4 soluții eficiente pentru întreținerea utilajelor agricole

4 soluții eficiente pentru întreținerea utilajelor agricole

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguripiese auto, utilaje agricole
Ultima actualizareMiercuri 14 octombrie 2020
Vizualizari72

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este evident pentru toată lumea că în agricultura modernă nu s-ar fi ajuns la performanțele din ziua de azi fără ajutorul utilajelor mecanizate. Acestea permit înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor pe suprafețe mari, iar defecțiunile la un utilaj în timpul campaniei determina pierderi importante.

Din acest motiv, întreținerea utilajelor agricole are o importanță capitală, fiind o operațiune complexă care se efectuează după un calendar bine stabilit. Indiferent despre ce categorie de utilaje este vorba, acestea trebuie să fie supuse unor revizii periodice, ocazie cu care se depistează și se remediază eventualele defecțiuni și se înlocuiesc piesele uzate.

Când se efectuează reviziile

Primăvara este anotimpul în care încep majoritatea lucrărilor din noul sezon agricol, în special cele de pregătire a terenului pentru noile culturi. La momentul începerii campaniei, utilajele trebuie deja să fie trecute prin revizie, astfel că această operațiune trebuie începută din timp, înainte de sfârșitul sezonului rece.
Aceasta este cea mai importantă revizie și trebuie începută cu mult mai devreme de începerea sezonului agricol, astfel încât să rămână timp suficient și pentru efectuarea reparațiilor. Cel mai bine este să fie întocmit din vreme un calendar cu toate aceste lucrări, care să fie respectat cu strictețe.

Ce trebuie să verifici în timpul reviziei

Trebuie precizat din start că reviziile se efectuează doar de personal specializat, care să știe exact care sunt părțile ce trebuie verificate și să identifice defecțiunile care pot apărea. Se începe cu verificarea uleiului și înlocuirea acestuia, împreună cu filtrul, dacă s-a depășit perioada de utilizare, apoi se verifică antigelul, lichidul de răcire și curelele de transmisie. Dacă se constată că acestea sunt slăbite sau dacă au apărut fisuri pe suprafața lor, este un semn că trebuie înlocuite. Se mai verifică bateria, împreună cu generatorul și alternatorul, radiatorul, pompa de apă și cutia de viteze. De asemenea, se pornește motorul ca să se verifice dacă scoate vreun sunet anormal și se verifică dacă există scurgeri de ulei sau de combustibil.

Folosește piese de schimb noi

Piesele utilajelor agricole se uzează sau se defectează, iar aceste probleme trebuie constatate cu ocazia reviziilor, înainte ca utilajul să iasă în câmp. Indiferent că este vorba desprerulmenți agricoli, curele, lanțuri discuri, simeringuri sau orice alte piese uzate sau defecte, acestea trebuie să fie înlocuite doar cu piese noi originale sau cu cele recomandate de producător.
Este o idee total neinspirată aceea de-a lua piese de la un utilaj defect sau scos din uz pentru a le folosi la altul, deși mulți apelează la această practică, ca să facă economie.

Protejează utilajele pe timpul iernii

Odată cu sfârșitul sezonului agricol, utilajele intră în conservare până la primăvară, însă și de această dată necesită o pregătire specială, ca să se evite apariția ruginei și a altor probleme în perioada de repaus. În primul rând utilajele se spală și se curăță de resturile vegetale și de alte reziduuri acumulate după munca în câmp. Dacă există suprafețe unde vopseaua este sărită, acestea se repară, pentru a se evita formarea ruginei. Tot împotriva ruginei, părțile metalice ale motorului se ung cu ulei sau vaselină. De asemenea, trebuie să te asiguri că utilajele sunt protejate de umiditate, iar dacă este posibil, le poți acoperi și cu o prelată care le va proteja de praf.

Nu în ultimul rând, la finalul unui sezon agricol, este bine să verifici și să notezi numărul de ore lucrate de fiecare utilaj motorizat precum și data ultimei revizii și a ultimelor reparații efectuate. În acest caz, notează detaliile acestor reparații și ce piese au fost schimbate, ca să ai o evidență cât mai exactă.

Susa foto: pixabay.com/ro/photos/tractor-agricultura-utilaje-agricole-1190048/