John Lennon

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8483

Voteaza & Distribuie

Descriere

John Lennon s-a nascut in Liverpool, Anglia la 9 octombrie 1940. Atat ca si component al formatiei Beatles cat si ca artist solo, Lennon a devenit unul dintre cei mai influenti muzicieni din istoria muzicii rock. De copil, Lennon a locuit impreuna cu matusa sa, dupa ce tatal sau a parasit familia.

Lennon a urmat cursurile scolii Quarry Bank de unde deriva si denumirea primei sale formatii, The Quarrymen,fondata in 1955. In 1956, el il intalneste pe Paul McCartney, care intra in formatie, si cei doi au inceput sa scrie cantece impreuna. George Harrison li s-a alaturat in 1957, si cei trei au cantat impreuna sub diverse denumiri si alaturi de diversi membrii, pana in 1960, cand au adoptat denumirea de The Beatles. Formatia canta in berariile nemtesti in 1961, si a debutat mai tarziu in acel an, la clubul Cavern din Liverpool, unde ei au prestat mai mult de 300 de reprezentatii, pe parcursul urmatorilor doi ani. Tobosarul Ringo Starr li s-a alaturat in anul 1962.

Grupul a lansat cateva hit-uri castigatoare in 1963,in topurile britanice, lansand valul urias al Beatles-maniei care a lovit SUA in 1964. In mai putin de zece ani, grupul a reinventat rock and roll-ul, acumuland de 20 de ori locul 1 in topurile Billboard de muzica pop, mai mult decat orice alt grup din istoria muzicii. Intre anii 1964 si 1970 melodiile lor au continuat sa fie in varful topurilor timp de 59 de saptamani.

Lennon a divortat de prima sa sotie, Cynthia Lennon, mama fiului sau Julian, si s-a casatorit cu artista Yoko Ono in 1969. Cu Ono,el a lansat albumul Two Virgins in 1968. El a devenit mult mai implicat in cauzele ce priveau politica liberala si in urmarirea de proiecte commune cu Ono si a decis sa paraseasca formatia Beatles. In 1970, McCartney a anuntat ca formatia s-a destramat.

Lennon si-a lansat primul sau album solo, Imagine, in 1971, si a atins pozitia 1 in topuri. In urmatorii 5 ani, el a lansat proiecte cu Ono precum si albumele sale ca artist solo,inclusiv nemuritorul Walls and Bridges, (1974). Tot in acelasi an, el a evoluat in public pentru ultima oara si si-a lansat ultimul sau album solo: Rock n'Roll in anul urmator. In 1975, Lennon si Ono au avut un fiu, Sean, si in 1980, cuplul a lansat propriul lor album Double Fantasy care a urcat in varful top-urilor si care includea single-ul de pe locul 1 (Just Like) Staring Overö.

Pe data de 8 decembrie 1980, Lennon a fost ucis de un fan nebun in fata apartamentului sau din New York.