Jet Li

Jet Li

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriChina, Jet Li
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari3799

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 26 aprilie 1963 in Beijing, China
Inaltime: 168 cm

Jet Li este un cunoscut actor de origine chineza, practicant al artelor martiale si campion la wushu. A jucat in filme cunoscute precum Once Upon a Time in China, Leathal Weapon 4, Romeo Must Die, Kiss of the Dragon, The Forbidden Kingdom, The Expandables, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor sau Ocean Heaven.

Cariera

Cariera sportiva a lui Jet Li a inceput de timpuriu, participand la competii sportive si la cursuri organizate de scoala. Antrenorii sai i-au remarcat talentul si au facutJet Li tot posibilul sa-l exploateze la capacitate maxima, transformandu-l pe tanar Jet Li intr-un campion. La varsta de 19 ani s-a retras din activitatea competitionala si s-a orientat catre actorie. 

A jucat in Shaolin Temple 1, 2 si 3, in Once Upon a Time in China, Fist of Legend si Fong Sai Yuk. In 1995. Jet Li a aparut in High Risk, cu o actiune asemanatoare celei din Die Hard. Debutul in America a avut loc in 1998, cand Jet Li a fost distribuit in Lethal Weapon 4, alaturi de Mel Gibson, Danny Glover, Joe Pesci si Rene Russo. Doi ani mai tarziu, producatorul Joel Silver i-a oferit rolul principal in Romeo Must Die, alaturi de Aaliyah.

A refuzat rolul lui Seraph din Matrix, considerand ca personajul nu are nevoie de cunostintele sale de arte martiale si ca pelicula era deja emblematica iar faima acesteia nu necesita si numele lui la distributie. In 2001 a jucat in The One, impreuna cu Jason Statham, si in Kiss of the Dragon, cu Bridget Fonda. In 2005, actorul a aparut in Unleashed, alaturi de Morgan Freeman, unde artele martiale au avut o pondere ridicata insa nu atat de mare precum in filmele anterioare. 

Un an mai tarziu, Jet Li a fost distribuit in Fearless, apoi in The Forbidden Kingdom, cu Jackie Chan, in The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, The Expandables, Bai she chuan shuo, Long men fei jia si The Expandables 2.

Viata personala

Jet Li (nascut Li Lianjie) s-a nascut pe 26 aprilie 1963 la Beijing, in China. Cand avea doi ani, tatal sau a murit iar familia sa s-a confruntat cu probleme financiare serioase. In 1987, s-a casatorit cu Huang Qiuyan, actrita si membra a echipei de wushu de la Beijing si au impreuna doua fiice, Si si Tami. In 1990, cei doi au divortat si, noua ani mai tarziu, Jet Li s-a recasatorit cu actrita Nina Li Chin. In urma mariajului au rezultat alte doua fiice, Jane si Jada.

Jet Li si Nina Li Chi

In 2009, Jet Li a anuntat ca a dobandit cetatenia statului Singapore, dupa ce in prealabil devenise cetatean american. In acelasi an a lansat un program de fitness pe care l-a denumit Wuji si pentru care Adidas a lansat o linie speciala de echipament sportiv ce poarta initialele JL.

In 2006, a fost numit ambasador pentru Crucea Rosie China si a donat o suma de bani organizatiei pentru sprijinirea unui proiect de promovare a sanatatii mintale.