Kohleria, planta cu clopotei

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9786

Voteaza & Distribuie

Descriere

Kohleria este o planta ce face parte din familia gesneriaceaelor. Este inrudita cu violetele africane, cu streptocarpusii, achimenesii si gloxiniile si provine din zonele tropicale. In prezent este raspandita in lumea intreaga ca planta de apartament extrem de cunoscuta si de iubita de crescatorii de flori.




Kohleria


Kohleria, planta cu clopotei





Descrierea kohleriei

Kohleria are o inaltime de aproximativ 20 de centimetri, are frunze alungite, lanceolate cu marginile zimtate. Culoarea frunzelor variaza de la verde deschis, crud, pana la verde inchis cu nuante rosiatice pe spate. Frunzele sunt captusite de perisori fini.


Florile cresc in varful plantei si la imbinarea fiecarei frunze cu tulpina si seamana cu niste clopotei lungi de circa 3-4 centimetri. Florile sunt orientate in jos si au o multitudine de culori, unele fiind monocolore, altele cu picatele. In functie de varietate, exista kohlerii rosii, roz, violet, galbene, albe, crem, verzi, lila etc. Picatelele au de regula o nuanta mai inchisa decat fondul pe care sunt asezate. Alte varietati au dat nastere unui colorit spectaculos, cu borduri in nuante diferite de restul clopotelului. De asemenea, privita in soare, floarea kohleriei va da impresia ca straluceste, intrucat perisorii desi reflecta lumina.




Kohleria tufa


Tufa de Kohleria




Cresterea si ingrijrea kohleriei

Kohleria este o planta rezistenta, nepretentioasa cu conditiile climatice din apartament. Desigur, nu supravietuieste temperaturilor foarte scazute si tolereaza cu greu canicula si bataia razelor solare, insa, cu putina grija, puteti creste aceeasi kohlerie ani la rand.


Kohleria se cultiva in ghivece adaptate marimii sale. Chiar daca planta a ajuns la maturitate, diametrul si inaltimea ghiveciului nu trebuie sa depaseasca 10 centimetri. Nu cultivati kohleriile in ghivece mari de la inceput, in ideea ca faceti economie la pamant si ca oricum vor creste. Planta se dezvolta armonios si mult mai rapid in ghivece adaptate dimensiunii sale. Altfel, kohleria isi va canaliza energia catre umplerea spatiului gol din ghiveci cu radacini, stagnand in crestere.




Tufa de kohleria suspendata


Tufa de kohleria suspendata




Puteti cultiva kohleria in ghivece suspendate (atarnand din ele) sau sub forma de tufa deasa. Are nevoie de lumina intensa pentru dezvoltare si pentru formarea bobocilor, asemeni celorlalte specii din familia gesneriaceaelor, insa trebuie ferita de razele solare care ard frunzele. In timpul verii, asezati kohleriile in spatele unei perdele protectoare care filtreaza razele solare. Lipsa lumii va impiedica dezvoltarea plantei. Kohleria ramane mica, nu formeaza boboci sau formeaza foarte putini, insa nu ii pastreaza.


Intervalul termic in care kohleria se simte cel mai bine este de 22-26 de grade Celsius. Supravietuieste fara probleme si la 15 grade, si la 35, insa cel mai bine este sa mentineti o temperatura constanta de pana in 26 de grade, fara sa scada sub 22.


Pe perioada iernii este bine sa o feriti de curenti de aer reci si de temperaturi foarte scazute, aproape de 0 grade Celsius. In sezonul rece puteti sa pastrati planta in vegetatie sau sa ii induceti un repaus prin mutarea ghivecelor in incaperi mai racoroase si udand-o mai rar.


Udarea

Asemeni oricarei alte plante din familia gesneriaceaelor, kohleria se uda moderat, evitand excesele. Prea multa apa va duce la putrezirea radacinilor, iar prea putina va cauza inmuierea frunzelor si a tulpinii si uscarea bobocilor. Daca ramane fara apa timp indelungat, kohleria se va usca inevitabil. Se recomanda ca udarea sa se faca la un interval de 3-4 zile, totul depinzand de tipul de substrat folosit, de temperatura si nivelul de umiditate din camera si de marimea ghiveciului.




Kohleria An's Dice Dots


Kohlerie, varietatea An's Dice Dots




Substratul

Kohleria nu este pretentioasa in privinta substratului, insa se recomanda, pentru o dezvoltare optima, sa fie cultivata in pamant cu ph usor acid. Pamantul amestecat cu perlit (o roca vulcanica maruntita) este excelent, intrucat este usor si aerat, permite drenarea rapida a apei in exces, nu pastreaza umezeala timp indelungat si nu se intareste in jurul radacinilor.


Fertilizarea se face dupa circa doua luni de la schimbarea substratului si se face cu ingrasaminte echilibrate din punct de vedere al proportiilor N-P-K (azot – fosfor – potasiu).


Inmultirea

Kohleria se inmulteste cu succes in orice perioada a anului, insa se recomanda ca inmultirea sa fie facuta totusi in sezonul calduros pentru sanse mai mari de reusita. Exista doua metode prin care puteti inmulti kohleria: prin rizomi sau prin lastari. Daca alegeti inmultirea prin lastari, trebuie sa plantati lastarul in pamant, deasupra caruia se asezati o sticla sau un pahar de plastic, pentru mentinerea efectului de sera. Cand observati ca incep sa creasca frunze noi si plantuta se dezvolta armonios, puteti indeparta sticla sau paharul.


Inmultirea prin rizomi este mai simpla. Pur si simplu ingropati rizomul in pamant si mici plante vor incepe sa creasca din el in scurt timp. Rizomii cresc pe tulpina kohleriei si se pot observa cu usurinta.




Kohlerie cu floare verde


Kohlerie cu floare verde




Daunatori

Ca oricare alta planta, kohleria sufera si ea de atacul daunatorilor. Cel mai frecvent este atacata de paianjenii rosii din cauza uscaciunii aerului. Pentru combaterea lor, asigurati o ventilatie permanenta a aerului din camera, mentineti umiditatea la peste 40% si, la nevoie, folositi cu incredere insecticide de la magazinul fitosanitar sau chiar si tratamente naturale impotriva daunatorilor plantelor.