Inmormantare sau incinerare – cum alegi si de ce

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareLuni 26 martie 2018
Vizualizari1297

Voteaza & Distribuie

Descriere

In Romania conservatoare si traditionalista e loc de o singura varianta: aceea cu care ne-am obisnuit, cu care am crescut, asa cum stim dupa bunul exemplu. O buna parte dintre romani accepta cu greu o noua varianta. In domeniul serviciilor funerare se manifesta intens interesul pentru inmormantari si mai putin pentru incinerari.

Pro sau contra inhumarii sau incinerarii

Explicatia poate fi una simpla, corelata cu stilul demonstrat al tuturor generatiilor ce au facut acelasi lucru si pana acum. Mai apoi este si implicatia religioasa, ce aminteste ca omul din pamant (lut se mentioneaza in Geneza) a fost creat si tot in el se va intoarce. Desi poate ca este loc de interpretare, oamenii au luat-o ca atare, asadar dogmele bisericesti dicteaza ca trupul in nefiinta trebuie sa fie inmormantat.

Daca privim in trecut, la popoarele antice, ne dam seama ca trupul a fost atent ingrijit chiar si dupa moarte. Imbalsamarea ocupa un loc important in pregatirea plasarii unui decedat in cripta specifica. Ba chiar i se puneau daruri, bijuterii si tot felul de bunuri pentru ca in lumea de dincolo sa aiba parte de aceeasi bunastare. Acest concept a fost urmat intocmai de-a lungul anilor, desi metodele de imbalsamare sau de conservare a unui trup s-au schimbat odata cu evolutia societatii, a medicinii si asa mai departe.

In schimb, la capitolul incinerare, adeptii stilului clasic si traditionalist spun ca nici macar nu se precizeaza in cele mai rele cauze ca arderea sa fie o solutie. Biblia aminteste de leprosi si de boli grave contagioase ce existau candva si nici macar in acele cazuri arderea dupa moarte nu era practicata.

Arderea trupului se aminteste ca practica in randul celor care credeau in zei, deci un alt argument in defavoarea unei astfel de metode, desi actualmente gandirea este diferita, oamenii mai moderni si optiunile multiple.

Servicii funerare de actualitate

De partea cealalta a baricadei intre credinta, dogme si preferinte cu orice tip de substrat ca si argument, se afla si cei care inclina spre incinerare. Acestia pun mai presus de toate ideea de baza ca sufletul conteaza si ca trecerea in lumea de dincolo tocmai asta trebuie sa faca: sa separe viata materiala de cea spirituala.

Pentru unii drastici, pentru altii o maniera mai igienica –pentru ca nu se asteapta descompunerea ca proces natural, arderea adica incinerarea este singura solutie. Asta scuteste si de un intreg ritual in care tot felul de servicii funerare sunt necesare. Asadar, poate fi considerata chiar si o cale mai scurta ca ritual. Asta pentru ca fetele bisericesti nu isi dau acordul pentru aceasta metoda, nu aproba prezenta la slujba pentru cei care nu sunt ingropati, asadar o mare parte din ce inseamna inmormantarea clasica se reduce la jumatate cel putin.

Cum s-au adaptat la acest context agentiile de servicii funerare? Simplu, au ales sa ofere servicii complexe. Asadar, indiferent de argumentatie, de preferinte, fie ca se alege incinerarea sau inmormantarea clasica, ei dispun de orice tip de nevoie. Sau cel putin unii.

Spre exemplu, Adysim agentie de servicii funerare, se dedica sectorului de activitate in cel mai complex mod cu putinta. In prima faza se pot ocupa de pregatirea defunctului in cele mai mici detalii, urmand sa fie sprijin si in cazul nevoii de transport, sicrie, costumatie, cosmetizare etc.

In cazul dorintei familiei de a urma procedurile ce vizeaza incinerarea, situatia este mai simplificata. Asta nu inseamna ca nu exista nevoie de servicii profesionale. Se va necesita incinerarea in sine, cu acte, o urna speciala, colectarea de cenusa, transport etc. In prealabil, se pot respecta aceeasi pasi de pregatire a defunctului, deci alte nevoi bifate, de imbracaminte, sicriu etc.

Ce este diferit practic se refera la punctul final, in loc de groapa, crematoriul preia cea din urma sarcina.
Nu se pot compara cele doua metode. Nu se pot sintetiza doar in cateva argumente. Situatia este atat de complexa, incat in cele din urma doar o decizie personala face diferenta. Sau de ce nu chiar dorinta celui trecut in nefiinta este lege nescrisa insa strict respectata. Asadar, fie ca va fi vorba de inmormantare sau incinerare, finalul vietii pamantesti esti acelasi, locul de veci sau urna de cenusa ramanand singura parte materiala a vietii umane.

https://www.servicii-funerare-nonstop.ro/