Îngrijirea utilajelor agricole: 5 reguli de bază

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguriutilaje agricole
Ultima actualizareMarti 26 ianuarie 2021
Vizualizari474

Voteaza & Distribuie

Descriere

Durata de viață a utilajelor agricole depinde, în mare măsură, de modul în care sunt întreținute, atât în perioada campaniilor agricole, cât și în perioada de repaus, din timpul iernii. Practic, un utilaj din această categorie necesită, permanent, operațiuni de întreținere, pe care trebuie să le faci, dacă nu vrei să cedeze în mijlocul campaniei agricole.

În acest articol îți prezentăm cele mai importante sfaturi legate de acest subiect ale fermierilor cu experiență.

Menține utilajele curate

Praful, noroiul, resturile vegetale și alte impurități care se adună în timpul lucrărilor agricole pot face mult rău unui utilaj, dacă nu sunt înlăturate la timp. Astfel, după sfârșitul fiecărei etape de lucrări, utilajele trebuie spălate și curățate, chiar dacă urmează să intre din nou în câmp, peste câteva zile. O astfel de operațiune este obligatorie și la finalul fiecărei campanii agricole, înainte ca utilajele să intre în perioada de repaus, pe timpul iernii. Resturile vegetale și impuritățile acumulate pot provoca blocaje motorului sau la nivelul diferitelor componente ale utilajului, în timp ce noroiul grăbește apariția ruginei.

Respectă termenele de revizie

La finalul fiecărei campanii agricole, dar și înainte de începerea lucrărilor de primăvară, utilajele agricole trebuie să treacă prin service, pentru revizie. Astfel, pot fi depistate eventualele defecțiuni survenite în timpul lucrărilor sau în perioada de repaus, avand, astfel, la dispoziție tot timpul necesar pentru a le remedia. De asemenea, periodic, utilajele trebuie supuse unei revizii generale, când se înlocuiesc și componentele uzate sau care și-au depășit perioada de utilizare.

Folosește piese de schimb de calitate

Inevitabil, unele piese și componente se uzează sau se defectează, iar, atunci când se întâmplă asta, trebuie înlocuite. Din acest motiv, sunt necesare reviziile, iar, atunci când apar astfel de probleme, este foarte importantă și calitatea pieselor cu care se face înlocuirea. Indiferent că este vorba despre curele de transmisie, arcuri pentru semanatoare, rulmenți, lanțuri sau orice alte piese, acestea trebuie să fie noi și de la furnizori de încredere. Apelează doar la furnizori cunoscuți pe piață, agreați de companiile producătoare ale utilajelor, care-ți oferă și o garanție pentru piesele achiziționate.

Evită suprasolicitarea utilajelor

Utilajele sunt propulsate de motoare, care au o anumită capacitate și putere. În funcție de acești indicatori, se măsoară și performanța utilajului. Un fermier trebuie să știe de la bun început care sunt limitele fiecăruia dintre utilajele pe care le deține. Aceste limite nu trebuie forțate, pentru că, în acest mod, se grăbește uzura utilajului, iar rezultatul va fi total opus decât cel scontat. Prin supraîncărcarea unui utilaj sau solicitarea acestuia pentru sarcini mai grele decât poate duce, se grăbește uzura motorului, iar, atunci, performanțele vor fi și mai reduse.

Monitorizează presiunea din pneuri

Dacă ți se pare că utilajul face față tot mai greu sarcinilor și a început să consume mai mult combustibil, cauza poate fi presiunea scăzută din pneuri. Majoritatea producătorilor recomandă o anumită presiune pentru fiecare tip de utilaj și fiecare tip de lucrări agricole și este indicat să ții cont de ele. Chiar dacă, atunci când ai umflat pneurile, presiunea este cea recomandată, aceasta poate scădea din diferite motive. Din această cauză, trebuie să monitorizezi periodic presiunea din pneuri și să faci ajustările necesare când este nevoie. În acest mod, vei prelungi și durata de viață a anvelopelor, care se uzează mai greu când sunt umflate la presiunea optimă.

Nu în ultimul rând, în perioada de iarnă, trebuie să asiguri un spațiu propice în care utilajele să fie lăsate în perioada de repaus. Acesta poate fi o hală, un hangar sau un depozit pentru cereale, cel mai important fiind ca spațiul să fie acoperit, pentru a proteja utilajele de intemperii.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/tractorul-agricultura-cultivare-5746706/