare majora a aspectului nasului si o remediere a problemelor de respiratie. In momentul consultarii, chirurgul plastician va examina cu atentie nasului pacientului pentru a determina ce trebuie facut in asa fel incat sa obtina, in urma rinoplastiei, rezultatele cele mai bune.