Inteligenta emotionala

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4220

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista mai multe tipuri de inteligenta decat am fi dispusi sa credem. Cam pentru orice domeniu, ori ramura a capacitatilor noastre. Bineinteles, de toate nu avem parte, caci pentru fiecare persoana, exista o bucatica mai dezvoltata, celelalte se pot dobandi si invata, ne putem chiar educa singuri in acest sens, important e sa ne dam seama cu ce ne prezentam si de ce avem nevoie.



Inteligenta emotionala este una aparte, desi pare mai mult axata pe latura sentimentala, afectiva, aceasta poate ajuta omul sa se descurce in diverse situatii. Pentru ca sunt multe lucruri care tin de reactii, iar felul in care raspundem actiunilor celor din jur, daca o facem necugetat, ne poate afecta pe viitor. Inteligenta emotionala se poate invata si e benefica oricui.




inteligenta emotionala - EQ


inteligenta emotionala - EQ



La origini, termenul acesta de "inteligenta emotionala" a fost folosit de catre doi psihologi, Peter Salovey si John Mayer, abia in anul 1990. Desi este un termen nou, inteligenta emotionala exista de cand lumea, doar ca nu a avut o denumire specifica, nu a fost clasificata si caracterizata. Astazi are sanse sa ajunga studiata la nivel de disciplina, traininguri in acest scop sunt deja facute peste tot.



Am putea spune ca inteligenta emotionala isi are originea in spusele lui Socrate: "Cunoaste-te pe tine insuti!", caci in asta consta modul de a-ti gestiona sentimentele si actiunile afective.



Se cunoaste faptul ca inteligenta emotionala este formata din patru elemente principale:



  • modul de intelegere la un nivel mai avansat a propriilor emotii;

  • felul in care ne putem gestiona propriile emotii in mod eficient;

  • capacitatea de a-i intelege mai bine pe cei din jur, care duce la o convietuire mai confortabila;

  • realizarea unor relatii mai bune in toate aspectele, astfel se imbunatateste si imaginea persoanala.




Conform unor studii, inteligenta emotionala ajunge sa fie de doua ori mai benefica decat cea tehnica sau intelectuala, deoarece ne ajuta sa ne cream relatii bune cu noi si cu cei din jur si inlaturam astfel din stresul care ne impiedica zi de zi sa ne rezolvam alte probleme.




emotii


emotii



Componentele capacitatii emotionale sunt:

  1. In primul rand, auto-constientizarea este foarte importanta: daca s-au aflat punctele tari si cele slabe si emotiile, precum si efectele lor in cadrul comportamentului, se poate face o analiza a tuturor atitudinilor prin intermediul introspectiei.

  2. Urmeaza un control, o gestionare serioasa a emotiilor, prin care se pot obine abilitatile de a face fata stresului, dar se ajunge si la flexibilitate si dorinta de schimbare.

  3. Pentru o imagine imbunatatita, e nevoie de motivare si evaluare proprie a abilitatilor, dar si de increderea in acestea.




Beneficiile aduse de inteligenta emotionala crescuta nu sunt deloc lipsite de importanta, pe langa incredere si performante marite, persoana cu un nivel benefic de inteligenta emotionala este si mai inovativa, are o motivatie mai puternica, se descurca mai bine in pozitii de management, dar si cand e vorba de munca in echipa. Totodata, se pot dezvolta si unele abilitati sociale precum raportarea la sentimentele celorlalti, o gestionare rapida a conflictelor, devine un ascultator mai bun etc.



Se considera ca exista chiar o legatura intre Inteligenta Emotionala si IQ-ul unei persoane care, dupa cum stim, tine de intelect. Se spune ca persoanele cu un IQ mai ridicat, reusesc sa-si adune capacitati emotionale mai usor, sa fie mai empatici, sa aiba o mai buna intelegere asupra sentimentelor.


Totusi, cand vine vorba de inteligenta emotionala nu se tine cont de msuratori si numere, cat de factorii care ajuta sau impiedica aceste abilitati atat de utile. Pentru ca inteligenta emotionala tine, bineinteles, de emotii, acestea sunt indicatorii cu care se lucreaza.