IPS caută viitori tineri antreprenori ... fără şcoală!?

Detalii

CategoriiSocial
TaguriRomania
Ultima actualizareJoi 22 decembrie 2022
Vizualizari373

Voteaza & Distribuie

Descriere

La prima vedere, formularea din titlu poate părea un pic ciudată. Cum să poţi să intri în afaceri (pe care îţi doreşti să le creşti cât mai bine) când nu ai terminat învăţământul obligatoriu de 8 clase? În general, ca să te poţi ocupa de o afacere ai nevoie de un pachet solid de abilităţi diverse, de gândire logică, disciplină, capacitate de analiză, înţelegerea mediului economic şi multe altele.

Institutul Pentru Politici Sociale (IPS) explica modul în care această dilemă devine posibilă. Soluţia este de fapt un proiect pe care IPS îl derulează în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa şi care poartă denumirea sugestivă "Viitorul Începe Azi". Proiectul se inspiră din modelul serviciului de probaţiune francez, se desfăşoară doar în Judeţul Dâmboviţa şi se sprijină pe finanţare europeană.

"Viitorul Începe Azi" este un proiect special de integrare socială a tinerilor fără un loc de muncă şi fără studii, un proiect care are drept efecte pozitive scăderea ratei de şomaj la nivelul regiunii Sud-Muntenia Dâmboviţa şi creşterea numărului de tineri care se întorc în sistemul educaţional pentru recuperare şi orientare profesională.

Dezvoltarea propriei afaceri - un beneficiu major al proiectului


Într-o prezentare de mentorat care a devenit notabilă la nivel mondial, expertul în dezvoltare personală, Jim Rhon spunea că educaţia formală te ajută să-ţi câştigi un trai, iar îmbunătăţirea şi învăţarea permanentă te ajuta să câştigi o avere. Acest lucru este adevărat, dar interesant este că a doua variantă nu poate fi posibilă fără prima.

Astfel, urmând cursul firesc al lucrurilor, Institutul Pentru Politici Sociale oferă prin proiectul amintit o oportunitate unică pentru tinerii care deşi au abandonat şcoala din anumite motive sau chiar nu au fost deloc la şcoală, au acum posibilitatea să se întoarcă în învăţământ, să înveţe într-un ritm mai accelerat, să obţină diploma de absolvire şi apoi să poată să-şi deschidă propria afacere.

Concret, cum sunt ajutaţi tinerii din Dâmboviţa să intre în afaceri prin Proiectul "Viitorul Începe Azi"?


Finalizarea studiilor obligatorii Studiile obligatorii reprezintă temelia pe care se poate construi o afacere de succes. De aceea, proiectul propus şi implementat de IPS porneşte de la premisa că pentru a fi un bun antreprenor, un tânăr trebuie să-şi însuşească prima dată un pachet fundamental de cunoştinţe şi abilităţi.

Alegerea unui domeniu de afaceri

Această alegere se va face de către tânăr, dar consiliat de persoane specializate, pentru ca domeniul să fie cât mai potrivit pentru talentul, abilităţile şi preocupările sale.

Îndrumare în antreprenoriat


Din momentul în care tânărul se decide să deschidă o afacere, în cadrul Proiectului "Viitorul Începe Azi" el va fi ghidat pas cu pas în ceea ce priveşte îndeplinirea formalităţilor necesare pentru înfiinţarea firmei.

Susţinere continuă pentru succes

Dacă tânărul a absolvit cu succes învăţământul obligatoriu şi este determinat pentru a-şi deschide o afacere într-un domeniu cu care rezonează, după ce va debuta în afaceri, el va fi în continuare susţinut la început de drum ca antreprenor.

“Viitorul Începe Azi” - Beneficii pentru societate


Orice idee nouă care se concretizează într-o afacere la cârma căreia se află un tânăr harnic şi dornic de succes, aduce o serie de beneficii pentru toată societatea:

  • locuri de muncă noi
  • noi oportunităţi de dezvoltare a mediului de afaceri local
  • venituri mai mari la bugetul local
  • o viaţă un pic mai bună pentru localnicii care vor deveni clienţi ai acelei firme
  • progres social.

Totuşi, care sunt cerinţele pentru ca un tânăr să se poată înscrie în Proiectul "Viitorul Începe Azi"?


Proiectul este gândit special ca formă de ajutor pentru tinerii care nu au finalizat cele 8 clase obligatorii din învăţământul de stat. Aceştia fie nu au fost deloc la şcoală din diverse motive, fie au fost la şcoală o perioadă, însă au abandonat cursurile pe parcurs, înainte de a dobândi o diplomă de studii.

O altă caracteristică a tinerilor vizaţi de Proiectul "Viitorul Începe Azi" ține de vârsta lor. Sunt acceptaţi pentru înscriere tineri care au între 16 şi 29 de ani. Ei trebuie să locuiască pe raza Judeţului Dâmboviţa, să facă dovada faptului că nu au un loc de muncă (sunt şomeri, înregistraţi la ANOFM/ AJOFM) şi că nu urmează alte forme de pregătire profesională.

Alte repere esenţiale din Proiectul "Viitorul Începe Azi"

  • Conform paginii oficiale, proiectul urmează a se implementa pe durata a 3 ani, strict în Regiunea Sud-Muntenia, Dâmboviţa.
  • Cele două mari entităţi partenere în proiect sunt Asociaţia Institutul Pentru Politici Sociale şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa.
  • Obiectivul general al proiectului are în vedere integrarea pe piaţa muncii a unui număr de 410 tineri din Regiunea Sud-Muntenia, tineri care se încadrează în cerinţele menţionate mai sus.
  • Participând la acest proiect, cei 410 tineri vor putea să primească gratuit consultanță, sprijin concret pentru a reveni la şcoală, consiliere pentru a se integra pe piaţa muncii cât mai uşor şi cât mai rapid, suport pentru a-şi însuşi calităţi fundamentale pentru o viaţă mai bună, un post mai bine plătit şi chiar pentru mediul antreprenorial dacă dovedesc interes în această direcţie.
  • O componentă importantă a proiectului este Programul "A Doua Şansă" pentru calificare profesională, cu timp redus pentru finalizarea studiilor, înscriere facilă, orientare în carieră, identificare şi dezvoltare de abilităţi personale, acces la educaţie prin informare şi consiliere.

Succesul în afaceri este al celor implicaţi şi muncitori


Diferenţa dintre un tânăr talentat care începe o afacere după finalizarea facultăţii şi un tânăr care la un moment dat a avut oportunitatea de a-şi schimba viaţa grea, intrând în Proiectul "Viitorul Începe Azi" poate fi motivaţia. Foarte mulţi tineri care au trecut prin dificultăţi financiare, care nu au putut merge la şcoală din diverse motive (violenţa în familie, interdicţia părinţilor, divorţ, cultură tradiţională, sărăcie, ignoranţă şi aşa mai departe) ştiu că nu au opţiunea B atunci când li se oferă o şansă la schimbare.

Membrii Institutului

Pentru Politici Sociale confirmă că au văzut printre aceşti tineri care s-au înscris în proiect oameni foarte determinaţi să facă o îmbunătăţire majoră în viaţa lor. Tocmai pentru că vin dintr-un mediu defavorizat, sunt hotărâţi să înveţe, să muncească şi să profite de orice oportunitate pentru a avea succes.

"Avem toată convingerea că unii din aceşti tineri înscrişi în proiect care vor lua calea antreprenoriatului şi care vor fi susţinuţi cum se cuvine pas cu pas, vor avea rezultate foarte bune. Sigur vom auzi de ei şi despre afacerile lor în viitorul apropiat." - Marius Ioniță, Expert PR şi Comunicare Institutul Pentru Politici Sociale.

Pentru alte detalii legate de proiectul „Viitorul Începe Azi" și de componenta proiectului, programul „A doua șansă", vizitați pagina oficială https://politicisociale.ro/viitorul-începe-azi/ sau sunați la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."